Διαφήμιση
( 18 ψήφοι )

Infosystem 2010 logoΌπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη άλλη μία Infosystem. Αυτή τη φορά οι ημερομηνίες ήταν στο κλασσικό 8-10 Οκτωβρίου, και αποφασίσαμε να την επισκεφτούμε για να καλύψουμε το πάλαι ποτέ μεγαλύτερο event πληροφορικής της χώρας.

Αναμνήσεις από το παρελθόν

Στην χρυσή δεκαετία του '90, η Infosystem ήταν για την πληροφορική, ότι ήταν η ΔΕΘ για τον πανηγυρτζή: Ένα festival πληροφορικής που έβρισκες τα πάντα μέσα. Από τις μεγάλες αντιπροσωπείες, ως το τελευταίο μαγαζάκι που έβαζε τα demo της Amiga, γεμίζοντας ασφυκτικά κόσμο γύρω από το περίπτερο του. Η έκθεση χρόνο με τον χρόνο μεγάλωνε, ώσπου λίγο το ένα (κόστη), λίγο το άλλο (αντίστοιχες εκθέσεις σε Αθήνα που υποβάθμισαν την Infosystem), άρχισαν να φέρνουν την παρακμή.

Μιας που το γυρίσαμε λίγο στο retro, να αναφέρουμε πως ακολουθώντας ίσως τα σημάδια των καιρών, η Αγγελάκη έχει πλέον αδειάσει και αυτή από τα κομπιουτερομάγαζα. Aκόμη και εκείνο το περίεργο κατασκεύασμα που αναπαριστούσε υπολογιστή μπροστά στην παλιά Direct, αφαιρέθηκε, πιθανώς προς τέρψιν των πελατών μιας καφετέριας. Η «Silicon Valley» της Θεσσαλονίκης, δεν θυμίζει σε τίποτα τον χώρο πριν 10 χρόνια...

Γκισέ Ι. Βελλίδης

To γκισέ στην είσοδο της έκθεσης...

Προσπάθεια ανάκαμψης

Τελευταίες φορές που επισκέφτηκα την Infosystem ήταν όταν είχαν έρθει τα πρώτα 64bit μηχανήματα, δηλαδή κάπου το 2004-05, και πραγματικά είχε γίνει μια προσπάθεια να προσελκυθεί νέο κοινό στην έκθεση, με κάποιου είδους LAN parties και διάφορες εκδηλώσεις που έδειχναν πως οι υπεύθυνοι πραγματικά προσπαθούσαν. Με αυτή τη σκέψη και με το προσκλητήριο ως επιχείρηση που είχε ιδιαίτερα φθηνές τιμές για εκθέτες, ξεκίνησα την επίσκεψη μου, ελπίζοντας για το καλύτερο και περιμένοντας το χειρότερο...

Πρόγραμμα Infosystem 2010

...και το πρόγραμμα με τις παράλληλες εκδηλώσεις σε άλλες αίθουσες

Spoiler alert

Για όσους βαριούνται να διαβάζουν δύο σελίδες για το θέμα, σε αυτή την παράγραφο θα πω συμπυκνωμένα την γνώμη μου: Η Infosystem 2010, είναι «ότι ποιο τραγικό υπάρχει σε έκθεση πληροφορικής», και οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης της, θα έπρεπε να γίνουν μπογιατζήδες και να μεταναστεύσουν σε μια χώρα τυφλών!

Είσοδος έκθεσης - Ι. Βελλίδης

«Το στοίχημα της ανάπτυξης» είναι χαμένο από χέρι αν βασιστεί σε αυτό που είδαμε...

Το κυρίως πιάτο

Ξεχάστε τα δύο και τα τρία περίπτερα που υπήρχαν στο παρελθόν. Η έκθεση φέτος, διοργανώθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Αυτό σήμαινε 40 μικρά stand των 9τ.μ., και 5 των 30τ.μ.

Τώρα, αφού ξεχάσατε τον χώρο, ξεχάστε και την... πληροφορική! Δεν υπήρχε ούτε ένα δείγμα αντιπροσωπείας-εισαγωγέα στην Ελλάδα, και ούτε δείγμα hardware προς επίδειξη, πλην των... laptops και των projectors των συμμετεχόντων! Για να είμαστε ειλικρινείς, υπήρχαν δύο εταιρικές παρουσιάσεις σε παράλληλη εκδήλωση (της ACE και της Infoquest), όπως και το συνέδριο «εφαρμογών πληροφορικής». Το μάτι μας πήρε ακόμη ένα γυμνό stand με το σήμα της Oktabit. Αναφέρουμε αυτά που είδαμε, γιατί δεν υπήρχε τίποτα άλλο! Επισκεφτήκαμε την έκθεση Κυριακή μεσημέρι, και για να σας δώσουμε να καταλάβετε ποιοι συμμετείχαν, θα γράψουμε το είδος δραστηριοποίησης των εταιρειών που πήραμε διαφημιστικά, για να συνειδητοποιήσετε εν τέλει, ποιοι είχαν την τόλμη να συμμετάσχουν:

Μία εταιρεία refills μελανιών εκτυπωτών, μία εταιρεία τηλεματικής, μια εταιρεία που είχε προϊόντα που εκτυπώνουν CD ή κάτι, η PC Systems (την αναφέρω ονομαστικά γιατί βασικά πρέπει να ήταν και η μόνη που είχε σχέση με το αντικείμενο), μια εταιρεία ψηφιοποίησης αρχείου, μία εταιρεία web design (με έναν πολύ ευγενικό κύριο που μοιραστήκαμε απόψεις) και εν τέλει θλιβερά την τιμητική τους είχαν 5-6 stands που προωθούσαν CAD και GPS εφαρμογές!! Και δεν λέμε πως αυτά είναι άσχημα. Λέμε το ότι αυτά από μόνα τους, απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ INFOSYSTEM!

