Διαφήμιση
( 28 ψήφοι )

2.1-synology-ds923plus

Η Synology ως γνωστόν, διαθέτει μια ευρεία γκάμα από συσκευές NAS, για κάθε γούστο και τσέπη. Από κάποια που δέχονται μόλις έναν δίσκο έχοντας 800MHz ARM επεξεργαστή με 256MB RAM και από την άλλη, συσκευές με 16 πόρτες, Xeon επεξεργαστές και 8GB RAM. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα, το τελευταίο μοντέλο, το mid-range DS923+ που αποτελεί και την πολυαναμενόμενη συνέχεια μιας best seller σειράς. Μπορεί το καλό να γίνει καλύτερο;

Unboxing

2.2-synology-ds923plus-boxΣτο κουτί θα βρείτε τα εντελώς τυπικά: Το NAS καθ' αυτό, τροφοδοτικό, δύο καλώδια δικτύου, manual και ένα κλειδάκι για τα trays των δίσκων. Το DS923+ καθ' αυτό δείχνει στιβαρό –αν και σε σχέση με το DS1618+ κάπως πιο πλαστικοδίαιτο. Το βάρος του, 2 κιλά και κάτι. Από εμπρός, τίποτα δεν διαφέρει οπτικά σε σχέση με τον προκάτοχο του: 4 trays, τυπικά leds δίσκων και κατάστασης, power button και μία USB3.2 Gen1 θύρα. Πίσω, δεσπόζουν τα δύο ευμεγέθη fans, δύο 1Gbit θύρες, μία eSATA, άλλη μία USB3.2 Gen1 θύρα καθώς και ένα πορτάκι επέκτασης για 10Gbit κάρτα δικτύου.  Στο δε κάτω μέρος, θα συναντήσουμε δύο θύρες για να προσθέσουμε αντίστοιχα PCIe NVMe αποθηκευτικά μέσα!

Τα trays είναι τα συνηθισμένα της Synology –πλαστικοί οδηγοί που κλειδώνουν τον δίσκο σε αυτά μέσω ενός δεύτερου πλαστικού κομματιού, εύκολα γρήγορα και με ασφάλεια.

Χαρτο-χαρακτηριστικά

 • Επεξεργαστής: AMD Ryzen R1600, 2core, 2.6GHz (base), 3.1GHz (turbo)
 • Μνήμη: 4GB ECC επεκτάσιμη έως 32GB σε 2 slots
 • Θέσεις SATA: 4 trays
 • Θέσεις NVMe: 2
 • Δίκτυο: 2 θύρες 10/100/1000Gbps
 • USB: 2 θύρες USB 3.2 Gen1
 • eSATA: 1 θύρα
 • PCIe: 1 PCIe3 θύρα x2
 • Θόρυβος: 22.9dB(A)
 • Ισχύς τροφοδοτικού: 100W
 • Κατανάλωση: 11.52W (hypernation) - 35.51W (Access)

Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά λοιπόν, αυτός που κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση είναι ο Ryzen R1600 που παίρνει την θέση των παλαιότερων Celeron και Atom. Παρότι δε, αντικαθιστά 4πύρηνους επεξεργαστές (όντας διπύρηνος) στην πράξη είναι εξαιρετικά γρηγορότερος του προκατόχου, με μόνη ίσως παραφωνία, την έλλειψη επιτάχυνσης γραφικών. Αυτό σημαίνει πως αν θέλετε να χτίσετε έναν Plex server που θα παίζει όλες τις ταινίες, σημερινές και μελλοντικές, τότε μάλλον ατυχήσατε γιατί το 923+ μπορεί να τα καταφέρει έως και 4K μεν, αλλά μόνον με H.264 encoding. Αν λοιπόν έχετε H.265 encoded media και ο κύριος σκοπός σας είναι ο Plex server, τότε το DS923+ απλά δεν κάνει για εσάς –εκτός και αν χρησιμοποιήσετε μια δεύτερη συσκευή για αυτό το σκοπό.

