Διαφήμιση
( 39 ψήφοι )

6.1-apple-jihad

Η Apple επισημοποιεί την αποστασιοποίηση της από την αρχιτεκτονική των PC, παρουσιάζοντας τον Μ1, έναν επεξεργαστή που σύμφωνα με τις μετρήσεις που διένειμε η ίδια στον τύπο (καθώς όλα τα reviews είναι χάρτινα και κανείς δεν έχει στα χέρια του, πρωτότυπο MacBookPro) είναι γρηγορότερος από έναν... i7-9880H ή από το 98% των PC laptops. Hold by beer!

Ιστορίες για αγρίους: Γιατί η Apple μεταπήδησε στους ARM;

Πολλοί οι λόγοι. Κατ' αρχάς η Apple δεν είναι fan της συμβατότητας. Για παράδειγμα: Universal M.2 drives? Όχι ευχαριστώ! Προτιμώ να φτιάξω το «δικό μου» M.2 πρότυπο με αντεστραμμένα ένα-δύο pins για να το πουλάω διπλάσια τιμή! Αυτή είναι η Apple, ένα μηχάνημα που είναι ακριβό στο να το αγοράσεις και διαολεμένα ακριβό να το συντηρήσεις ή να το επεκτείνεις!

Όσο λοιπόν η Apple χρησιμοποιούσε x86 επεξεργαστές, τόσο οι διάφοροι emulators (βλ. Hackintosh) εξευτέλιζαν την εταιρεία, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κέρδη της. Ένας άλλος λόγος είναι πως οι Intel επεξεργαστές είναι ακριβοί από μόνοι τους και αυτό δεν συμφέρει την Apple που θέλει να βάζει «καπέλο» στις τιμές. Το ότι η Intel κόλλησε στα 14nm δεν είναι αληθινό θέμα –η Apple θα μπορούσε να μεταπηδήσει στην AMD όπως έκανε με τις κάρτες γραφικών της. Στην πράξη, η Apple ήθελε να ανεξαρτητοποιηθεί εντελώς από την x86 αρχιτεκτονική και παράγοντας τον «δικό» της επεξεργαστή, να κόψει δεσμούς με PCs και να αυξήσει κερδοφορία.

Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί η Apple δεν έσκασε τον Σεπτέμβρη σαράντα ψωροδισεκατομμύρια για να εξαγοράσει την ARM από την Softbank, κάτι που έκανε η άσπονδη φίλη της, η NVidia (χωρίς ακόμη η εξαγορά να έχει εγκριθεί από την επιτροπή ανταγωνισμού πάντως). Η απάντηση ίσως είναι πως με μια τέτοια εξαγορά, τίποτα δεν θα άλλαζε όσον αφορά τα licensing fees. Μια άλλη υπόθεση είναι πως ίσως η Apple δεν θέλει να φορτώνεται μπελάδες τύπου R&D και μικρών κερδών στο  κεφάλι της, προτιμώντας  να χρησιμοποιεί τεχνολογίες τρίτων παρουσιάζοντας τις ως δικές της!

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως αν η Apple έκανε μια τέτοια κίνηση, τότε σίγουρα θα ξεσπούσε  παγκόσμιος πόλεμος στον κλάδο,  καθώς η ARM ακολουθεί ένα εταιρικό σχέδιο που εξυπηρετεί χιλιάδες γίγαντες της πληροφορικής που μόνο καλά δεν θα έβλεπαν τον γάμο της με την ανταγωνιστική και κλειστή Apple.

Ισχύει το ότι ο νέος επεξεργαστής της Apple είναι πιο γρήγορος από τους τρέχοντες x86 επεξεργαστές της Intel και της AMD;

6.2-apple-unified-memory-architecture

Όχι, δεν ισχύει, τουλάχιστον όχι όπως παρουσιάζεται. Και ιδού μια λίστα με λόγους:

