Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η Πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ κα. Άννα Ευθυμίου, η Υπεύθυνη Νέων Τεχνολογιών Μαρία Ράμμου με Εθελοντές & Μέλη της οργάνωσηςΗ ασφαλής και σωστή χρήση του Διαδικτύου από παιδιά και νέους ήταν το θέμα της εκδήλωσης - ημερίδας που διοργάνωσε η οργάνωση ΝΕΟΙ την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 στη Θεσσαλονίκη. Την ημερίδα άνοιξε η Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. ΝΕΟΙ και Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου, η οποία δήλωσε: «Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει κάθε χρήστης του Διαδικτύου είναι ότι ο παγκόσμιος ιστός δε διαφέρει σε τίποτα από μία κοινωνία. Από αυτήν την άποψη λοιπόν κρύβει αντίστοιχους κινδύνους και απαιτεί και αντίστοιχα μέτρα προστασίας από αυτούς.

Η σωστή και τακτική ενημέρωση σχετικά με τη φύση των κινδύνων αλλά και με τον τρόπο αντιμετώπισής τους γίνεται έτσι απαραίτητη, προκειμένου αφενός να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου στους βασικότερους τουλάχιστον κινδύνους και αφετέρου να καταπολεμηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ηλεκτρονικό έγκλημα.»

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων αναφορικά με τη σωστή και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, τη σεξουαλική παρενόχληση, την παιδική πορνογραφία και τη σωστή χρήση του Facebook και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Το πρόγραμμα και οι ομιλίες εστίασαν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ψηφιακών κινδύνων. Ειδικότερα, σημαντικό μέρος της ημερίδας αποτέλεσε και η παρουσίαση στοιχείων σχετικά με την παιδική πορνογραφία, καθώς και του οδηγού χρήσης του Facebook, από την πρόεδρο της οργάνωσης, Άννα Ευθυμίου, η οποία ανέλυσε «τα μικρά γράμματα» των όρων χρήσης του Facebook και επισήμανε τι θα πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που πραγματοποίησε η οργάνωση το 2009 με θέμα: «Παρενόχληση και ασφάλεια προσωπικών δεδομένων σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης» από την υπεύθυνη νέων τεχνολογιών της οργάνωσης, κ. Μαρία Ράμμου.

Η πανελλαδική έρευνα της οργάνωσης ΝΕΟΙ αναφορικά με τη γνώμη των νέων για το διαδίκτυο, τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τη σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο στο σύνολο των 2.176 ερωτηθέντων ανέδειξε τα παρακάτω:

 • Σχεδόν 9 στους 10 χρησιμοποιούν το internet κάθε μέρα ενώ μόνο το 3% δεν το χρησιμοποιεί καθόλου.

 • Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί καθημερινά instant messenger για να επικοινωνούν με φίλους σε ποσοστό 46,3%, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, bebo, my space) 46,4%, ιστοσελίδες που αφορούν μουσική 43,8%, ανταλλαγή αρχείων 31,9% και ειδήσεις 79,1%.

 • Σχεδόν 6 στους 10 μπαίνουν στο internet από το σπίτι, 2 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν το σημείο πρόσβασης είναι από το χώρο της εργασίας τους και το κινητό τους τηλέφωνο, ενώ λιγότερο από το 10% μπαίνουν από το σχολείο, internet cafe ή αλλού.

 • Από το 56% που μπαίνει στο internet από το σπίτι μόνο το 43% έχει τον υπολογιστή του στο σαλόνι, ενώ το 36% έχει τον υπολογιστή του στο υπνοδωμάτιο.

 • Το μεγαλύτερο ποσοστό επικοινωνεί με τους φίλους του από κινητό (20,9%), με email (14%), με SMS (11,1%) και χρησιμοποιώντας instant messenger (18%).

 • Σχεδόν το 26% έχει παρενοχληθεί διαδικτυακά γεγονός που ανέφεραν κυρίως σε φίλους γιατί το θεώρησαν αστείο και λιγότερο σε γονείς λόγω του ότι ένιωσαν φοβισμένοι και προσβεβλημένοι.

 • Κανένας από τους ερωτηθέντες δεν ανέφερε ότι απευθύνθηκε στις αρμόδιες αρχές όπως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

 • Το 34% των ερωτηθέντων έχει συναντήσει από κοντά κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο και από το παραπάνω ποσοστό το ίδιο ποσοστό (34%) έχει πάει μόνο του χωρίς έστω κάποιο φίλο/φίλη, είτε γιατί θεωρούσε ότι είχε αναπτύξει φιλική σχέση με το συγκεκριμένο άτομο και ένιωθε ασφάλεια, είτε γιατί είχε ενημερώσει τους φίλους του για τη συγκεκριμένη συνάντηση, είτε γιατί είχαν γνωριστεί με βιντεοκλήση και θεώρησε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

 • Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων έχει δώσει προσωπικά του στοιχεία στο internet όπως ηλικία (27,9%), ονοματεπώνυμο και κινητό (20% αντίστοιχα), ενώ διεύθυνση και τηλέφωνο σπιτιού έδωσαν το 6,4% και 8,6% αντίστοιχα.

 • Τέλος όσον αφορά τα θετικά στοιχεία της χρήσης του internet, το 90% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για ενημέρωση, το 55% για επικοινωνία και το 21% για διασκέδαση ενώ στον αντίποδα ως αρνητικά του στοιχεία το 95% θεωρεί ότι είναι η παραπλάνηση, το 89% ο εθισμός, το 71% η παραπληροφόρηση και το 59% η έλλειψη επικοινωνίας πράγμα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα παραπάνω αποτελέσματα.

 • Το γενικότερο συμπέρασμα της έρευνας υποδηλώνει ότι οι νέοι και νέες επιλέγουν να δείχνουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές αναφορικά με την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο (διάθεση προσωπικών δεδομένων, συναντήσεις με άτομα που γνωρίζουν μέσω του διαδικτύου κ.α.) γνωρίζοντας παράλληλα ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι.

Ο κ. Αντώνης Παπαντωνίου – Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, μίλησε για το έργο της αστυνομίας αναφορικά με την προστασία των πολιτών στο Διαδίκτυο και παρέθεσε στοιχεία σχετικά με περιστατικά που έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς είτε μέσω Facebook και άλλων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης είτε σε ανοιχτά δωμάτια συνομιλίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεώργιος Τσαπρούνης, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της εταιρίας «Wind Ελλάς» τόνισε το ρόλο των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας, επισήμανε τη βαθιά κοινωνική μετάβαση από μία μονοσήμαντη πραγματικότητα σε μία πολυσήμαντη virtual και τη επίδρασή της στα παιδιά και τέλος πρότεινε τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων του διαδικτύου κυρίως από τους γονείς.

Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του κ. Σπύρου Ιγνατιάδη, Γεν. Διευθυντή του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Βόρειου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), ο οποίος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών, τα είδη του ηλεκτρονικού εγκλήματος, την πρόληψη και την αντιμετώπισή του. Επίσης, παρουσίασε τι πρέπει γονείς και παιδιά να γνωρίζουν κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), καθώς και άλλων οργανισμών, επιχειρήσεων, κυβερνητικών φορέων, ενώ χορηγός της ήταν η Wind.

 

24/03/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;