Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
ula previewΜια ακόμα κατηγορία φορητών υπολογιστών ανάμεσα στα πάμφθηνα netbook και τα σχετικά φθηνά notebook επιχειρεί να δημιουργήσει η Intel. Τα εξαιρετικά λεπτά, ελαφριά και παράλληλα οικονομικά notebook θα φέρουν επεξεργαστές εξαιρετικά χαμηλής τάσης (ultra low voltage, ULV).

Από το βήμα της Computex, της μεγαλύτερης έκθεσης για τους κατασκευαστές υπολογιστών που διεξάγεται στις αρχές Ιουνίου στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, η Intel αναφέρθηκε σε αυτά τα notebook που δεν θα ξεχωρίζουν μόνο από την χαμηλή τιμή τους -από 600 έως και 1000 δολάρια- αλλά και από το χαμηλό βάρος τους -από 0,9 έως 2,2 κιλά-, τη λεπτότητά τους -έως μια ίντσα πάχος-, που θα θυμίζουν Apple MacBook Air χωρίς όμως να φέρουν την υψηλή τιμή του. Επιπλέον, θα καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια, και ως εκ τούτου θα διατηρούν για περισσότερο χρόνο την αυτονομία τους με μπαταρία.

To νέο τσιπ θυμίζει κάτι από τα παλιά, αφού ουσιαστικά ανασταίνει την επωνυμία Pentium: ονομάζεται Pentium SU2700. Η εταιρεία ήδη διαθέτει Pentium 1,4GHz (SU3500), 1,6GHz (SU9400 και SU9600). Στην οικογένεια αυτή προστίθεται ο ULV Intel Pentium SU2700 στα 1,3GHz. Κάθε ένα από αυτά τα τσιπ καταναλώνουν μόλις 10 watt, αντί 25 - 35 watt στους περισσότερους επεξεργαστές της. Η Intel παρουσίασε επίσης το ανάλογο τσίπσετ για την κατηγορία αυτή. Το Mobile Intel GS40 Express υποστηρίζει την αναπαραγωγή εικόνας υψηλής ευκρίνειας, τα Windows Vista Premium και παρέχει εγγενή υποστήριξη για σύνδεση με HDMI.

Η κατηγορία αυτή χαρακτηρίστηκε ως "ultra thin affordable" (εξαιρετικά λεπτά και προσιτά) ενώ άλλοι αναφέρονται σε αυτά ως CULV από το αρκτικόλεξο Consumer Ultra Low Voltage (καταναλωτικά, εξαιρετικά χαμηλής τάσης). Οι επεξεργαστές της Intel που θα δώσουν πνοή στη νέα αυτή κατηγορία, δεν θα ανήκουν στην οικογένεια Atom που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σήμερα στα netbook αλλά σε μια νέα έκδοση του (σημαντικά ακριβότερου) Core 2.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Intel δεν είναι η πρώτη που αναφέρεται σε αυτή την κατηγορία φορητών υπολογιστών. Τον Ιανουάριο η Hewlett Packard είχε παρουσιάσει το μοντέλο dv2 με τσιπ της AMD (Neo), πάχος μικρότερο από μία ίντσα και οθόνη 12,1 ιντσών, η τιμή του οποίου ορίστηκε στα 699 δολάρια. Ομοίως, η Dell παρουσίασε πρόσφατα το Studio 14z, ένα φθηνό notebook με 14άρα οθόνη, βασισμένο σε Dual Core T4200 (2.0GHz/800Mhz FSB/1MB cache) και γραφικά Nvidia (GeForce 9400M G), με αυτονομία έξι ωρών και τριάντα λεπτών με μπαταρία οκτώ κελιών αντί 650 δολαρίων. Τέλος, η Lenovo παρουσίασε το IdealPad S12 με επεξεργαστή Atom και γραφικά Nvidia Ion για πρώτη φορά σε netbook.

Σαν να μην είναι αυτά αρκετά, η Qualcomm δημιούργησε τη δική της κατηγορία υπολογιστών, ένα υβρίδιο ανάμεσα στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τα netbook, τα οποία ονόμασε smartbook.

Πάντως, η Intel εκτιμά ότι οι επεξεργαστές CULV θα αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του συνόλου των τσιπ που διανέμει ανά τον κόσμο έως το τέλος του έτους. Επιπλέον, σε αυτά εναποθέτει τις ελπίδες της για ανάκαμψη των κερδών της, αφού οι φθηνοί Atom θεωρείται ότι καννιβαλίζουν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της από τις πωλήσεις ακριβότερων τσιπ για φορητούς υπολογιστές.


ndigital.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;