Διαφήμιση
( 10 ψήφοι )

Digea logoΜε την ευκαιρία της έναρξης ψηφιακής εκπομπής τηλεοπτικού σήματος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, θα θέλαμε να καλύψουμε το θέμα ποιότητας εικόνας που βλέπουμε σήμερα στις τηλεοράσεις μας. Στην ιστοσελίδα της Digea διαβάζουμε πως ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι το ότι "Θα απολαμβάνω κορυφαία εικόνα και ήχο", κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει, και ούτε θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον...

 

Η κατάσταση

Η Ελλάδα χρησιμοποιεί το PAL B/G πρότυπο εκπομπής, κάτι που σημαίνει πως η εικόνα έχει ανάλυση 625x576 pixels, με 25Hz (frames ανά δευτερόλεπτο). Στην πραγματικότητα η ανάλυση είναι 313x288 pixels και η ανανέωση της οθόνης είναι στα 50Hz, αλλά δεν θα εμβαθύνουμε για το πώς και το γιατί... Σημασία έχει πως η συγκεκριμένη ανάλυση υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμη. Επιπρόσθετα όλα τα κανάλια (πλην του ΣΚΑΪ), εκπέμπουν σε 4:3 format.


Το πρόβλημα

Μόλις αγοράσετε την ολοκαίνουργια TFT LCD ή Plasma οθόνη σας, θα αντιμετωπίσετε δύο προβλήματα, χωρίς ίσως να το μάθετε ποτέ: Πρώτον, σε αντίθεση με την περασμένη CRT τεχνολογία (οθόνες-μπαούλα) όπου η ανάλυση μπορούσε να αλλάξει κατά βούληση (ανάλογα π.χ. αν παρακολουθούσατε σήμα PAL ή NTSC), στις TFT οθόνες τα εικονοστοιχεία (pixels) είναι μόνιμα μηχανικά τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, και η ανάλυση της οθόνης (που αποτελείται από χιλιάδες τέτοια εικονοστοιχεία), είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που εκπέμπουν τα κανάλια: Μια τυπική high definition τηλεόραση έχει ανάλυση 1920x1080 pixels (με τις κάπως φθηνότερες  HDReady τηλεοράσεις να έχουν ανάλυση 1280x720). Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με το κάδρο της οθόνης: Την στιγμή που το σήμα των τωρινών πανελλαδικών αναλογικών καναλιών (πλην ΣΚΑΪ) εκπέμπεται σε 4:3 (αναλογία ύψους προς πλάτος), όλες οι σύγχρονες τηλεοράσεις έχουν κάδρο 16:9 (δηλαδή είναι ποιό πλατιές στον οριζόντιο άξονα - όπως η οθόνη του κινηματογράφου).

hdtv & pal
Σχήμα 1: Για όσους είναι ποιο "οπτικοί" τύποι, σχεδιάσαμε την παραπάνω εικόνα: Στο μαύρο πλαίσιο είναι η ανάλυση που έχουμε σήμερα, και το κόκκινο πλαίσιο είναι η ανάλυση που μπορεί να βγάλει η τηλεόραση μας - αν φυσικά αποφασίσουν κάποτε τα Ελληνικά κανάλια να εκπέμψουν σε High Definition!


Η λύση στο πρόβλημα: Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα

Για να λυθούν αυτά τα δύο προβλήματα, όλες οι τηλεοράσεις έχουν ενσωματωμένο έναν μικροεπεξεργαστή ο οποίος κάνει δύο πράγματα: Πρώτον, κάνει resize την εικόνα των 625x576 σε μέγεθος 1920x1080 (ή 1280x720 στις HDReady). Σκεφτείτε δηλαδή πως ένας μίνι-υπολογιστής παίρνει το μαύρο κάδρο στο σχήμα 1, και το απλώνει σε όλη την κόκκινη επιφάνεια. Φυσικά αυτό το "άπλωμα" δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα έχουμε βελτίωση της ποιότητας εικόνας.

Το δεύτερο καθήκον της τηλεόρασης μας είναι να χρησιμοποιεί διάφορες (επιλέξιμες) τεχνικές για να "απλώσει" το 4:3 κάδρο στην 16:9 τηλεόραση μας.

