Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/1086940_b.jpg
Το Google Books συνεχίζει να συναντά αντιδράσεις σε Ευρώπη και Αμερική

Η γαλλική δικαιοσύνη απαγόρευσε την Παρασκευή στην Google να συνεχίσει την ψηφιοποίηση γαλλικών βιβλίων χωρίς την έγκριση των εκδοτών και την καταδίκασε σε πρόστιμο 300.000 ευρώ.

Οι δικαστές εξέτασαν την προσφυγή που είχε καταθέσει το 2006 ο μεγάλος εκδοτικός οίκος Le Seuil, ο οποίος υποστήριξε ότι η Google ψηφιοποίησε έως και 4.000 βιβλία του χωρίς άδεια. Στο πλευρό του Le Seuil είχε ταχθεί και η Ένωση Εκδοτών και η Εταιρεία Συγγραφέων της Γαλλίας.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η δημοσίευση στο Διαδίκτυο αποσπασμάτων από αυτά τα βιβλία, μέσω της υπηρεσίας Google Books, αποτελεί «παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας».

Κατά την διάρκεια της δίκης η Google αμφισβήτησε την δικαιοδοσία της γαλλικής δικαιοσύνης και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των χρηστών της στην πληροφόρηση.

Η καταδικαστική απόφαση είναι ένα ακόμα πλήγμα στο σχέδιο της Google να ψηφιοποιήσει εκατομμύρια τόμους από μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές βιβλιοθήκες.

Η διαβεβαίωσή της ότι θα δημοσιεύει μόνο αποσπάσματα, τουλάχιστον στην περίπτωση των βιβλίων που δεν καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα, δεν έχει μειώσει τις ανησυχίες για καταπάτηση του copyright.

Η εταιρεία βρίσκεται στα δικαστήρια και με Αμερικανούς εκδότες.

Σε περίπτωση που η Google δεν συμμορφωθεί με τη γαλλική απόφαση εντός ενός μήνα, θα τιμωρηθεί με νέο πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ την ημέρα.

 

18/12/2009 - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;