Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η HTC κατασκευάζει κινητά με λειτουργικό Android ή Windows MobileΣε έναν ακόμα γύρο δικαστικής διαμάχης, η Apple κατέθεσε αγωγή κατά του κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων HTC υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται 20 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν το iPhone.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple εμφανίζεται ιδιαίτερα εξοργισμένος: «Δεν μπορούμε να καθόμαστε και να βλέπουμε τους ανταγωνιστές να κλέβουν τις κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες μας [...] Πιστεύουμε ότι ο ανταγωνισμός είναι υγιής, ωστόσο οι ανταγωνιστές θα πρέπει να δημιουργούν τη δική τους πρωτότυπη τεχνολογία, όχι να κλέβουν τη δική μας» δήλωσε ο Στιβ Τζομπς το απόγευμα της Τρίτης.

Η HTC κατασκευάζει κινητά που βασίζονται βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Windows Mobile ή στο Android της Google. Ορισμένα από τα μοντέλα της διαθέτουν οθόνες αφής.

Η αγωγή που κατέθεσε η Apple στην αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου και στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντέλαγουεαρ κατηγορεί την HTC για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορά το σύστημα διεπαφής (interface) και «το υποκείμενο υλικό και την αρχιτεκτονική» του iPhone.

Η Apple βρίσκεται ήδη σε δικαστική διαμάχη με τη Nokia. Η φινλανδική εταιρεία έκανε την αρχή τον Οκτώβριο του 2009 κατηγορώντας την Apple για παραβίαση 10 πατεντών της, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων την ασύρματη μετάδοση δεδομένων.

Δύο μήνες αργότερα η Apple απάντησε με αγωγή εναντίον της Nokia για παραβίαση 13 πατεντών, και η διαμάχη κορυφώθηκε με νέα αγωγή της Nokia για παραβίαση επτά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Ανάλογη αγωγή κατά της Apple (για την κάμερα του iPhone) έχει καταθέσει και η Kodak.

Πάντως, στις περισσότερες υποθέσεις αυτού του είδους, η νομική διαμάχη επιλύεται τελικά με εξωδικαστικές συμφωνίες που επιτρέπουν την εκατέρωθεν αξιοποίηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

 

02/03/2010 - Newsroom ΔΟΛ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;