Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

O Στήβεν Τζομπς χαιρετά το κοινό στο τέλος ενός συνεδρίου στο Σαν Φρανσίσκο στις 9 Σεπτεμβρίου 2009. Ο Τζομπς παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Apple, όπως ανακοίνωση η εταιρεία στις 24 Αυγούστου 2011.

Την παραίτησή του, με άμεση ισχύ, από τη διοίκηση της Apple ανακοίνωσε ο Στiβ Τζομπς. Ο Τζομπς ανέφερε πως αποχωρεί μη μπορώντας πλέον να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, προκαλώντας ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του.

Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον τεχνολογικό κολοσσό θα αναλάβει ο Τιμ Κουκ, το μέχρι πρότινος νούμερο 2 στη διοίκηση της Apple. Ο Κουκ αντικαθιστούσε ουσιαστικά τον 56χρονο Τζομπς ήδη από τις 17 Ιανουαρίου, όταν ο τελευταίος είχε πάρει αναρρωτική άδεια.

O Τζομπς, γνωστός τόσο για την ιδιοφυία του και το δύσκολο του χαρακτήρα του όσο και την «δεσποτική», κατά πολλούς, ηγεσία του που έκανε την Apple μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως, παλεύει με τον καρκίνο και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και μετά την μεταμόσχευση ήπατος στην οποία έχει υποβληθεί.

«Πάντοτε έλεγα πως εάν κάποια ημέρα δεν μπορούσα να αντεπεξέλθω στα καθήκοντά μου, θα ήμουν ο πρώτος που θα το ομολούγα» ανέφερε στη σύντομή ανακοίνωσή του ο Τζομπς, λέγοντας «πως, δυστυχώς, η ημέρα αυτή έφτασε». Η δήλωση όμως, που δεν ανέφερε ουσιαστικά τίποτε για την κατάσταση της υγείας του, έχει προκαλέσει ανησυχία και εικασίες ανάμεσα στους «iFans».

iRetire: Τι μέλλει γενέσθαι για την Apple μετά τον Στιβ Τζομπς;
Η Apple είναι βέβαια απρόθυμη να το συζητήσει δημόσια, σίγουρα όμως έχει έτοιμο ένα «σχέδιο διαδοχής» για τη μετά Στιβ Τζομπς εποχή. Όλοι όμως αναρωτιούνται αν αυτή η εποχή θα είναι ανθόσπαρτη όπως το πρόσφατο παρελθόν της εταιρείας.

Ο Τζομπς, εξάλλου, ήταν ο άνθρωπος που έσωσε μια σχεδόν χρεοκοπημένη Apple με την επιστροφή του στα ηνία της εταιρείας το 1996 (απουσίαζε για σχεδόν μια δεκαετία μετά την εκδίωξή του το 1985) και την κατέστησε σε 15 χρόνια τη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως σε χρηματιστηριακή αξία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Τζομπς είχε την πρώτη και την τελευταία λέξη όσον αφορά το σχεδιασμό των συσκευών και την αίσθηση που δίνουν, πιστεύοντας ότι «η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί».

«Είναι η τεχνολογία παντρεμένη με τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες αυτό που δίνει αποτελέσματα που κάνουν την καρδιά μας να ξυπνά» είχε δηλώσει πρόσφατα. Μένει να επιβεβαιωθεί αν οι άνθρωποι που αφήνει πίσω του έχουν εμπεδώσει αυτή τη νοοτροπία.

Ιδιοφυής, κατά πολλούς δεσποτικός, ο Τζομπς έφερε επανάσταση σε όποιον τομέα άγγιζε και οδήγησε την Apple στην κορυφή

Mετά τον Στιβ Τζομπς, o Στιβ Τζομπς
Σε πρώτη φάση, ο Τζομπς θα παραμείνει κεντρικό πρόσωπο στην εταιρεία του: Παραιτήθηκε μεν από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ανέλαβε όμως τη θέση του προέδρου του ΔΣ, οπότε θα συνεχίσει να έχει λόγο στην κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Apple.

