( 0 ψήφοι )

greece keyboardΤρία εκατομμύρια Έλληνες είναι σε καθημερινή βάση και επί 2,5 ώρες στο διαδίκτυο, έναντι μόλις 350 χιλιάδων που ήταν πριν απο λίγα χρόνια.

Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο ανακοίνωσε ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, Μανώλης Σφακιανάκης, κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος ενημέρωσης για τους κινδύνους του διαδικτύου "Μην τσιμπάς". 

Όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης το 93% των παιδιών εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας βρίσκεται στο διαδίκτυο και πρέπει να ενημερωθεί για τους κινδύνους που υπάρχουν, αφού πια το διαδίκτυο είναι μονόδρομος για την κοινωνία. Σημείωσε ακόμη ότι αυτή την εποχή στο διαδίκτυο γίνεται πάρτι με απάτες, καθώς διάφορες εγκληματικές ομάδες ή άτομα μέσω του διαδικτύου προσπαθούν να εξαπατήσουν υποσχόμενοι, στις πιο αθώες περιπτώσεις, κέρδη και δώρα που δεν υπάρχουν και στις χειρότερες διαπράττουν εγκλήματα. 

Παραδειγματικά, αναφέρθηκε σε ρασοφόρο ο οποίος παρέσυρε με σκοπό την αποπλάνηση σε κεντρική πλατεία της Αθήνας έναν ανήλικο. Όμως ευτυχώς ο ανήλικος είχε πάρει μαζί του και φίλους και απέτρεψε την επίθεση. "Μπορούμε και πρέπει να μιλήσουμε ιδιαίτερα στους νέους για να αντιδρούν δυναμικά, όπως στην περίπτωση αυτή", είπε ο κ. Σφακιανάκης και υπογράμμισε ότι "αυτός είναι ο στόχος στον οποίο στρατεύονται, από πλευράς αστυνομίας, επιστήμονες και ψυχολόγοι".

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος υπογράμμισε ότι συνεργάζεται με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η οικονομική αστυνομία και σύντομα ο ελληνικός λαός θα δει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. "Αυτή τη στιγμή η οικονομική αστυνομία ασχολείται και με δύο σοβαρές υποθέσεις. Μία διεθνώς και μία στο εσωτερικό της χώρας, στις οποίες ερευνά και τραπεζικούς λογαριασμούς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής.

Η προσπάθεια αυτή της αστυνομίας συντονίζεται απο τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα, ο οποίος τόνισε ότι είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η επιτυχία τόσο της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όσο και του επικεφαλή, Μανώλη Σφακιανάκη.

Μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων και συγκεκριμένα μέχρι την Τετάρτη 27 Ιουλίου, αξιωματικοί της υπηρεσίας, συνοδευόμενοι από εισαγγελείς και ψυχολόγους, θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε πέντε πόλεις της Ελλάδας: στις 13/7 στην Κω, στις 15/7 στη Μυτιλήνη, στις 22/7 στο Ρέθυμνο, στις 25/7 στα Ιωάννινα και τέλος, στις 27/7 στην Κεφαλονιά. Οι πέντε πρώτες πόλεις επελέγησαν τυχαία, ωστόσο, αρμόδιοι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι στόχος της υπηρεσίας είναι σε διάστημα ενός έτους να πραγματοποιήσει 50 εκπαιδευτικά σεμινάρια ανά την Ελλάδα.

Στην εισαγωγή του ενημερωτικού φυλλαδίου που θα διανέμεται στους συμμετέχοντες αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «όλο και περισσότεροι Ελληνες μπαίνουν πλέον στο ίντερνετ. Oι πιο έμπειροι είναι υποψιασμένοι για τη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμα ιδέα. Το ηλεκτρονικό έγκλημα, όμως, έχει πλέον μπει για τα καλά στη ζωή μας και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς».

Στη συνέχεια παρατίθενται πληροφορίες για κατηγορίες κινδύνων (cyberbullying, παιδική πορνογραφία κ.ά.) και συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση. Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στη διάρκεια του 2011 έχουν σχηματιστεί 578 δικογραφίες για ηλεκτρονικές απάτες και συκοφαντική δυσφήμηση, από τις οποίες οι 527 έχουν διερευνηθεί. Επιπλέον, 33 άτομα έχουν συλληφθεί, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;