Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

iphone pic/camera

Ανοικτή επιστολή προς τον επικεφαλής της Apple Στιβ Τζομπς απευθύνουν μέλη του συνασπισμού Save the Internet, καλώντας τον να αναλογιστεί τι θα μπορούσε να συμβεί εάν τυραννικές κυβερνήσεις εκμεταλλευτούν υπό κατοχύρωση ευρεσιτεχνία της Apple που αφορά τον εντοπισμό λήψης φωτογραφιών και βίντεο σε προκαθορισμένους χώρους και την αυτόματη απενεργοποίηση της κάμερας κινητών τηλεφώνων με υπέρυθρες ακτίνες.

Η ομάδα εκφράζει την ανησυχία της μπροστά στο ενδεχόμενο η τεχνολογία αυτή να καταχραστεί από κυβερνήσεις που θα διακρίνουν την ευκαιρία να ελέγξουν την καταγραφή βίντεο και τη λήψη φωτογραφιών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων από κινητά τηλέφωνα. «Φωτογραφίες και βίντεο είναι πανίσχυρα όπλα της ελευθερίας του λόγου, όπως είδαμε στην Αίγυπτο» γράφουν χαρακτηριστικά τα μέλη του SaveTheInternet.com.

Για την επίμαχη πατέντα κάνει λόγο και η βρετανική Daily Mail, η οποία την αποδίδει σε μια προσπάθεια της Apple να αναπτύξει λογισμικό ώστε να δώσει τη δυνατότητα να ελέγχονται οι ερασιτεχνικές λήψεις από συναυλίες: παρά την απαγόρευση, ερασιτέχνες τραβούν φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία στην συνέχεια ανεβάζουν σε ιστοσελίδες φιλοξενίας βίντεο όπως το YouTube. Το γεγονός πλήττει ιδιαίτερα συνεργαζόμενες εταιρείες με τους διοργανωτές και τα συγκροτήματα, οι οποίες έχουν πληρώσει για αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Με την πατέντα που επιχειρεί να κατοχυρώσει η Apple, υλικό και λογισμικό σε συσκευές με iOS της Apple θα καθιστούν την ενεργοποίηση της κάμερας του τηλεφώνου αντιληπτή από υπέρυθρους αισθητήρες εγκαταστημένους στο χώρο της εκδήλωσης και θα μπορούν να την απενεργοποιήσουν.

Νωρίτερα, στις 3 Ιουνίου 2011, στο θέμα είχε αναφερθεί και η εφημερίδα The New York Times κάνοντας επίσης λόγο για αντι-πειρατική τεχνολογία στις συναυλίες. Η αίτηση για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας επιβεβαιώνεται στο άρθρο και παραπέμπει στη λεπτομερή περιγραφή της ευρεσιτεχνίας από το Patently Apple.

 

Πηγή: tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;