Διαφήμιση
( 66 ψήφοι )

9.1-Gigabyte-RX-Vega-64-8GB-Watercooled

Σε μια εποχή που οι γιορτές και τα κρυπτονομίσματα ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές των καρτών γραφικών, έπεσε στα χέρια μας ένα πραγματικό τέρας απόδοσης, η... υδρόψυκτη Gigabyte RX Vega 64 με 8GB HBM2 μνήμη. Αξίζει τα σχεδόν €900 της τιμής της;

Τα χαρακτηριστικά

Η Gigabyte περιορίζεται στο να αναφέρει πως η συχνότητα της GPU κυμαίνεται μεταξύ 1406MHz (base) και 1677MHz (boost). Η HBM2 μνήμη έχει ταχύτητα προσπέλασης 1.9Gbps και 2048bit bus, η μέγιστη ανάλυση είναι 7680x4320 ενώ υπάρχουν τρεις DisplayPort v1.4 έξοδοι και μία HDMI 2.0b. Η κάρτα χρειάζεται 2 8pins για τροφοδοσία και το συνιστώμενο τροφοδοτικό θα πρέπει να είναι περί τα.. 1000W. Το Vega64 chip έχει TDP στα 300W, υποστηρίζει DirectX12 και OpenGL4.5 και έξοδο σε τέσσερις οθόνες ταυτόχρονα.

Γιατί HBM2;

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι γιατί η AMD επέλεξε την HBM2 μνήμη για τις νέες της κάρτες γραφικών. Η αυθόρμητη απάντηση είναι πως «επειδή την κατασκευάζει η ίδια – φυσικά» ή το ότι «είναι πιο γρήγορη από οποιαδήποτε μνήμη χρησιμοποιεί η NVidia» (βλ. GDDR5X). Πόσο πιο γρήγορη όμως και πόσο πιο ακριβή; Όσον αφορά το δεύτερο, φημολογείται πως η HBM2 είναι έως και τρεις φορές πιο ακριβή από την GDDR5X -τουλάχιστον αυτό είχε ειπωθεί πριν τέσσερις μήνες, αλλά εικάζεται πως αυτή η διαφορά στην τιμή είναι ήδη πολύ μικρότερη.

Κατασκευαστικά, οι GDDR5(X) μνήμες  έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση και βασικά διασκορπίζονται γύρω από την GPU  πάνω στην πλακέτα της κάρτας γραφικών, τη στιγμή που η HBM2 κάθεται ακριβώς δίπλα στην GPU, μέσα στο «πακέτο» της, σαν να ήταν χαραγμένη στο ίδιο wafer. Όσον αφορά στη διαφορά ταχύτητας, αυτή εξαρτάται από την σύνθεση, και μπορεί να φτάσει και το διπλάσιο (483.8 GB/s έναντι των 224.4GB/s της GTX1080).

Γιατί υδρόψυξη;

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, το μεγαλύτερο πρόβλημα που «σκοτώνει» τις κάρτες γραφικών των laptops ή  -όπως στην περίπτωση μας- τις κάρτες γραφικών υψηλών επιδόσεων στους σταθερούς υπολογιστές δεν είναι άλλο από την θερμοκρασιακή καταπόνηση. Όσο η GPU και οι μνήμες λειτουργούν σε πλήρη φόρτο, το σύστημα ψύξης δεν μπορεί με κανένα τρόπο (ακόμη και με 3 fans στις μέγιστες στροφές) να απάγει γρήγορα την παραγόμενη θερμοκρασία. Ως αποτέλεσμα, αυτή σύντομα πλησιάζει τους 80~90οC, και κάπου εκεί αρχίζει και «κόβει» συχνότητα το BIOS για να μην μας μείνει άμεσα η κάρτα στο χέρια. Ακόμη όμως και με το «φρενάρισμα» της απόδοσης, η παρατεταμένη λειτουργία σε υψηλές θερμοκρασίες μειώνει τη ζωή των καρτών γραφικών. Πριν χρόνια είχαμε δοκιμάσει το Corsair H60 σε επεξεργαστή Core i7 και είχαμε εντυπωσιαστεί από το γεγονός πως η θερμοκρασία δεν έλεγε να ανέβει πάνω από τους 53οC, ενώ μόλις σταματούσε η εργασία, ο επεξεργαστής έχανε σχεδόν άμεσα 10οC!

