Διαφήμιση
( 20 ψήφοι )

Compaq Presario CQ61

Οι φορητοί υπολογιστές πλέον έχουν τόσες παραλλαγές  που είναι δύσκολο ακόμη και για έναν άνθρωπο της πληροφορικής να τις ακολουθήσει:  Υπάρχουν οι υπερελαφροί (σε βαθμό netbook) φορητοί, τα netbooks φυσικά,  τα ελαφριά φορητά, τα κανονικά φορητά, τα φθηνά φορητά και τα.. σχεδόν φορητά των 6 με 8 κιλών! Σε αυτό το review θα παρουσιάσουμε έναν εκπρόσωπο μιας αναδυόμενης κατηγορίας, αυτής των φθηνών φορητών υπολογιστών!

Compaq CQ61 - 410SV

Ο φορητός υπολογιστής της Hewlett Packard, αποτελεί έναν θαυμάσιο αντιπρόσωπο της κατηγορίας των "φθηνών" φορητών. Για τα περίπου €415-445 που θα ξοδέψετε, αγοράζετε έναν πλήρως λειτουργικό υπολογιστή που διαθέτει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Χαρακτηριστικό

Τύπος

Επεξεργαστής

AMD Sempron M120 2.1GHz single-core

Σκληρός δίσκος

250GB 7200rpm, SATA

Μνήμη

2GB DDR2 (έως 4GB)

Κάρτα γραφικών

ATi Radeon HD 4200 w/shared memory

Οθόνη

15,6" LED 1366 x 768 (HP Brightview)

LAN / Wireless LAN

Ναι / Ναι - 802.11n

Κάμερα

0,3MPixel

ExpressCard

5-1 reader

Ήχος

Build in + υποδοχές ηχείων / μικροφώνου

Οπτικό μέσο

DVD±R/RW SuperMulti

Θύρες USB

3

Έξοδοι εικόνας

VGA (DSub) / HDMI

Λειτουργικό Σύστημα

Windows 7 Home Premium 64bit Gr/En

Βάρος

2.68 κιλά


Για φθηνός υπολογιστής λοιπόν, ο Compaq διαθέτει μερικά πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως το 802.11n ασύρματο δίκτυο, η ATi HD4200 κάρτα γραφικών, αλλά και ο δίσκος των 250GB που περιστρέφεται στις 7.200 στροφές! Ως εδώ καλά, λείπει όμως κάτι;

Compaq Presario CQ61 θύρες

Όπως φαίνεται από την φωτογραφία αλλά και από τα χαρακτηριστικά του πίνακα, το φορητό διαθέτει τα βασικά, δηλαδή 5-1 card reader, 3 USB2.0 θύρες, VGA και HDMI εξόδους, καθώς και μια RJ-45 είσοδο για ενσύρματο δίκτυο.

Από την άλλη, για όσους έχουν συνηθίσει στην.. πολυτέλεια, είναι εμφανής η έλλειψη περισσότερων (ή έστω μίας παραπάνω) θυρών USB2.0, η θύρα eSATA ή firewire, θύρα ExpressCard ή ακόμη και modem! Φυσικά τα περισσότερα από αυτά είναι πολυτέλειες ή παλαιότερες τεχνολογίες, πλην όμως, ποτέ δεν ξέρετε τί θα χρειαστείτε και πότε!

 

Απόδοση 

Έχουμε λοιπόν βασικά έναν φορητό που κοστίζει κάτι παραπάνω από netbook, που διαθέτει DVDRW και μεγάλη οθόνη. Πώς αποδίδει όμως στην πράξη, φορώντας το ελάχιστο μέγεθος μνήμης που απαιτείται για απρόσκοπτη χρήστη των Windows 7;

Compaq Presario CQ61

Η αλήθεια είναι πως σε όλα τα βασικά τεστ (boot-up, Microsoft Office, IE8, Mozilla) ο Compaq του review μας τα πήγε πολύ καλά, χωρίς να χωλαίνει, παρά το γεγονός πως φορούσε την 64bit έκδοση του λειτουργικού της Microsoft. Αποφασίσαμε λοιπόν να τον ζορίσουμε λίγο παραπάνω και να παίξουμε κάποια hi-def videos, για να δούμε πώς αποδίδει  ο συνδυασμός AMD CPU και VGA/ Chipset.

Compaq Presario CQ61 CPU

Όπως φαίνεται λοιπόν και στην εικόνα, ο μέσος όρος CPU load κυμάνθηκε στο 60%, κάτι που δεν είναι καθόλου άσχημο αν αναλογιστούμε πως ο ένας πυρήνας ασχολείται πλην της αποκωδικοποίησης, και με άλλες διεργασίες του λειτουργικού συστήματος.


Compaq Presario CQ61 System
Το παράθυρο πληροφοριών συστήματος. Η VGA δεσμεύει 256MB RAM.


Compaq Presario CQ61 κάρτα γραφικών
Η κάρτα γραφικών είναι ο αδύναμος κρίκος του συστήματος, ακολουθούμενη από τον μονοπύρηνο επεξεργαστή. Αντίθετα, ο δίσκος στις 7.200 στροφές, αποδίδει αναπάντεχα καλά για ένα τόσο φθηνό φορητό.

 

Συμπεράσματα

Αξίζει τελικά να αγοράσει κάποιος ένα φθηνό φορητό, και αν ναι, τί θα πρέπει να προσέξει, τί να αποφύγει και τί να περιμένει; Από την μικρή μας επαφή με τον Compaq CQ61 - 410SV μπορούμε να πούμε τα παρακάτω:

Αν το κριτήριο είναι η φορητότητα σε συνδυασμό με το κόστος, ίσως ένα netbook (με θυσία το DVDRW και τις επιδόσεις γενικά) να είναι καλύτερη επιλογή. Αν το κριτήριο είναι το κόστος, τότε φορητά όπως ο CQ61, πραγματικά λειτουργούν ως πασπαρτού, δηλαδή τα κάνουν σχεδόν όλα, και μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Φυσικά ο αγοραστής θα πρέπει να προσέξει. Κυκλοφορούν φορητοί π.χ. με Celeron επεξεργαστή και intel chipset προηγούμενης γενιάς, που πραγματικά αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή για περισσότερους του ενός λόγους και που αμαυρώνουν την κατηγορία που ο CQ61 εκπροσωπεί - τουλάχιστον αξιοπρεπώς! Viva la cheap laptops!

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;