Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ωτακουστές «κατά λάθος» τα κινητά συνεργεία του Street ViewΗ Google παραδέχτηκε ότι τα κινητά συνεργεία της υπηρεσίας Street View, τα οποία φωτογραφίζουν κάθε γειτονιά σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, συνέλεγαν κατά λάθος δεδομένα από ξεκλείδωτα δίκτυα Wi-Fi.

Η εταιρεία εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη» της για το λάθος και καθήλωσε τα αυτοκίνητα του Street View, δεν απέφυγε όμως νέες επικρίσεις από οργανώσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής, και ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη και με τις Αρχές, ειδικά στην Ευρώπη.

Ο κολοσσός του Διαδικτύου αποθήκευσε συνολικά 600 Gibagyte «αποσπασματικών» δεδομένων που υπεκλάπησαν από δίκτυα Wi-Fi σε 30 χώρες, υποστηρίζει όμως ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξή τους και σκοπεύει τώρα να τα διαγράψει, έπειτα από συνεννόηση με τις αρχές της κάθε χώρας.

Η Google δεν διευκρίνισε τι είδους πληροφορίες συνέλεξε, ωστόσο ο Στιβ Γκίμπσον, πρόεδρος της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Gibson Research, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία θα μπορούσε εύκολα να καταγράψει το περιεχόμενο emails, τη διαδικτυακή συμπεριφορά του χρήστη, ή ακόμα και μυστικούς κωδικούς πρόσβασης.

Η υπόθεση έγινε αντιληπτή όταν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων του Αμβούργου ζήτησε από τη Google διευκρινίσεις για τα δεδομένα που συλλέγει η υπηρεσία Street View. Η εταιρεία αντιλήφθηκε τότε ότι τα κινητά συνεργεία της δεν χαρτογραφούσαν μόνο τα ονόματα των δικτύων στις γειτονιές των πόλεων, αλλά κατέγραφαν και δεδομένα που μεταδίδονταν από ανοιχτά δίκτυα.

Η εταιρεία απέδωσε το πρόβλημα σε προγραμματιστικό λάθος που υπήρχε σε πειραματικό λογισμικό του συστήματος. Δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα του Street View κινούνται συνεχώς, και αλλάζουν διαρκώς συχνότητες λήψης, τα δεδομένα που υπεκλάπησαν είναι μόνο αποσπασματικά, διευκρίνισε ο Αλαν Γιούστας, επικεφαλής των μηχανικών της Google.

«Είναι πια ξεκάθαρο ότι συλλέγαμε κατά λάθος δείγματα από δεδομένα φορτίου που προέρχονταν από ανοιχτά δίκτυα Wi-Fi» γράφει ο Γιούστας σε εταιρικό ιστολόγιο.

«Η διατήρηση της εμπιστοσύνης του κόσμου έχει κρίσιμη σημασία σε ό,τι κάνουμε, και σε αυτή την περίπτωση δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων».

»Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό το λάθος και είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα μαθήματα που μπορούμε από αυτό το λάθος» προσθέτει.

Διαβεβαιώνει επίσης ότι τα συνεργεία του Street View έχουν καθηλωθεί μέχρι να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα.

Οι διαβεβαιώσεις της εταιρείας δεν ήταν αρκετές για τη μη κυβερνητική οργάνωση Consumer Watchdog, έναν από τους αυστηρότερους επικριτές της Google, η οποία κατηγόρησε την εταιρεία για «έλλειψη ενδιαφέροντος για την ιδιωτική ζωή».

«Οι μηχανικοί της παθαίνουν αμόκ, τραβάνε το σχοινί και αρπάζουν ό,τι δεδομένα μπορούν μέχρι να πιαστούν με τα δάχτυλα στο βάζο με το μέλι» σχολίασε ο Τζον Σίμπσον της οργάνωσης.

Η νέα υπόθεση έρχεται έτσι να προστεθεί στις επικρίσεις που έχει δεχτεί το Street View, τμήμα των υπηρεσιών χαρτογράφησης της Google.

Στην Ελλάδα, τη Γερμανία και άλλες χώρες η λειτουργία του Street View επετράπη μόνο υπό όρους που τέθηκαν από τις αρχές προστασίας δεδομένων. Η Google μεταξύ άλλων είναι υποχρεωμένη να θολώνει τις εικόνες προσώπων και πινακίδων κυκλοφορίας που φωτογραφήθηκαν στο δρόμο.

 

15/05/2010 - Newsroom ΔΟΛ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;