Δίσκοι και συμβατότητες

2.3-synology-ds923plus-pics

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα σχετικά με την Synology είναι το γεγονός πως προσπαθεί να βγάλει υπερκέρδη όχι πουλώντας μία συσκευή NAS, αλλά δια μέσω... νόμιμης προμήθειας σε όλο το οικοσύστημα γύρω από το NAS.

Αν λόγου χάρη θέλετε να αγοράσετε το... full πακέτο χωρίς παραχωρήσεις (δηλαδή με τηλεφωνική υποστήριξη κ.λπ.), τότε θα πρέπει να αγοράσετε και δίσκους μάρκας... Synology που στην πραγματικότητα είναι rebranded drives τρίτου κατασκευαστή, κατά πάσα πιθανότητα της Toshiba. Θεωρητικά αυτοί οι δίσκοι διαθέτουν firmware που τους προσδίδει κάποια αύξηση απόδοσης μέσα στο NAS, αλλά στην πράξη, αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το τεράστιο επιπλέον κόστος.

Για όσους από την άλλη, θέλουν να επιλέξουν κανονικούς δίσκους, το compatibility list της Synology, περιέχει μπόλικα προϊόντα τρίτων κατασκευαστών με το μεγαλύτερο να έχει χωρητικότητα 18TB, ήτοι  70TB συνολική χωρητικότητα –όπως ακριβώς διαφημίζεται. Προφανώς κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει και μεγαλύτερους δίσκους (22TB ή παραπάνω) χωρίς πρόβλημα ενώ η ισχύς του τροφοδοτικού είναι αρκετή για να καλύψει και  τα πιο ενεργοβόρα drives.

Η Synology όσον αφορά την λίστα συμβατότητας SATA δίσκων, είναι ευτυχώς χαλαρή: Θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε οποινδήποτε δίσκο τρίτου κατασκευαστή και απλά –αν αυτός δεν είναι στη λίστα- θα σας βγάλει μια προειδοποίηση.

Μιλώντας για τρίτους κατασκευαστές, μια καλή ιδέα θα ήταν να απενεργοποιήσετε το WDDA αν έχετε Western Digital δίσκο, καθώς η WD τα κατάφερε ξανά, προξενώντας πανικό στους χρήστες, με το να παρουσιάζει τους δίσκους της ως δυνητικά επικίνδυνους προς βλάβη μόνο και μόνο γιατί έχουν συμπληρώσει  3 χρόνια λειτουργίας!

Επιστρέφοντας στο DS923+, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο θολά όσον αφορά τις θύρες των δύο NVMe δίσκων. Και εδώ μπορεί κάποιος να αγνοήσει τα Synology NVMe drives και να  εγκαταστήσει ότι NVMe drive τρίτου κατασκευαστεί θέλει αλλά σε αυτήν την περίπτωση αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΜΟΝΟ ως cache και όχι ως storage κάτι που για τον μέσο χρήστη, αποτελεί δώρον-άδωρον.

Επεκτασιμότητα –η αχίλλειος πτέρνα του κόστους

Ας πούμε πως είστε ζάμπλουτος ή έστω μικρή επιχείρηση και διαθέτετε 2.5Gbps ή 10Gbps δίκτυο και πως αυτό είναι αναγκαίο γιατί δουλεύετε με τεράστια αρχεία δεδομένων (λ.χ. renderings). Αν θέλετε να επεκτείνετε το DS923+ by the book, θα πρέπει να αγοράσετε τους 800GB NVme της Synology κάπου στα... €360 έκαστο! και φυσικά να αγνοήσετε εντελώς τις... ταπεινές 1Gbps θύρες και να αγοράσετε την 10Gbps Synology κάρτα δικτύου που κοστίζει κάπου €160!

Τα ίδια ισχύουν και για την επιπλέον RAM, όπου οι επίσημες 4GB μνήμες της Synology κοστίζουν κάπου €92. Αν κάνουμε μια σύγκριση τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο:

 • Δίσκοι: Synology 800GB NVme: 360  - WD 1TB SN850 Black: 108
 • Δίκτυο: Synology 10Gbps: 160 - TP-Link 10Gbps για PC: 90
 • Μνήμες RAM: Synology 4GB ECC: 92 - Crucial 4GB ECC: 20

Μπορεί λοιπόν το κόστος αγοράς του DS923+ να είναι οριακά υποφερτό, μα όποιος θελήσει να είναι τυπικός στο θέμα επέκτασης αγοράζοντας μόνο τα πιστοποιημένα parts της Synology, τότε αυτό πραγματικά εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη!