Όπως καταλαβαίνετε, η υδρόψυξη είναι ένα must για όλους εκείνους που:

  • Χρησιμοποιούν την GPU για πολλές ώρες την ημέρα (ή για 24ώρες εργασίες τύπου mining).
  • Για αυτούς που θέλουν να την έχουν ζωντανή μετά από πολλά χρόνια.
  • Για εκείνους που δεν τους αρέσει ο θόρυβος τριών fans που εξομοιώνουν ένα παγιδευμένο drone μέσα στο PC τους!
Unboxing

Το Unboxing μπορείτε να το δείτε στο πρόχειρο βιντεάκι που ετοιμάσαμε. Σε γενικές γραμμές δεν θα βρείτε ούτε fancy εξτραδάκια, ούτε κουπόνια για παιχνίδια, ούτε επιπλέον καλούδια. Η καλή μας καρτούλα, με το ψυγειάκι της, και τεράστια πλαστικά για να προστατέψουν το πακέτο.

Εντυπώσεις, θόρυβος, θερμοκρασία

Δουλέψαμε σε full load την κάρτα για αρκετές ημέρες. Για να ξεκινήσουμε με τον θόρυβο, αυτός σε καμία μα καμία περίπτωση δεν πλησιάζει στις αερόψυκτες κάρτες γραφικών που βουίζουν από χιλιόμετρα. Πολύ διακριτικό και πολύ ήρεμο σε κάθε κατάσταση.

Όσον αφορά την απόδοση, δεν είχαμε ούτε το χρόνο ούτε και την θέληση βασικά για να κάνουμε εκτεταμένα benchmarks (υπάρχουν δεκάδες τέτοιες ιστοσελίδες). Το μόνο που μπορούμε να πούμε στα γρήγορα είναι πως στο ethereum benchmark, η κάρτα έπιανε πάνω από 36MH/s χωρίς κανενός είδους overclock, κάτι που σημαίνει πως ήδη από τη μαμά της, ξεπερνάει την GTX1080 σε αυτό τον τομέα.

9.2-Gigabyte-RX-Vega-64-gpu-temp

Όσον αφορά τη θερμοκρασία δε, εκεί τα πράγματα δεν μπορούσαν να είναι πιο διαυγή. Σε πλήρη φορτίο για άπειρη ώρα, η κάρτα δεν έλεγε να ανεβάσει θερμοκρασία πάνω από 65οC δηλαδή 25οC λιγότερο από κάθε αερόψυκτη κάρτα γραφικών που κυριολεκτικά σιγοψήνεται σε τέτοιες περιστάσεις. Επιπλέον, από τη στιγμή που σταματούσε ο φόρτος εργασίας, αυτόματα η θερμοκρασία έπεφτε σχεδόν 15οC ενώ σε λιγότερο από 2 λεπτά βρίσκονταν ήδη κάτω από του 40οC. Τέλεια νέα λοιπόν για χρήση σε εργασίες που χρησιμοποιούν την GPU για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Συμπεράσματα

Η Gigabyte RX Vega64 8GB Watercooled δεν είναι η κάρτα που θα αγοράσει ο καθένας, καθώς το κόστος της ξεπερνάει αυτό ενός καλού υπολογιστή! Η μοναδικότητα και το κόστος κτήσης δικαιολογούνται τόσο από την δύναμη του ολοκληρωμένου και της υπερσύγχρονης μνήμης, όσο και από την υδρόψυξη που μειώνει θόρυβο και θερμοκρασία ενώ αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Προτείνεται για όσους έχουν τα πορτοφόλια και την ανάγκη ενός εκ των παραπάνω χαρακτηριστικών!


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;