Διαφήμιση
( 32 ψήφοι )

3.1-terramaster-f4-423

Το Terramaster F4-423 αποτελεί μία πρόταση υψηλών επιδόσεων και χαμηλού κόστους που απευθύνεται τόσο στους ιδιώτες όσο και στις μικρές επιχειρήσεις που θέλουν το καλύτερο δυνατό σύστημα NAS που μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα τους. Πόσο καλά μπορεί να τα καταφέρει άραγε σε αυτό;

Χαρακτηριστικά

Το F4-423 συνδυάζει αν μη τι άλλο μερικά πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για σύστημα του οποίου η τιμή κυμαίνεται στα €530~€580. Πιο συγκεκριμένα:

  • Επεξεργαστής: Celeron N5095, 4core, 2GHz (base), 2.9Ghz (turbo)
  • Μνήμη: 4GB επεκτάσιμη έως 32GB σε 2 slots (Η Intel στα specs της ορίζει ως μέγιστο τα 16GB στον συγκεκριμένο επεξεργαστή πάντως).
  • Θέσεις SATA: 4 trays
  • Θέσεις NVMe: 2
  • Δίκτυο: 2 θύρες 10/100/1000/2.5Gbps
  • USB: 2 θύρες USB 3.1 Gen2 (10Gbps)
  • Έξοδος εικόνας: HDMI
  • Θόρυβος: 27.4dB(A) (με 4 δίσκους idle)
  • Ισχύς τροφοδοτικού: 90W
  • Κατανάλωση: 13.9W (hypernation με 4 δίσκους) – 35.2W (Σε πλήρη χρήση με 4 δίσκους).

Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός πως σε σχέση με το κορυφαίο (και ακριβότερο) DS923+ που παρουσιάσαμε πριν λίγο καιρό, το Terramaster δείχνει να πλησιάζει ή και να ξεπερνάει την πρόταση της Synology σε ορισμένους τομείς.

Ο επεξεργαστής για παράδειγμα (Celeron N5095) μπορεί μεν να είναι πιο αργός από τον R1600 και να στερείται ECC, αλλά από την άλλη, είναι γρηγορότερος από εκείνον του προηγούμενου μοντέλου  της Synology (DS920+), ενώ δύναται να κάνει encode/decode Η.265 και VC-1 βίντεο έως 4K, κάτι που φυσικά το DS923+ δεν μπορεί.

Η έλλειψη εξωτερικής eSATA θύρας για το Terramaster F4-423, αναπληρώνεται από τις δύο θύρες USB3.1 Gen2 (έναντι των Gen1 του DS923+) κάτι που σημαίνει πως κάποιος μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα 10Gbps αντί των 5Gbps του USB3.1.

Φυσικά η μεγάλη έκπληξη συναντάται στις κάρτες δικτύου, καθώς αυτές υποστηρίζουν έως και 2.5Gbe ταχύτητες με το καλημέρα, κάτι που πραγματικά τοποθετεί το F4-423 πολύ ψηλά σε σχέση με το σύνολο των ανταγωνιστικών προτάσεων.

Για όσους από την άλλη θεωρούν πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, μάλλον θα… συμφωνήσουμε καθώς υπάρχει μία παραφωνία που αφορά τις NVMe θύρες, καθώς αυτές χρησιμοποιούν μόλις μία PCIe3.0 lane έκαστη, αντί των τυπικών τεσσάρων που συναντάμε στα PC. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και να καρφώσετε ένα Samsung 990 Pro σε αυτές, η ταχύτητα του δεν θα ξεπεράσει ποτέ το 1GB/sec σε σχέση με τα τυπικά 4GB/sec του θεωρητικού ορίου.

Τέλος για όσους απορούν με την HDMI θύρα, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στην πράξη,  το σύνολο των NAS δεν είναι τίποτα παραπάνω από PC hardware μαζί με trays και ένα custom linux λειτουργικό σύστημα (DSM, TOS, QTS κ.λπ.). Η ειδοποιός διαφορά της Terramaster σε σχέση με λ.χ. την Synology είναι πως ο bootloader δεν βρίσκεται αποθηκευμένος σε μια flash μνήμη, αλλά σε ένα mini USB drive μέσα στο μηχάνημα.

Αυτό σημαίνει πως αν και εφόσον ο χρήστης δεν καλύπτεται από το ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα (TOS) του μηχανήματος, μπορεί να αφαιρέσει το usb drive και να εγκαταστήσει σε κάποιο NVMe μέσο, όποιο άλλο NAS software επιθυμεί (unRAID, TrueNAS, OMV, κ.λπ.). Τόσο απλό και πρακτικό!