Το αστείο δε, είναι πως ήδη υπάρχουν άπειρα workarounds για όλα τα παραπάνω που αναφέραμε:

Μπορεί εδώ κάποιος να αναρωτηθεί «αν για όλα τα παραπάνω λοιπόν υπάρχει λύση, τότε ποιο είναι το πρόβλημα». Η απάντηση είναι πως όταν αγοράζεις ένα Synology, το αγοράζεις για την αξιοπιστία, όχι για να το φλομώσεις στις πατέντες. Δεν αγοράζεις μια Aston Martin για να την φτιάξεις λες και είναι Golf GT του 1986. Αν εφαρμόζαμε κάθε patch και πατέντα, τότε το DS923+ δεν θα διέφερε και πολύ από τον τύπο με το Celeron PC  πενταετίας που τρέχει επάνω του, XPenology. Αυτή λοιπόν η επιθετική (σε τιμές) στάση της Synology μπορεί να γίνεται ανεκτή σε μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς, αλλά χτυπάει πραγματικά άσχημα στη τσέπη (και τα μυαλά) του μέσου χρήστη.

Ως κερασάκι στην τούρτα τέλος, θα  αναφέρουμε πως για όσους θέλουν επιπλέον χώρο, υπάρχει και το module επέκτασης (DX517) που σας προσφέρει επιπλέον 5 disk bays, μόνο που αυτό κοστίζει επίσης όσο σχεδόν... άλλο ένα DS923+!!!

Επέκταση εγγύησης

Μια από τις λίγες λογικές και συμφέρουσες προσφορές της Synology αφορά την δυνατότητα επέκτασης της εγγύησης από τα 2 στα 5 έτη. Η επέκταση αυτή κοστίζει κάπου €60-80, γίνεται online στο Synology account και πραγματικά αποτελεί ένα “must” που κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει.

UPS support

Είναι αμαρτία να έχει κάποιος NAS, χωρίς να το συνδέσει με κάποιο UPS. Αν θέλετε δε το NAS να επικοινωνεί με το UPS ώστε να τερματίσει με ασφάλεια αν χρειαστεί, τότε η Synology προσφέρει μια αρκετά μεγάλη λίστα συμβατότητας σε συσκευές και μάρκες (APC, Cyberpower, EATON, FSP, ProLink) ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν και κάποια μοντέλα με λογική τιμή. Για να είμαστε ειλικρινείς, νιώθουμε λίγο έκπληξη που δεν υπάρχουν Synology UPS ακόμη!

To ECC or not to ECC

Ο κύριος λόγος που η Synology επέλεξε τον επεξεργαστή R1600 ήταν πως σε αντίθεση με τους intel, μπορούσε να δεχτεί ECC μνήμη. Πόσο σημαντικό όμως είναι το ECC;

Όσοι παρακολουθούν την IT επικαιρότητα, ίσως θυμούνται πως στα μέσα του 2021, ο πατέρας του Linux, ο Linus Trovalds αποφάσισε να κατεβάσει μερικά δημόσια μπινελίκια στην Intel για το γεγονός πως έχει αποκόψει τους οικιακούς χρήστες από την μνήμη ECC μόνο και μόνο για να κάνει διαχωρισμό μεταξύ των οικιακών και των επαγγελματικών συστημάτων.

