( 0 ψήφοι )
google energy / οικολογική ενέργεια«Πράσινο φως» στη Google για να παράγει και να εμπορεύεται ηλεκτρικό ρεύμα έδωσε η Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ. Η κίνηση θα διευκολύνει την εταιρεία να αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων της.

Η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ (FERC) παραχώρησε στη θυγατρική Google Energy το δικαίωμα παραγωγής, χρήσης, αγοράς και μεταπώλησης, διευκρίνισε όμως ότι η εταιρεία προς το παρόν δεν έχει δικές της εγκαταστάσεις παραγωγής ή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Google χρειαζόταν την άδεια απλώς για να «περιορίσει και να διαχειριστεί το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις της», δήλωσε εκπρόσωπός της στο Reuters.

Ανάλογες άδειες έχουν εξάλλου δοθεί και σε άλλες ενεργοβόρες εταιρείες, όπως η αλυσίδα πολυκαταστημάτων WalMart.

Σύμφωνα πάντως με το CNet, η Google δεν αποκλείεται τελικά να εισέλθει στην ίδια την αγορά ενέργειας. Το 2007, η εταιρεία είχε ανακοινώσει πρόγραμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να μειώσει δραστικά το κόστος της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ένα χρόνο αργότερα, δημοσιοποίησε υπολογισμούς που έδειχναν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καλύπτουν το 100% των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές.

Ακόμα κι αν τελικά δεν επεκταθεί στην αγορά ενέργειας, η Google θα περιορίσει τουλάχιστον τα λειτουργικά της έξοδα, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος αντιστοιχεί στο λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Σύμφωνα με τη FERC, τα κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιεί η βιομηχανία της πληροφορικής και του Διαδικτύου είναι τόσο ενεργοβόρα ώστε οι ΗΠΑ πρέπει να κατασκευάζουν δύο μεγάλα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

 

21/02/2010 - tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;