Ξεπακετάρισμα και επεκτασιμότητα

3.2-terramaster-f4-423

Η συσκευασία διαθέτει τα βασικά: Το εξωτερικό τροφοδοτικό, βίδες, ένα καλώδιο LAN και ένα ψευτοmanual με αυτοκόλλητα. Το F4-423 από πλευράς του δείχνει πολύ όμορφο με το ασημί του χρώμα αν και αδικεί κάπως τον εαυτό του επιδεικνύοντας περισσότερη «πλαστικούρα» από ότι πραγματικά είναι. Τα δύο fans βρίσκονται πίσω και προεξέχουν, ενώ πίσω βρίσκονται και όλες οι θύρες (LAN, USB, τροφοδοσία).

Για όσους καλόμαθαν με την Synology, θα πρέπει να.. ξεμάθουν κάποιες ευκολίες. Τούτο σημαίνει πως αν θέλετε λ.χ. να προσθέσετε ένα NVMe drive ή να αλλάξετε τις μνήμες, τότε θα πρέπει να ξεβιδώσετε τις 6 βίδες πίσω από τα fans, ώστε να αφαιρεθεί η πίσω πρόσοψη. Κατόπιν αφαιρείτε όλο το κάλυμμα και από εκεί πλέον έχετε πλήρη θέα στην πλακέτα με την κενή θέση για μνήμη και για 2 PCIe NVMe drives. ΑΝ από την άλλη θελήσετε να αλλάξετε ΚΑΙ την πρώτη μνήμη (των 4GB) ε τότε θα πρέπει να κάνετε μερικές κινήσεις ακόμη, αφού αυτή βρίσκεται στην κάτω πλευρά της μητρικής! Μπορεί στα λόγια να δείχνει πολύπλοκο ή και επικίνδυνο μα στην πράξη, πραγματικά απαιτεί ελάχιστη εργασία και εμπειρία.

4 trays

3.3-terramaster-f4-423

Εφόσον δεν θέλετε να προσθέσετε μνήμες ή NVMe drives, τότε απλά τοποθετείτε τους δίσκους σας στα trays και τα σπρώχνετε μέσα στο κουτί. Τόσο απλά. Η διαδικασία δεν διαφέρει ποσώς από εκείνη της Synology: Τοποθετείτε τον δίσκο στο tray, προσθέτετε τα πλαστικά που τον «κλειδώνουν» σε αυτό και τον τοποθετείτε μέσα στο NAS μέσω μιας ράγας που τον καρφώνει στο SATA port. Ούτε η εγκατάσταση, ούτε η διαδρομή μα ούτε και το τελικό κούμπωμα θα σας προβληματίσουν. Η μόνη ίσως διαφορά από τις προτάσεις της Synology είναι πως δεν υπάρχει εδώ επιλογή για φυσικό «κλείδωμα» των δίσκων μέσα στη συσκευή.

Εγκατάσταση

Μόλις πατήσουμε το power button, τα έξι led θα ανάψουν (4 για τους δίσκους, 1 για το LAN και 1 για το power) και μετά από λίγο με ένα «μπιπ» θα ειδοποιηθούμε για να τρέξουμε την εφαρμογή στον υπολογιστή μας είτε αυτός τρέχει Windows είτε Linux.

Η εφαρμογή εντοπίζει την συσκευή στο δίκτυο αν στην περίπτωση μας μάλλον οι προγραμματιστές… βαριόντουσαν  λίγο καθώς αυτή αναφέρθηκε ως unknown device! Τέλος πάντων, μπαίνουμε στον browser μας στην IP address που μας υποδεικνύει η εφαρμογή και…

Το λειτουργικό σύστημα TOS 5

Η Terramaster δεν είναι δα και κάποια αρχαία εταιρεία. Ιδρύθηκε το κοντινό 2010 και παρουσίασε το πρώτο της NAS με το λειτουργικό σύστημα TOS 1 την επόμενη χρονιά. To 2014 παρουσίασε το TOS 2, το 2017 το TOS3, ενώ το TOS 4 παρουσιάστηκε πολύ πιο σύντομα, ένα χρόνο μετά –υπό το βάρος πολλών κενών ασφαλείας που ταλάνισαν την αξιοπιστία της εταιρείας, έχοντας όμως και αυτό θέματα με την γνωστή επίθεση του deadbolt ransomware. Το τρέχων TOS 5, παρουσιάστηκε τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 2022 και μάλιστα χωρίς να θεωρείται ολοκληρωμένο καθώς πολλά πρόσθετα του είναι ακόμη σε κατάσταση beta. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός πως η εταιρεία δείχνει ιδιαίτερα ενθουσιασμένη με αυτό, έχοντας γράψει εκατοντάδες χιλιάδες γραμμές νέου κώδικα προκειμένου να το καταστήσει πιο αξιόπιστο και γρήγορο.