  1. Αυτή τη στιγμή, τα μόνα στοιχεία που έχουν όλοι όσοι αναδημοσιεύουν την είδηση, είναι τα στοιχεία του Geekbench που έχει διαμοιράσει η... Apple! Με άλλα λόγια, η Apple μπορεί πολύ προσεκτικά να επιλέξει ότι την συμφέρει και να το παρουσιάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να δείξει κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
  2. Οι τίτλοι της Apple στην παρουσίαση είναι παραπλανητικοί. Για παράδειγμα το «World’s fastest CPU core” δεν σημαίνει ‘World’s fastest CPU”.  Ο Μ1 επεξεργαστής διαθέτει 4 ισχυρούς πυρήνες και 4 αποδοτικούς. Άρα το σκορ 1.687 αφορά μόνο τέσσερις πυρήνες,  καθώς η Apple ανακοινώνει Geekbench σκορ 7.433 και για τους οχτώ. Συγκριτικά, ο Ryzen9 5850X έχει συνολικό σκορ.. 15.926, δηλαδή υπερδιπλάσιο του M1. Ο πιο γρήγορος επεξεργαστής στη πιάτσα; Threadripper 3990X, 25.025 βαθμοί.
  3. Τα μαθηματικά απλά δεν βγαίνουν. Ο Μ1 είναι ένας επεξεργαστής με 16 δισ. τρανζίστορ . Είναι κατασκευασμένος στα 5nm, έχει 10W~18 TDP, ενώ μέσα στα τρανζίστορ αυτά, προσμετρείται και η GPU των 2.6TFlop. Αν «πετάξουμε» έξω neural engine, GPU και RAM, θεωρώ πως ο Μ1 επεξεργαστής καθ΄αυτός περιέχει κάπου 7~8 δισ. τρανζίστορ.
    Συγκριτικά, ο «φρέσκος» Ryzen 9 5860X, περιέχει τουλάχιστον 10 δισ. τρανζίστορ είναι κατασκευασμένος στα 7nm και έχει.. 105W TDP. Είτε λοιπόν η Apple επανεφήυρε τον τροχό και τον επεξεργαστή και μπορεί με το 1/10 της ισχύος να έχει παρόμοια απόδοση με τους Intel και AMD επεξεργαστές, είτε όλα είναι ένα μεγάλο κόλπο του marketing. Τι λέει η λογική και η εμπειρία; Ποτέ στην ιστορία δεν υπήρξε τέτοιο κβαντικό άλμα σε απόδοση.
  4. Το Geekbench δεν λέει (πάντα) την αλήθεια: Το Geekbench είναι ένα λογισμικό μέτρησης απόδοσης που φυσικά πρέπει να γίνει compile σε κάθε αρχιτεκτονική ξεχωριστά. Μα αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αξιοπιστίας. Υπάρχουν ουκ ολίγα παραδείγματα εταιρειών κινητής που χειραγώγησαν τις μετρήσεις του προγράμματος αυτού, για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους ως καλύτερα από ότι ήταν. Το έκανε η OnePlus το ’17, Το έκανε η Huawei το ’20 – και πολλοί άλλοι στο ενδιάμεσο. Δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν τα νούμερα του Geekbench ή γενικά τα νούμερα, δεν συμφωνούν με αυτά που ανακοίνωσε η Apple.
  5. Hardware/OS related cheats. Ας πούμε πως κατασκευάζω ένα USB stick του 1TB και το προικίζω με 1GB cache. Αν κάποιος κάνει μετρήσεις μεταφοράς αρχείου έως 1GΒ, θα πιστέψει πως αυτό είναι πανγρήγορο και πως τελείωσε λ.χ. την εργασία σε δύο δευτερόλεπτα. Αν από την άλλη, μετρήσει ξανά την ταχύτητα για όλο το 1TB του δίσκου αυτή τη φορά, τότε θα διαπιστώσει πως αυτή είναι εκατό φορές πιο αργή σε σχέση με την πρώτη μέτρηση! Αυτό που θέλουμε να καταλήξουμε είναι πως μια general purpose CPU πρέπει να μετράται μέσω της απόδοσης δεκάδων διαφορετικών προγραμμάτων και όχι λ.χ. μέσω ενός που κάνει κλήσεις σε specialized εντολές του επεξεργαστή που λ.χ. κάνουν decoding H.265 on-the-fly. Ναι, καλά όλα τα add-ons, αλλά είναι ψεύτικο να post-άρονται ως αληθινά νούμερα. Τι κι αν ο Μ1 τρέχει σφαίρα σε 5 εφαρμογές και σέρνεται σε 150 άλλες;
Bonus round: Επεκτασιμότητα

Ο Μ1 ενσωματώνει την RAM πάνω στο τσιπ, όπως κάνουν όλες οι σύγχρονες GPU επιδόσεων. Αυτό, του δίνει την δυνατότητα αύξησης της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων, αλλά η επεκτασιμότητα και η επισκευασιμότητα είναι πλέον ανύπαρκτες.

