Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Επαίσχυντη η συμπεριφορά του, αλλά ό,τι συνέβη με τις δύο Σουηδές έγινε με συναίνεση, είπε ο συνήγορός του

Με σκούρο κοστούμι, κοντοκουρεμένη κόμη και γυαλιά, ο Τζούλιαν Ασάντζ προσέρχεται στο εφετείο του Λονδίνου για την εξέταση της έφεσής του στην πρωτόδικη απόφαση έκδοσής του στη Σουηδία

Με νέα ομάδα δικηγόρων και νέα στρατηγική κατέφθασε χθες ο Τζούλιαν Ασάντζ, ο ιδρυτής του Wikileaks, στο δικαστήριο του Λονδίνου όπου εξετάζεται η έφεση που άσκησε στην πρωτόδικη απόφαση έκδοσής του στη Σουηδία -εκεί όπου, ως γνωστόν, δύο γυναίκες τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό.

Τη θέση των Μαρκ Στίβενς και Τζόφρι Ρόμπερτσον, οι οποίοι κρίθηκαν «πολύ συγκρουσιακοί», πήραν δύο άλλοι γνωστοί δικηγόροι: ο Μπεν Εμερσον, ειδικευμένος στο ευρωπαϊκό δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Γκάρετ Πιρς, διάσημη νομικός για την εκπροσώπηση, μεταξύ των άλλων, και των «τεσσάρων του Γκίλφορντ» (είναι οι τέσσερις Ιρλανδοί που καταδικάστηκαν το 1975 σε πολυετή φυλάκιση για τρομοκρατική επίθεση σε παμπ του Γκίλφορντ, για να αποδειχθεί τελικά πως οι δράστες ήταν άλλοι και η τετράδα θύματα της αγγλικής διαστροφής και υποκρισίας). Η ιστορία τους έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στην ταινία «Στο όνομα του Πατρός» με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις και την Εμα Τόμσον στον ρόλο της Πιρς.

Η συνήγορος αποκάλυψε τη νέα υπερασπιστική γραμμή του Ασάντζ ημέρες πριν αρχίσει η εξέταση της έφεσης. «Ολα τα ανθρώπινα πλάσματα που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση», έγραψε -σύμφωνα με την «Guardian»- στον πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ Τομ Χέιντεν για τις ανάγκες ενός άρθρου στο «Nation», «δικαιούνται σεβασμό και ευγένεια. Ελπίζουμε πως όποια βήματα χρειαστεί να γίνουν στο μέλλον, θα γίνουν με σύνεση, ευαισθησία και σεβασμό». Τον λόγο χθες στο δικαστήριο πήρε, εκπροσωπώντας τον Ασάντζ, ο έτερος της νομικής ομάδας Μπεν Εμερσον. Ωστόσο η γραμμή παρέμεινε σαφώς πιο συμφιλιωτική, δεν ακούστηκε καμία από τις παλιές κορόνες εναντίον του σουηδικού δικαστικού συστήματος και της σουηδής εισαγγελέως Μάριαν Νάι ούτε η γνωστή επωδός του Ασάντζ πως η υπόθεση εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενη και πως απώτερος στόχος των Σουηδών είναι να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, όπου ζητούν το κεφάλι του λόγω των διαρροών του Wikileaks.

Ο Εμερσον έδωσε έμφαση σε θέματα δικονομικά, υποστήριξε πως η υπόθεση εναντίον του Ασάντζ είναι νομικά ανυπόστατη, πως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης βάσει του οποίου κρατείται δεν περιλαμβάνει «δίκαιη, ακριβή και σωστή» περιγραφή των καταγγελιών εις βάρος του και ο Ασάντζ είναι θύμα μιας «φιλοσοφικής και δικαστικής διαφωνίας» ανάμεσα στο βρετανικό και στο σουηδικό δίκαιο ως προς το τι συνιστά σεξουαλικό έγκλημα. Αίσθηση προκάλεσε ο σεβασμός με τον οποίο αναφέρθηκε ο Εμερσον στις δύο σουηδές καταγγέλλουσες, όπως και η αναγνώριση πως μπορεί πράγματι να βρήκαν τη σεξουαλική συμπεριφορά του πελάτη του «επαίσχυντη, άξεστη, ενοχλητική», για να καταλήξει εντούτοις πως οι σεξουαλικές δραστηριότητες για τις οποίες σήμερα «μετανιώνουν» έγιναν συναινετικά, άρα δεν συνιστούν έγκλημα. Η ακρόαση συνεχίζεται και σήμερα, το Εφετείο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του σε ύστερη ημερομηνία. Ο Ασάντζ που γιόρτασε την Κυριακή τα 40ά γενέθλιά του με ένα μεγάλο πάρτι στο κτήμα του Νόρφολκ όπου ζει περιορισμένος, δηλώνει αποφασισμένος να πολεμήσει αν χρειαστεί για την έκδοσή του και στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πάντως, ο σουηδός δικηγόρος του Μπιορν Χάρτιγκ διατύπωσε την άποψη πως οι πιθανότητές του να κερδίσει είναι λιγοστές...

 «Ελευθερώστε τον Ασάντζ! Ελευθερώστε τον Μάνινγκ! Τερματίστε τους πολέμους!». Οι υποστηρικτές του Ασάντζ έδωσαν δυναμικό «παρών» έξω από το εφετείο

Οι Ανώνυμοι στο πλευρό του

Επίθεση εναντίον μιας αμερικανικής αμυντικής συμβουλευτικής εταιρείας που συνεργάζεται με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, της Booz Allen, πραγματοποίησαν οι Ανώνυμοι.

Δημοσιοποίησαν μάλιστα στον ιστότοπο "The Pirate Bay" περισσότερες από 90.000 διευθύνσεις e-mail και κωδικοποιημένα συνθηματικά (passwords) τα οποία υπέκλεψαν, όπως υποστηρίζουν, από αυτήν. Το διαβόητο δίκτυο των χάκερ έχει επίσης απειλήσει να βάλει αυτές τις ημέρες στο στόχαστρο, λόγω της νέας ακρόασης του Ασάντζ αλλά και του σκανδάλου των υποκλοπών από έντυπα του Μέρντοχ που συγκλονίζει τη Βρετανία, τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

 

Πηγή: tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;