Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

macbook

Ο νέος σας φορητός υπολογιστής θα είναι ελαφρύτερος και λεπτότερος, αλλά θα του λείπουν κάποια από τα χαρακτηριστικά που θεωρούσατε δεδομένα. Το DVD ή το Blu-ray «εξαφανίζονται» στα σύγχρονα μοντέλα για χάρη της ευελιξίας και της φορητότητας, ενώ ο «παραδοσιακός» σκληρός δίσκος αντικαθίσταται από μοντέλα νέας γενιάς, που εξασφαλίζουν υψηλότερες επιδόσεις με μικρότερο όγκο.

Η τάση που άρχισε πριν από κάποια χρόνια από την Apple με το MacBook Air φαίνεται ότι βρίσκει μιμητές και σε άλλες εταιρείες, ενώ παράλληλα η πρωτοπόρος εταιρεία αναμένεται να ρίξει στην αγορά και άλλους λεπτούς φορητούς υπολογιστές. Η Apple αφαίρεσε από τον φορητό υπολογιστή της το DVD drive, κάνοντας μια κίνηση που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδύνατη από τους χρήστες των υπολογιστών. Κατάφερε έτσι να μειώσει κατακόρυφα το πάχος του μηχανήματος και να το αδυνατίσει τόσο ώστε να γίνει ο πιο ελαφρύς φορητός υπολογιστής στην κατηγορία των 16 ιντσών.

Βέβαια, η μείωση των διαστάσεων και του βάρους των υπολογιστών δεν είναι κάτι καινούργιο. Από… καταβολής πληροφορικής, οι εταιρείες χρόνο με τον χρόνο επιδίωκαν και κατάφερναν να μειώνουν τις διαστάσεις των μηχανημάτων τους, τόσο σταθερών όσο και φορητών. Παράλληλα όμως προσέθεταν κατά κανόνα και επιπλέον δυνατότητες όπως οι μεγαλύτεροι σκληροί δίσκοι, τα CD, αργότερα τα DVD και μία σειρά από θύρες επέκτασης.

Cloud computing
Τα δεδομένα όμως άλλαξαν, κυρίως χάρη στις εξελίξεις στο ίντερνετ και το λεγόμενο cloud computing. Πλέον, με μία σειρά από υπηρεσίες που είτε ήδη εφαρμόζονται είτε έχουν ανακοινωθεί και αναμένονται, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα, εφαρμογές και υπηρεσίες αποκλειστικά online δίχως να χρειάζονται τεράστιο αποθηκευτικό χώρο στο μηχάνημά τους. Για παράδειγμα, το Office 365 της Micorosoft επιτρέπει στους συνδρομητές της υπηρεσίας να χρησιμοποιούν όλες τις εφαρμογές του MS Office μέσω του ίντερνετ χωρίς να χρειάζεται να τις αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους. Επιπλέον, έχουν πρόσβαση στα έγγραφά τους από παντού χωρίς π.χ. να πρέπει να γράψουν την παρουσίαση ή το κείμενό τους σε CD για να το μεταφέρουν από μηχάνημα σε μηχάνημα. Επίσης, η Apple αναμένεται να λανσάρει άμεσα την υπηρεσία iCloud, η οποία δίνει πρόσβαση σε όλη τη μουσική του χρήστη online, όπου κι αν βρίσκεται.

Παράλληλα, οι περισσότερες κινηματογραφικές εταιρείες ή οι εταιρείες πρόσβασης στο διαδίκτυο επιτρέπουν την παρακολούθηση ταινιών online, άρα δεν χρειάζεται το DVD, ενώ οι περισσότεροι χρήστες προτιμούν να κατεβάζουν (νόμιμα ή παράνομα) ταινίες και σειρές από το ίντερνετ, αντί να νοικιάζουν ή να αγοράζουν DVD ή Blu-ray.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο ότι η Google σε συνεργασία με εταιρείες κατασκευής υπολογιστών λάνσαρε το Chromebook, το οποίο ουσιαστικά πραγματοποιεί τις περισσότερες λειτουργίες του μέσω του διαδικτύου και ο σκληρός δίσκος του είναι μάλλον… διακοσμητικός. Μάλιστα, στα περισσότερα μοντέλα οι παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι αντικαθίστανται από μοντέλα τεχνολογίας SSD (Solid State Disk), τα οποία παρότι είναι ακριβότερα εξασφαλίζουν μικρότερο όγκο και ευκολότερη πρόσβαση στα δεδομένα του χρήστη.

Τα αρνητικά
Στον αντίποδα, το μικρότερο μέγεθος και η αφαίρεση κάποιων βασικών χαρακτηριστικών έχουν τα μειονεκτήματά τους. Για παράδειγμα, αν έχετε βασικά αρχεία σε DVD πρέπει να τα ανοίξετε από ένα παλαιότερο μηχάνημα, να τα γράψετε σε ένα USB Stick ή σε εξωτερικό σκληρό δίσκο και να τα μεταφέρετε στον νέο. Επίσης, στα υπερ-λεπτά μηχανήματα, η αναβάθμιση του hardware είναι εξαιρετικά δύσκολη, κάτι που σημαίνει ότι αν για κάποιο λόγο χρειαστείτε ένα επιπλέον χαρακτηριστικό -όπως για παράδειγμα μνήμη ή καλύτερο επεξεργαστή- μάλλον πρέπει να αγοράσετε καινούργιο μηχάνημα.

Επίσης, παρότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει, λεπτότερο μηχάνημα σημαίνει κατά κανόνα και μικρότερη μπαταρία, το οποίο μεταφράζεται σε λιγότερο χρόνο λειτουργίας. «Μελανό» σημείο είναι και η ψύξη, καθώς τα υπερ-λεπτά μοντέλα δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά με τη θερμότητα. Ετσι, αν χρειαστεί να δουλέψετε για πολλές συνεχόμενες ώρες, πρέπει να προμηθευτείτε κάποια ειδική βάση στήριξης.

 

Πηγή: tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;