Εμείς δεν είχαμε ποτέ εμπειρία από το TOS, οπότε ξεκινήσαμε την τυπική γνωριμία με την παραμετροποίηση του, που αρχικά μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Με την default επιλογή που είναι η απλή και με την custom για όσους είναι πιο έμπειροι, απαιτητικοί ή εξοικειωμένοι.

3.4-terramaster-f4-423-tnas-services

Επιλέγοντας την default εγκατάσταση, το σύστημα θα κατεβάσει από το internet την τελευταία έκδοση του TOS (παρεμπιπτόντως: απλή συνωνυμία με το TOS του Atari ST) σε μια διαδικασία που ακόμη και οπτικά μοιάζει με αυτή του DSM.

3.5-terramaster-f4-423-login-settings

Μόλις επιτέλους αυτό τελειώσει, μπαίνουμε μέσα στο graphics interface και...
Πραγματικά είναι εντυπωσιακό! Τουλάχιστον όσον αφορά τον σχεδιασμό, ξεπερνάει ακόμη και το DSM με τα γραφικά και τα κείμενα να είναι πιο λεπτά, δουλεμένα και ντελικάτα - πιο εμφανίσιμα με λίγα λόγια. Μα το design δεν σταματά στα στατικά γραφικά ή στα fonts. Όταν για παράδειγμα σέρνετε ένα παράθυρο στο DSM, τότε απλά εμφανίζεται ένα γκρίζο γέμισμα, μέχρι να το εναποθέσετε κάπου. Στο TOS, τα περιεχόμενα εμφανίζονται κατά την διάρκεια του drag-and-drop και αυτό αισθητικά είναι άπειρες φορές πιο ευχάριστο.

3.6-terramaster-f4-423-desktop

Αυτή η αισθητική συναντάται παντού. Για παράδειγμα, γωνία δεξιά, εκεί που και στα δύο λειτουργικά συστήματα θα βρούμε τις ρυθμίσεις χρήστη, στο DSM της Synology αυτές θα εμφανιστούν ακαριαία ενώ στο TOS, υπάρχει ένα scroll animation πολύ πιο όμορφο που δεν ξοδεύει δα και πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Αφήνοντας την αισθητική στην άκρη, προχωράμε στην πρακτικότητα και στις δυνατότητες που προσφέρονται. Και σε αυτή την περίπτωση, βιώσαμε μια ευχάριστη έκπληξη αφού το control panel και ο file manager είναι σε γενικές γραμμές πανεύκολα στη χρήση και κάποιος εξοικειώνεται μαζί τους αμέσως, συνεπικουρούμενος και από τα help bubbles που πετάγονται εκεί που χρειάζεται.

Εκείνο που λατρέψαμε είναι η ψύχωση που υπάρχει με τα αντίγραφα ασφαλείας, καθώς όλες οι πιθανές μέθοδοι είναι συγκεντρωμένες σε ένα εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας ώστε να επιλέξετε την επιθυμητή διαδικασία backup που σας ταιριάζει (rsynch, BTRFS snapshots, USB Copy, Terrasync server, Centralized backup, TFM backup, Duple backup κ.α.). Όσοι λοιπόν επιθυμούν διπλή ή και τριπλή προστασία στα πολύτιμα τους δεδομένα, το TOS δεν θα τους απογοητεύσει.

3.7-terramaster-f4-423-snapshot

Επιπρόσθετα –και επειδή ο πιο αδύναμος κρίκος στην ασφάλεια των δεδομένων είναι πάντα ο άνθρωπος– το TOS διαθέτει και αυτό έναν security advisor που θα αξιολογήσει το σύστημα σας και θα εντοπίσει προβλήματα προτείνοντας λύσεις ώστε να είστε πιο ασφαλείς. Επίσης υπάρχει το security isolation mode που θα αποκόψει την επαφή του NAS με το internet. Γενικά αν θέλετε να κρατήσετε τα δεδομένα σας για τον εαυτό σας, δεν πρόκειται να σας λείψουν τα εργαλεία που θα βοηθήσουν να το καταφέρετε.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δεκάδες πράγματα που θα θέλαμε να αναφέρουμε, όπως το ειδικό RAID mode που επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε δίσκους διαφορετικών μεγεθών, ή ακόμη την αγάπη του TOS προς τους Ironwolf δίσκους (μέσω του Ironwolf Health Management). Μην μπορώντας να καλύψουμε τα πάντα, θα γράψουμε εν συντομία πως το TOS είναι ένα εύκολο, όμορφο και χρηστικό σύστημα που ανεβάζει μάλιστα την μπάρα σε πολλούς τομείς.

