( 0 ψήφοι )

Ένα αυτόνομο ρομποτικό όχημα Pandora που εντοπίζει θύματα σε χώρους μεγάλων καταστροφών, το ήδη βραβευμένο σύστημα Ηπιόνη που απαλύνει τον πόνο και οι διαδικτυακοί πράκτορες Mertacor που εξομοιώνουν το περιβάλλον μιας δυναμικής εφοδιαστικής αλυσίδας διαγωνίζονται τον Ιούλιο για να αναδείξουν παγκοσμίως τη γνώση και τη σκέψη των Ελλήνων φοιτητών.

Οι καινοτόμες εφαρμογές έγιναν από φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα εν μέσω πυρετώδους προετοιμασίας για τη συμμετοχή τους στους αντίστοιχους διεθνείς διαγωνισμούς.

Το ρομποτικό όχημα Pandora
Η ομάδα Ρομποτικής του Τμήματος κάνει τις τελευταίες βελτιώσεις στο αυτόνομο όχημα που έχει κατασκευάσει, με στόχο τον εντοπισμό θυμάτων σε χώρους που έχουν υποστεί καταστροφή μεγάλης κλίμακας (π.χ. σεισμό). Απαρτίζεται από 30 περίπου προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μαζί με τους επιβλέποντες Καθηγητές τους από τα Εργαστήρια Αυτομάτου Ελέγχου και Ρομποτικής, Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών. Η κατασκευή του ρομποτικού οχήματος Pandora είναι το αποτέλεσμα δουλειάς ενός έτους. Συνεχίζοντας την παράδοση των τριών προηγούμενων ετών, η ομάδα PANDORA θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου και θα συμμετέχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό RoboCup 2011, απέναντι σε ομάδες με μεγάλη εμπειρία στο χώρο. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 10 Ιουλίου 2011.

Oμάδα PANDORA, με υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., κο Λουκά Πέτρου.

Η Ηπιόνη στην Νέα Υόρκη
Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται από τις 13 έως τις 18 Ιουλίου 2011 η ομάδα φοιτητών του Τομέα Τηλεπικοινωνιών του τμήματος, υπό την επίβλεψη του Αν. Καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, για να παρουσιάσει την Ηπιόνη στον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού καινοτομίας Imagine Cup, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την εταιρεία Microsoft. Η Ηπιόνη είναι ένα σύστημα αντίληψης και διαχείρισης του πόνου μέσα από τον υπολογιστή. Η ομάδα έλαβε την πρώτη θέση στους εθνικούς προκριματικούς αγώνες και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον τελικό. Το τμήμα Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ έχει ιστορικό επιτυχιών στο διαγωνισμό με την κατάκτηση της 2ης, της 3ης και της 7ης θέσης τα προηγούμενα χρόνια.

Από την τελετή βράβευσης στον ελληνικό τελικό του Imagine Cup, η ομάδα Ηπιόνη, με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη.
Από αριστερά: Ernst-Jan Stigter, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, Δημήτρης Τζιώνας, Κωνσταντίνος Βρένας, Στέφανος Ελευθεριάδης, Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Σταμάτης Γεωργούλης.

O e-πράκτορας Mertacor επιδιώκει ξανά την 1η θέση
Στη Βαρκελώνη από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου 2011 θα βρίσκεται η ομάδα φοιτητών από το Εργαστήριο Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών. Η ομάδα, έχει ήδη ενεργοποιήσει τους διαδικτυακούς της πράκτορες που παίρνουν μέρος στις προκριματικές φάσεις του διαγωνισμού Trading Agent Competition (TAC 2011).

Ο διαγωνισμός αφορά στη βέλτιστη εκτέλεση εμπορικών συναλλαγών στο διαδίκτυο από πράκτορες λογισμικού που ενεργούν αυτόνομα σε ηλεκτρονικές αγορές και συναγωνίζονται μεταξύ τους για το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα.

Ο διαγωνισμός εξελίσσεται σε πολλούς γύρους. Οι τελικοί θα πραγματοποιηθούν στη Βαρκελώνη, από 17 έως 19 Ιουλίου 2011.

Η ομάδα του τμήματος συμμετέχει με βελτιωμένες εκδόσεις του πράκτορα Mertacor που είχε κατακτήσει πέρυσι την πρώτη θέση. Πρόσφατα, οι φοιτητές του ΤΗΜΜΥ κέρδισαν το 3ο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό για τη σχεδίαση αυτόνομου προγράμματος για το δημοφιλές παιχνίδι Pac-Man.

Ομάδα Mertacor: Από αριστερά Περικλής Μήτκας, Κυριάκος Χατζηδημητρίου και Ανδρέας Συμεωνίδης.

Ευχόμαστε σε όλους Καλή Επιτυχία!

 

Πηγή: tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;