Ακόμη και τα παραδοσιακά τμήματα των ΤΕΙ (Ηλεκτρονικής, Αυτοματισμού, Πληροφορικής) δεν ήταν εκεί. Την τιμή των όπλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πάντως, κράτησαν δύο ιδρύματα, αυτό του τμήματος Πληροφορικής και επικοινωνιών του ΤΕΙ Σερρών και το τμήμα Εφαρμοσμένης πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το πρώτο είχε ένα πολύ ενδιαφέρον stand με εξοπλισμό εργαστηρίων αλλά και μία πτυχιακή, ενώ το δεύτερο είχε να παρουσιάσει μια βραβευμένη εφαρμογή ανακύκλωσης από φοιτητή του Πανεπιστημίου, η οποία εφαρμογή ελπίζουμε να αξιοποιηθεί και εμπορικά. Πάλι καλά που ήταν και αυτά!

Τα ανώτερα stand επάνω δεν τα επισκεφτήκαμε, αλλά γιατί να το κάνουμε; Εκτός από γραβάτες, δεν είχαν τίποτα που να δείχνει πως ασχολούνταν με το θέμα, πλην μιας Ασιάτισσας που μου θύμισε εκείνη ακριβώς την στιγμή που την πρόσεξα, πως αυτό που ήθελα να κάνω πραγματικά, ήταν να φύγω και να πάω να παίξω StarCraft II. Υποψιάζομαι δε, πως και αυτή δεν έβλεπε την ώρα να φύγει για να παίξει StarCraft II...

Έκθεση Infosystem 2010 - περίπτερα

Εν πολλοίς, αυτή είναι η Infosystem, εν έτει 2010: Τέσσερις σειρές από πάγκους...

Έκθεση Infosystem2010 - «Μεγάλα» περίπτερα

...άντε και κάτι περίπτερα ποιο ψηλά. Εμείς πάντως άλλα περιμέναμε να δούμε.

ΤΕΙ Σερρών

Μια μικρή ευχάριστη παρένθεση ήταν τα παιδιά του τμήματος πληροφορικής & επικοινωνιών του ΤΕΙ Σερρών που μας έκαναν επίδειξη του εξοπλισμού αλλά και εργασιών τους.

Robot - custom software

Το ρομποτάκι μπορεί να είναι αγορασμένο από το εμπόριο και να υπακούει ασύρματα ως τηλεχειριζόμενο, αλλά φοράει custom software που του επιτρέπει να ισορροπεί σε δύο ρόδες. Επιπρόσθετα σταματάει μόλις αντιληφθεί εμπόδιο. Nice programming demo!

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πλην των ωραίων παρουσιών, πολύ ενδιαφέρον ήταν και το (award winning - βεβαίως βεβαίως) πρόγραμμα ανακύκλωσης που "πατούσε" πάνω στο Google Maps.

Προσέλευση

Το μεσημέρι της Κυριακής, επικρατούσε νέκρα, όπως θα διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες. Είναι λυπηρό ακόμη και σε έναν τόσο μικρό χώρο, να μην υπάρχουν οι ελάχιστοι επισκέπτες. Δεν γνωρίζουμε για άλλες ημέρες ή ώρες, απλά αναφέρουμε το τι είδαμε περίπου στις 11.00-12.30.

Συμπεράσματα
Κάδος Helexpo

Τον συναντήσαμε στην έξοδο από την έκθεση, και διαπιστώσαμε πως αντιπροσωπεύει πλήρως αυτό που νιώθουμε για την φετινή Infosystem...

Βλέποντας αυτά τα χάλια, αναρωτιέται κανείς, γιατί την κρατάνε ακόμη ζωντανή; Η Infosystem είναι νεκρή, πεθαμένη, καπούτ - τέλος. Αν θέλουν να την κάνουν έκθεση κρατικοδίαιτων ή έκθεση εξειδικευμένων εφαρμογών καλώς, αλλά ας αλλάξουν το όνομα και ας μην καλούν εταιρείες πληροφορικής να συμμετάσχουν. Ο γραφών, για τις ανάγκες του OEM.gr, έχασε 1,5-2 ώρες από την ζωή του, σε μια τραγική έκθεση που απλά δεν είχε σχέση με την πληροφορική. Αναρωτιέται δε κανείς, αν ξεφτιλίζονται τόσο οι εκθέσεις που γίνονται στο κάτω-κάτω στο κέντρο της πόλης, τι θα γίνει αν μεταφερθούν σε κάποιο εκτός πόλης χώρο - όπως κάποιοι ονειρεύονται (ο καθένας για δικό του λόγο). Μάλλον τότε εκτός από έλλειψη εκθετών, θα υπάρχει και παντελής απουσία επισκεπτών.

Θα κλείσουμε, δίνοντας τα συλλυπητήρια μας, σε όσους ανυποψίαστους επισκέπτες της φετινής έκθεσης πλανήθηκαν σαν και εμάς και που άλλα περίμεναν και άλλα είδαν. Τέλος, ελπίζουμε αυτά που γράφουμε και αυτά που θα γράψουν και άλλοι, να βοηθήσουν στο να προβληματιστούν κάποιοι, ώστε στο μέλλον να υπάρξει μια πραγματική Infosystem στην πόλη, αντάξια αυτών που είχαμε πριν δύο δεκαετίες...

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;