Επιπρόσθετα, το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο η Apple να παρουσιάσει σταθερό MacPro με Μ1-τύπου επεξεργαστή, εκεί όπου υπάρχουν απαιτήσεις για 64GB RAM ή και περισσότερο. Εκτός και αν αρχίσουν τα παραμύθια πως 1GB RAM του Μ1, αξίζει όσο... 16GB του x86.

Apple’s marketing

6.3-apple-faster

Πήρε το μάτι μου στην παρουσίαση, την ταμπέλα που υποστήριζε πως το νέο MacBookPro είναι γρηγορότερο από το 98% των PC laptops και τα ίδια διάβασα και στο site της εταιρείας. Θεωρώ πως τέτοιοι ισχυρισμοί είναι τραγικά ψέματα που πετάγονται άκοπα στα μούτρα του καταναλωτή!

Βλέπετε μέσα σε αυτό το... 98%, η Apple βάζει μέσα... κάθε καρυδιάς καρύδι, Atom, Celeron, PentiumG διάολε, μπορεί να βάζουν και Core2Duo! :-D Δηλαδή είναι σαν να διαφημίζεται η Mercedes και να λέει "το αμάξι μας είναι γρηγορότερο από όλα τα Zastava!" Αν η Apple ήθελε να κινηθεί τίμια, θα συνέκρινε το MacBookPro της με αντίστοιχα laptops που κοστίζουν €1.400. Όχι τίποτα άλλο, αλλά κυκλοφορούν κάτι Asus M509 που φοράνε Ryzen7-3700U με αντίτιμο κάτω από €800!

Επιπρόσθετα στα παραπάνω, η δήλωση αυτή μπερδεύει CPU και GPU. Δηλαδή μπορεί ένας Core i5 να είναι γρηγορότερος από τον Μ1, αλλά χάρις την ενσωματωμένη GPU το τελευταίου σε σχέση με την τραγική IntelHD, η Apple να υποστηρίζει πως ο Μ1 είναι γρηγορότερος!

Υποθέτουμε πως στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε laptop με επεξεργαστή επιδόσεων και κάρτα γραφικών ίση ή καλύτερη μιας GTX1050Ti, θα συνεχίσει να είναι γρηγορότερο σε σχέση με το νέο MacBookPro. Για παράδειγμα, ένα Asus TUF gaming FX705DT με Ryzen5-3550H και GTX1650 (με πάνω από €400 χαμηλότερο κόστος).

Συμπέρασμα

Είναι αστείο μα και λυπηρό το πώς η Apple αντί να επικεντρωθεί στα θετικά του νέου της επεξεργαστή (απίστευτη αναλογία κατανάλωσης-προς-απόδοση), κάθεται και διαφημίζει ψεύτικα / υπερβολικά specs και χάντρες για ιθαγενείς (βλ. το μαγικό MacOS big Sur).

Ο Apple Μ1 είναι καλός, μα έχει να φάει πολύ ψωμί, για να μπορέσει να ανταγωνιστεί head-to-head την AMD και την Intel σε απόδοση –ασχέτως κατανάλωσης. Μπορεί οι τρύπες της απόδοσης να μπαλώνουν με silicon που θα επιταχύνει διάφορες διαδικασίες, μα σε μια ευρεία χρήση προγραμμάτων, ο Μ1 με τους 4+4 πυρήνες του, αυτή τη στιγμή έχει (στο πιο αισιόδοξο σενάριο), τουλάχιστον την μισή απόδοση σε σχέση με έναν σύγχρονο x86 επεξεργαστή!


Πηγές: xda-developers.com | droidafrica.net | apple.com | pcworld.com


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;