Η μνήμη ECC δεν είναι κάτι νέο. Υπάρχει εδώ και δεκαετίες και αυτό που κάνει είναι μέσω της προσθήκης parity bit(s), είναι να εντοπίζει ή και να διορθώνει (υπό προϋποθέσεις) τυχόν λάθη κατά την μεταφορά δεδομένων μεταξύ της RAM και του memory controller του επεξεργαστή. Γιατί συμβαίνουν όμως τα λάθη μεταφοράς και πόσο συχνά είναι;

Λάθη μπορούν να συμβούν για κάθε πιθανό και απίθανο λόγο. Από μια αλλαγή στην τάση της ΔΕΗ που το τροφοδοτικό δεν μπορεί να ομαλοποιήσει τελείως, έως κοσμικές ακτίνες (ναι καλά ακούσατε!). Όσο για την συχνότητα; Η Google έχει υπολογίσει πως στατιστικά το 32% των server της (ή το 8% των DIMMs) έρχονται αντιμέτωπα με ένα (1) λάθος μεταφοράς δεδομένων το χρόνο.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό και τί σημαίνει για το DS923+; Και πάλι αυτό εξαρτάται από την χρήση. Αν λ.χ. έχετε ένα NAS που το χρησιμοποιείτε πάνω-κάτω σαν cold storage, αποθηκεύοντας μία στις τόσες  φωτογραφίες και βίντεο, τότε η ECC μνήμη είναι σίγουρα μια υπερβολή. Αν από την άλλη, έχετε μια επιχείρηση και τρέχετε τα πάντα πάνω στο NAS 24 ώρες το 24ωρο, τότε αυτή η επιπλέον αξιοπιστία (που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων) είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.

Η προσωπική μας εμπειρία με το DS923+

2.4-synology-ds923plus-nas

Ξεκινήσαμε την μικρή μας Οδύσσεια του... manual migration, «ξηλώνοντας» τους 2 σχεδόν γεμάτους δίσκους των 8TB από ένα Synology DS218 με τον έναν εξ αυτών να μπαίνει προσωρινά (αντίο mirrored array) πάνω σε ένα Synology  DS216se.

Όταν λοιπόν τοποθετήσαμε τους δύο αυτούς δίσκους στο DS923+ και τελείωσε η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος DiskStation (αυτόματα πάντα και σε ξεχωριστό partition από αυτό των δεδομένων) τότε ξεκίνησε το rebuild που χρειάστηκε κάπου 25 ώρες για να ολοκληρωθεί (οι δίσκοι ήταν CMR και σχεδόν γεμάτοι με 6.9TB δεδομένων). Μόλις δε, αυτό συνέβη, τα δεδομένα έδειχναν να είναι καλά, χωρίς απώλειες και δράματα.

2.5-synology-ds923plus-nas2

Μα εμείς δεν σταματήσαμε εκεί. Θέλοντας να επεκτείνουμε το array, προσθέσαμε άλλους 2 δίσκους των 8TB. Το DS923+ προχώρησε στη νέα αυτή... μετοίκηση των δεδομένων, μόνο που πλέον ο κάθε δίσκος χρειάστηκε κάπου 2 ημέρες για να γίνει μέρος του υπάρχοντος volume. Ενδιάμεσα δε, συνέβη κάτι το καταστροφικό: Μια διακοπή ρεύματος (και μια δική μας εξυπνάδα γιατί βάλαμε την πρίζα του Synology στο surge protection και όχι στο battery/surge protection) διέκοψε την διαδικασία (κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα δεδομένα). Κι όμως! Με την επανεκκίνηση του Synology το rebuild συνεχίστηκε και στο τέλος τα δεδομένα ήταν όλα εκεί, κάτι που επιβεβαίωσε και το data scrubbing που διαθέτει το DSM και που χρειάστηκε άλλες 16 ώρες για να ελέγξει όλα τα αρχεία!

Eντυπώσεις από το DSM7

2.6-synology-ds923plus-nas3-black

Νιώθουμε κάπως περίεργα να μιλάμε κάθε φορά για το λειτουργικό σύστημα της Synology -το DSM- καθώς αυτό παραμένει ίδιο, είτε το hardware είναι το DS923+ που παρουσιάζουμε, είτε οποιοδήποτε άλλο μοντέλο της εταιρείας. Ως συνεργασία software και hardware, η έκδοση 7 (και πιο συγκεκριμένα η 7.1.1-42962 Update 6) εκτελείται αστραπιαία και η απόκριση του DS923+ είναι τρομακτική -ίσως 2 και 3 φορές γρηγορότερα  ακόμη και από το DS1618+ με τον 4πύρηνο Celeron!

