Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Google Androids

Στην αντεπίθεση περνάει η Google στην μάχη των πατεντών γύρω από το Android, με τον David Drummond, Αντιπρόεδρο της εταιρείας και επικεφαλής του νομικού τμήματος, χαρακτηρίζοντας ψευδείς τις απαιτήσεις της Microsoft, της Apple και της Oracle επί των τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με το Android. O David Drummond σχηματίζει μία εικόνα φθόνου των αντίπαλων εταιρειών για την επιτυχία του λειτουργικού συστήματος, το οποίο μετράει 550.000 ενεργοποιήσεις συσκευών ανά ημέρα!

επιτυχία του Android προκάλεσε μία εχθρική και οργανωμένη εκστρατεία εναντίον του, από την Microsoft, την Oracle και την Apple αλλά και άλλες εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται με ψεύτικες διεκδικήσεις πατεντών", γράφει ο Drummond στην ανάρτηση του που έχει τίτλο "Όταν οι πατέντες επιτίθενται στο Android".

Oι τρεις εταιρείες έχουν ανοίξει νομικά μέτωπα με την Google και τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό Android, εδώ και περίπου έναν χρόνο. H Oracle κατηγορεί την Google για καταπάτηση πατεντών που σχετίζονται με την Java, την εταιρεία που εξαγοράσθηκε μαζί με την εξαγορά της Sun Microsystems στις αρχές του 2010. Η Microsoft ακολουθώντας μία διαφορετική πρακτική στρέφεται εναντίον των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων όπως η Motorola, η HTC ή ακόμα και το βιβλιοπωλείο Barnes & Noble το οποίο διαθέτει την συσκευή Nook και απαιτεί την καταβολή αποζημίωσης για κάθε συσκευή Android την οποία οι εταιρείες αυτές πουλάνε.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα νομικής διαμάχης, η Apple μαζί με την Microsoft και άλλες εταιρείες κέρδισαν ως κοινοπραξία την βιβλιοθήκη τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας της χρεοκοπημένης Nortel, έναντι 4,5 δισ. δολαρίων. Τις 6.000 αυτές πατέντες διεκδίκησε ανεπιτυχώς και η Google. Η Apple κατέβαλε το μεγαλύτερο κομμάτι του αντιτίμου πληρώνοντας 2,6 δισ. δολάρια εκ των 4,5.

Ο Drummond γράφει πως αυτές οι νομικές διαμάχες αλλά και οι εξαγορές πατεντών δεν μπορούν να σταματήσουν το Android.

"Οι πατέντες δημιουργήθηκαν για να ενθαρρύνουν την καινοτομία και όχι για να την σταματούν, όπως γίνεται σήμερα."

Αν και οι εκπρόσωποι της Apple, της Microsoft και της Oracle αρνήθηκαν να προβούν στον σχολιασμό των δηλώσεων του Drummond, χθες το βράδυ ο Brad Smith από την Microsoft σχολίασε στο Twitter σχετικά με την εξαγορά των πατεντών της εταιρείας Νovell - πάλι σε συνεργασία με την Apple και την Oracle:

"Η Google δηλώνει πως αγοράσαμε τις πατέντες της Novell προκειμένου να μην τις πάρει αυτή. Αλήθεια; Τους ζητήσαμε να συμμετάσχουμε από κοινού στην δημοπρασία και είπαν όχι."

Επιστρέφοντας στο δηκτικό άρθρο του David Drummond, ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Google δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για την σύμπλευση της Microsoft και της Apple.

"Έχω εργαστεί στον χώρο της τεχνολογίας για 20 χρόνια. Η Microsoft και η Apple πάντα κάθονταν στο λαιμό η μία της άλλης, οπότε τώρα που πλέουν μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει."

Ο Drummond από την σκοπιά του βλέπει την κοινή εξαγορά των πατεντών της Nortel ως ευθεία επίθεση στο Android, το οποίο γρήγορα ξεπέρασε τόσο το το iPhone όσο και τις συσκευές που έτρεχαν λειτουργικό σύστημα Windows Mobile. Συνεχίζει εκτιμώντας πως τα smartphones δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν 250.000 ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες αξιώσεις επί των πατεντών και να οδηγηθούν σε μία επιβολή "φόρου" επί των συσκευών, λόγω των αποζημιώσεων που θα ζητάει η μία εταιρεία από την άλλη.

"Αντί να ανταγωνίζονται για την δημιουργία νέων λειτουργιών στις συσκευές, μάχονται διαμέσου της νομικής οδού."

Ωστόσο όπως σημειώνει και το Cnet, το παραπάνω επιχείρημα είναι μάλλον συχνά συναντόμενο σε τακτικές που ακολουθούνται σε υποθέσεις βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Και είναι σαφές πως η Google δεν απέχει από την χρήση αυτών των τακτικών προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό της, αφού και στην δημοπρασία των πατεντών της Nortel συμμετείχε αλλά και, όπως οι πληροφορίες αναφέρουν, προσπαθεί να εξαγοράσει την InterDigital η οποία διαθέτει μία πλούσια βιβλιοθήκη πατεντών σχετικά με τις ασύρματες επικοινωνίες. Κάτι που άλλωστε παραδέχεται εμμέσως και ο Drummond:

"Eξετάζουμε τρόπους να μειώσουμε τους κινδύνους των αντι-ανταγωνιστικών επιθέσεων εναντίον του Android, με τον εμπλουτισμό της δικής μας βιβλιοθήκης", γράφει χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένες εταιρείες.

Η επίθεση του Drummond συμπίπτει χρονικά με ένα άρθρο στο "This American Life" με τίτλο "When Patents Attack". To άρθρο ανατρέχει στο παρελθόν και εξηγεί πως οι τίτλοι βιομηχανικής ιδιοκτησίας εξελίχθησαν από ένα μέτρο προστασίας των εταιρειών τεχνολογίας, σε μία μεγάλη αγορά εταιρειών οι οποίες δεν έχουν καμία άλλη ουσιαστική ή πρακτική δραστηριότητα, πέραν της διαχείρισης των πατεντών του.



Πηγές: adslgr.com / cnet.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;