3.8-terramaster-f4-423-desktop-infos

Πρόσθετα (add-ons)

Όσον αφορά τα add-ons, το TOS 5 σίγουρα δεν προσφέρει κάποια τρελή ποικιλία. Θα βρείτε σε αυτό τα κλασσικά (docker, VPN, surveillance, webserver και plex) καθώς και κάμποσα άλλα, αλλά γενικά δεν υπάρχει η αίσθηση της ομογενοποίησης που λ.χ. δίνει το DSM. Μπορεί δε να υπάρχουν αρκετά 3rd party add-ons για να κατεβάσετε, αλλά για παράδειγμα, δεν εντοπίσαμε λογισμικό για mail server ή ένα migration assistant (ίσως και να υπάρχει σε παλαιότερες εκδόσεις της 5.1.41-00005 που δοκιμάσαμε εμείς ή μπορεί να μας διέφυγε). Ακόμη χειρότερα, όπως προαναφέραμε, πολλά σημαντικά add-ons έχουν την ένδειξη “beta”.  Εδώ σίγουρα υπάρχει ένα «κενό». Η Synology με το DSM7.2 παρέχει ένα υπερπλήρες και ώριμο σύνολο εφαρμογών τη στιγμή που το TOS5.1 απλά διώχνει την παλιά σαβούρα του κώδικα και ευελπιστεί εν ευθέτω χρόνο να φέρει τα βασικά add-ons σε stable κατάσταση.

Λειτουργία και δίκτυο

Εν μέσω καύσωνα το F4-423 εργάστηκε μάλλον... αθόρυβα στην πλάτη μας, χωρίς να χωλαίνει ή να προβληματίζεται. Για διαμοιρασμό αρχείων σε ένα τυπικό γραφείο θεωρούμε πως το configuration ως έχει δεν χρειάζεται ούτε επέκταση μνήμης ούτε δίσκους cache.

Οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων είτε με χιλιάρι είτε με 2.5Gbe δίκτυο είναι οι αναμενόμενες και το bottleneck φεύγει από το κομμάτι του δικτύου και αρχίζει να πλησιάζει στο κομμάτι των δίσκων –ειδικά όσον αφορά την εγγραφή. Δεν γνωρίζουμε γιατί έχουν αναφερθεί περιπτώσεις bottleneck στο δίκτυο. Εικάζουμε πως αυτές ίσως αφορούν παλαιότερες εκδόσεις του TOS ή άλλα θέματα.

Verdict

To F4-423 αποτελεί ένα από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) value for money NAS της αγοράς.  Ο ανταγωνισμός σε αυτό το κόστος αντιπροσωπεύεται από συσκευές όπως το Asusstor AS5304T, μόνο που αυτό το τελευταίο διαθέτει σημαντικά πιο αδύναμο επεξεργαστή, δεν διαθέτει NVMe slots ούτε και γρήγορες USB3.1 Gen 2 θύρες όπως το Terramaster.

Στο πάνω δε ράφι σε σχέση με το F4-423 θα βρούμε είτε NAS με ίδια specs αλλά ακριβότερη τιμή (QNAP TS-464-4G/8G) είτε τις προτάσεις της Synology, με άλλες να έχουν ίδιο κόστος αλλά χειρότερα specs (DS423+) και άλλες να έχουν υψηλότερο κόστος και καλύτερα specs με ένα ερωτηματικό όσον αφορά την επεκτασιμότητα και το κομμάτι της αναπαραγωγής multimedia (DS923+).

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καθίσταται ξεκάθαρο για εμάς πως το Terramaster F4-423 κερδίζει δίκαια τον τίτλο του καλύτερου all-around NAS που μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα σας. Είτε λόγω της τιμής, είτε λόγω της καλής ποιότητας κατασκευής, είτε λόγω των specs ή του TOS, το F4-423 πραγματικά αποτελεί μια κορυφαία επιλογή και ένα γερό μπάσιμο σε μια αγορά που μάλλον θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί.


 Ευχαριστούμε την Alfanet για την διευκόλυνση ώστε να γίνει η παρουσίαση του εν λόγω μοντέλου.


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;