Το DSM δεν χρειάζεται πραγματικά διαφήμιση ή παρουσίαση: Είναι με διαφορά το καλύτερο λειτουργικό που υπάρχει για NAS, και αποτελεί το διαμάντι  στο στέμμα της Synology, ή αλλιώς, το main selling point. Αν δεν υπήρχε το DSM, τότε η Synology θα ήταν μία ακόμη εταιρεία στην λίστα αυτών που κατασκευάζουν “τούβλα”. Μα δεν είναι. Είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής NAS γιατί το DSM είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα, έστω και αν από την έκδοση 7 και μετά, θα σας πρήξει να αγοράσετε Synology δίσκους, Synology μνήμες, Synology NVMe, Synology άδειες για κάμερες (οι δύο πρώτες είναι δωρεάν και κάθε επιπλέον είναι +$60), Synology άδειες για extra e-mail addresses (μετά τις πρώτες 10), Synology συνδρομές για C2 storage, Synology κάλτσες και είδη υπόδησης. Ναι, υπάρχει εταιρεία που έχει αρμέξει το brand name της, περισσότερο και από ότι κάνει η Disney με το StarWars!  

Verdict

Είναι δύσκολο το να πρέπει να αξιολογήσεις κάτι τόσο καλό όσο το DS923+ και να του βρεις ψεγάδια. Προφανώς αν αναζητούσαμε τέτοια, το μόνο που θα εντοπίζαμε θα ήταν το κόστος επέκτασης αλλά και η έλλειψη acceleration για H.265 media κάτι που το απομακρύνει από την βαριά χρήση Plex. Από την άλλη, ποιος θα δώσει €600 για να το μετατρέψει απλά σε Plex server? Ιεροσυλία!

Η Synology με το DS923+ έχει μαζέψει κάθε πράγμα που έχουν ζητήσει οι χρήστες και το έχει ενσωματώσει σε μία συσκευή: Ισχυρό επεξεργαστή, αρκετή μνήμη με το καλημέρα, 2 θύρες NVMe, επεκτασιμότητα, ECC, επιλογή για 10Gbps δίκτυο και όλα αυτά το καθιστούν ως μία επαγγελματική πρόταση NAS που μπορεί να υποστηρίξει κάθε κομμάτι μιας μικρής ή και μεσαίας επιχείρησης (file server, camera recording, mail, VPN, fast storage σε NVMe, κ.λπ.)

Προσωπική μας άποψη είναι πως για έναν home user και με γνώμονα το καταραμένο το Plex, ίσως το μικρότερο (και φθηνότερο) DS423+ να αποτελεί μια καλύτερη επιλογή. Για όσους από την άλλη, δεν δίνουν δεκάρα για τo Plex και χρειάζονται  ισχύ και επεκτασιμότητα, τότε το DS923+ είναι ένα μεταμφιεσμένο business μοντέλο με τιμή οικιακού NAS.

Ο συνδυασμός του εκπληκτικού DSM με ένα τόσο ισχυρό hardware δεν αφήνει και πολλές επιλογές για σκέψεις. Ο άμεσος του ανταγωνισμός αποτελείται είτε από NAS που έχουν μικρότερων δυνατοτήτων λειτουργικό σύστημα, είτε μικρότερων δυνατοτήτων hardware και σε κανέναν συνδυασμό δεν αχνοφαίνεται κάτι να μπορεί να ξεπεράσει την πρόταση της Synology.

Είναι λοιπόν το DS923+ ο νέος βασιλιάς; Ναι αλλά όχι ξεκάθαρα. Αν σε αυτή την τιμή περιλαμβάνονταν μια κάρτα δικτύου 2.5Gbps και ένας Ryzen που να μπορεί να κάνει media transcoding τότε η συσκευή θα ήταν ένα all-around θαύμα χωρίς ανταγωνισμό. Για λόγους αξιοπιστίας, η Synology θυσίασε το transcoding στον βωμό της ECC θεωρώντας  πως το 923+ ανήκει περισσότερο στην business class παρά στη σπιτική χρήση. Και έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό!


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;