Σύμφωνα εξάλλου με το Bloomberg, ο Τζομπς εργαζόταν όλη μέρα στην Apple την Τετάρτη, παρόλο που τις προηγούμενες εβδομάδες παρέμενε κλεισμένος στο σπίτι. Και όπως αναφέρει η ίδια ανώνυμη πηγή, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.

To Bloomberg σε άλλο άρθρο του γράφει ότι ο Τζομπς θα παραμείνει και στο ΔΣ της Disney, στην οποία είχε πουλήσει το επιτυχημένο κινηματογραφικό του στούντιο, την Pixar.

Τιμ Κουκ: νέος πρωταγωνιστής
Κάποια στιγμή, όμως, το εμβληματικό αφεντικό της Apple θα αποσυρθεί εντελώς από την αυτοκρατορία του. Η αγορά, όμως, έχει τα καλύτερα λόγια να πει για τον διάδοχό του, τον Τιμ Κουκ, που ήταν μέχρι σήμερα εκτελεστικός διευθυντής της Apple.

Ο Κουκ, σήμερα 50 ετών, είχε αντικαταστήσει προσωρινά τον Τζομπς όταν το μεγάλο αφεντικό έλειπε σε αναρρωτική άδεια ανά διαστήματα από το 2004 έως το 2011. Και τα πήγε μια χαρά σε αυτό το διάστημα: ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του iPad και έφερε εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, με τη μετοχή της εταιρείας να έχει ανέβει από τα 300 δολάρια στις αρχές του έτους στα 400 περίπου δολάρια σήμερα.

apple profilesΟ Κουκ έχει εξάλλου στο πλευρό του μια ομάδα οκτώ αντιπροέδρων, ανάμεσά τους κορυφαία ονόματα στη βιομηχανία πληροφορικής, όπως ο Σκοτ Φόρστολ.

Με το iPhone 5 να ετοιμάζεται για λανσάρισμα το φθινόπωρο, και με ένα ακόμα iPad στα σκαριά για του χρόνου, κανένα απρόοπτο δεν προβλέπεται για το προσεχές διάστημα. 

Όπως σχολιάζει το BBC, ο Κουκ είναι άριστος γνώστης της αλυσίδας προμηθευτών και της διαδικασίας παραγωγής, καθήκοντα που ακούγονται ανιαρά αλλά παίζουν σημαντικό ρόλό. Ο Κουκ φέρεται να είναι επίσης ο άνθρωπος που αύξησε τα περιθώρια κέρδους για το iPad και τo iPhone.

Σε email που απέστειλε στους εργαζόμενους, o ίδιος διαβεβαιώνει ότι «η Apple δεν πρόκειται να αλλάξει» και πως «τα καλύτερα χρόνια βρίσκονται μπροστά μας».

Σημαντικό ρόλο στην Apple παίζει ακόμα ο Βρετανός σχεδιαστής Τζόναθαν Άιβ, υπεύθυνος για το σχεδιασμό του iMac, του iPhone και του iPad, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα όμως με πρόσφατες φήμες, ο Άιβ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Apple για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Σύμφωνα με τον Guardian, αυτό θα ήταν «ο χειρότερος εφιάλτης για την Apple».

"Και κάτι ακόμα"
Ένα από τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι το ποιος θα αντικαταστήσει τον Στιβ Τζομπς στη σκηνή κατά τις παρουσιάσεις νέων προϊόντων.

Έχοντας ένα ιδιαίτερο επικοινωνιακό ταλέντο, και επιμένοντας να φορά μπλου τζιν και ένα μαύρο ζιβάγκο, ο Τζομπς είχε το ταλέντο να σαγηνεύει τα πλήθη με τη χαρακτηριστική ατάκα «Και κάτι ακόμα», λίγο πριν παρουσιάσει κάθε νέο, καινοτόμο προϊόν.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Τιμ Κουκ, εξαιρετικά ήπιων τόνων, θα μπορεί να κρατά κι αυτός το κοινό με κομμένη την ανάσα. Ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για τη σκηνική παρουσία, σίγουρα κάτι θα λείπει πλέον από την Apple...

 

Πηγές: tech.in.gr 1 - 2

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;