( 0 ψήφοι )
Πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση στη Δύση που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση.
Αντιδράσεις ακόμη και από την Google η οποία διαφωνεί με το νομοσχέδιο της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα «φιλτράρει» ορισμένες σελίδες του Διαδικτύου, για να εμποδίζει παράνομες δραστηριότητες, όπως η παιδική πορνογραφία και το έγκλημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνιών Στίβεν Κόνροϊ, η δοκιμαστική χρήση του φίλτρου ήταν αποτελεσματική και δεν καθυστερούσε τις ταχύτητες στο Διαδίκτυο, όπως υποστήριξαν πολλοί.

Ο κ. Κόνροϊ, παρά τις αντιδράσεις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πριν από τις επόμενες εκλογές θα καταθέσει ειδικό νομοσχέδιο για την εφαρμογή του «φιλτραρίσματος».

Όπως είπε, η «μαύρη λίστα» των δικτυακών τόπων που θα φιλτράρονται θα συντάσσεται από ανεξάρτητο φορέα βάσει των καταγγελιών που θα υποβάλλονται. Πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση στη Δύση που δίνει το «πράσινο» φως στους Internet Service Providers για παρακολούθηση διακίνησης περιεχομένου. Πέρα από αντιδράσεις διαδικτυακών κοινοτήτων και οργανώσεων, ακόμη και η Google -γνωστή για πρακτικές λογοκρισίας σε χώρες όπως η Κίνα- εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τον προβληματισμό και εν μέρει την αντίθεσή της για το υποχρεωτικό φιλτράρισμα περιεχομένου που αποφάσισε η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Ειδικότερα, η εταιρεία αναγνωρίζει ότι «ο σκοπός που εξυπηρετεί το φιλτράρισμα του περιεχομένου είναι εξαιρετικά ευρύς».

 

16/12/2009 - kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian.co.uk

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;