Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Σε λειτουργία οι πρώτες διαδικτυακές καταλήξεις σε μη λατινικούς χαρακτήρες

Με τις νέες διευθύνσεις το Διαδίκτυο γίνεται πραγματικά πολύγλωσσοΟ Παγκόσμιος Ιστός γίνεται λίγο πιο παγκόσμιος μετά τα εγκαίνια των τριών πρώτων ονομάτων χώρου σε μη λατινικούς χαρακτήρες. Οι πρώτοι που απέκτησαν νέους κωδικούς χωρών είναι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. (Egypt: مصر - Saudi Arabia: السعودية - United Arab Emirates: امارات)

Οι τρεις νέες κρατικές καταλήξεις, γραμμένες στα αραβικά από τα αριστερά προς τα δεξιά, ενεργοποιήθηκαν την Τετάρτη από την Icann (Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης), την αμερικανική, μη κερδοσκοπική εταιρεία που διαχειρίζεται τις βασικές παραμέτρους του Διαδικτύου.

Στο προσεχές μέλλον αναμένονται οι εγκρίσεις της ICANN για τις μη λατινικές καταλήξεις που έχουν ζητήσει ακόμα 17 χώρες. Τα αιτήματα αφορούν συνολικά 11 γλώσσες, από τα κινεζικά και τα ρωσικά μέχρι τα σενεγαλέζικα και τη γλώσσα των Ταμίλ στη Σρι Λάνκα.

Μέχρι σήμερα, οι διαδικτυακές διευθύνσεις μπορούσαν να περιλαμβάνουν μη λατινικούς χαρακτήρες στο μεσαίο τμήμα τους (π.χ www.ελληνικά.gr), ωστόσο τα ανώτατα ονόματα χώρου, που καθορίζονται με την κατάληξη της διεύθυνσης, ήταν υποχρεωτικά γραμμένα στα αγγλικά.

Οι νέοι κωδικοί χωρών, τους οποίους η ICANN ονομάζει «διεθνοποιημένα ονόματα χώρου», ή IDN, θα λειτουργούν παράλληλα με τις αντίστοιχες λατινικές καταλήξεις.

Για τη χρήση και την προβολή των μη λατινικών διευθύνσεων είναι βέβαια απαραίτητη η εγκατάσταση των αντίστοιχων γραμματοσειρών.

 

06/05/2010 - Newsroom ΔΟΛ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;