Όπως προείπαμε, η ποιότητα δεν βελτιώνεται με αυτές τις μετατροπές, το αντίθετο μάλιστα: Προσπαθήστε να συγκρίνετε την ποιότητα μιας παλιάς CRT τηλεόρασης με την ποιότητα μιας οποιασδήποτε TFT όσον αφορά την θέαση των τρεχόντων  τηλεοπτικών καναλιών. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, θα νιώσετε πως η CRT πραγματικά έχει πολύ-πολύ καλύτερη ποιότητα από την "σύγχρονη τεχνολογία".  Όσοι θέλετε δε να δείτε τα αποτελέσματα του "resize" δεν έχετε παρά να πάτε στον Η/Υ σας και να κατεβάσετε προσωρινά την ανάλυση της TFT οθόνης σας, από τον πίνακα ελέγχου των Windows. Όπως και στους τηλεοπτικούς δέκτες, θα διαπιστώσετε  άμεσα αισθητή απώλεια ποιότητας εικόνας! Εναλλακτικά ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω δύο εικόνες που φτιάξαμε για εσάς:

pic1920x1080-resized

pic1920x1080 in 625x576-resized
Κάντε κλικ στις δύο εικόνες ξεχωριστά για να τις δείτε σε πλήρη μέγεθος. Και οι δύο, έχουν ανάλυση 1920x1080 pixels, μόνο που η δεύτερη σμικρύνθηκε στα 625x576 και μετά μεγεθύνθηκε ξανά στα 1920x1080. Η διαδικασία εξομοιώνει ακριβώς αυτό που συμβαίνει στην LCD/Plasma τηλεόραση σας όταν βλέπετε PAL τηλεοπτικό πρόγραμμα: Μπορεί η εικόνα να "απλώνεται" σε όλη την τηλεόραση, αλλά η λεπτομέρεια χάνεται, αφού το εισερχόμενο σήμα είναι χαμηλής ανάλυσης...

 

Πώς μπορώ να εκμεταλλευτώ τα "προσόντα" της καινούργιας μου τηλεόρασης;

Αυτό δεν είναι δική σας επιλογή, παρά επιλογή εκείνων που εκπέμπουν το πρόγραμμα. Αν θελήσετε πάντως να δείτε τις πραγματικές δυνατότητες της τηλεόρασης σας, το ευκολότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε ένα Blu-Ray player και να παρακολουθήσετε μερικές ταινίες με γρήγορες εναλλαγές και πολλά εφέ, σε full HD ποιότητα. Τότε μόνον θα μπορέσετε να γνωρίζετε για την μέγιστη ποιότητα που μπορείτε να έχετε.

Από εκεί και πέρα, η Nova ανακοίνωσε στις 10 Ιουλίου, πως προχωράει σε εκπομπή High Definition σε τρία κανάλια της αρχικά (Novacinema HD, Novasports HD και Eurosport HD), εκπομπή που θα ξεκινήσει από τις 25 Αυγούστου (από τον φιλικό αγώνα Μπάσκετ Ελλάδα-ΗΠΑ), οπότε αν έχετε την οικονομική ευχέρεια στις δύσκολες σημερινές εποχές, απλά κάντε το.


Τί θα γίνει με τα επίγεια τηλεοπτικά κανάλια και γιατί η Digea
διαφημίζει πως θα υπάρξει βελτίωση στην ποιότητα της εικόνας;
digea διαφήμιση
Τα διαφημιστικά spot της digea είναι ποιο ξεκάθαρα και αναφέρονται στα παράσιτα, αλλά και πάλι, η υπερβολή κυριαρχεί.

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο: Αυτό που στην πραγματικότητα διαφημίζει η Digea είναι πως σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχει βελτίωση της εικόνας. Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις και ποια θα είναι η βελτίωση; Μιλάμε ως επί το πλείστον για περιοχές όπου δεν υπήρχε δυνατό σήμα ή υπήρχαν πολλαπλές αντανακλάσεις του σήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα παράσιτων στην εικόνα. Η Digea δεν ισχυρίζεται πως θα εισαγάγει ένα νέο format εικόνας με καλύτερες προδιαγραφές ανάλυσης, απλά (και ίσως έντεχνα) μας ενημερώνει,  πως το υπάρχον τηλεοπτικό σήμα  θα φτάνει πλέον στους δέκτες μας, απαλλαγμένο από παράσιτα, χάρις την ψηφιακή εκπομπή και τον MPEG4 αλγόριθμο.

digea χάρτης κάλυψης
Στη ιστοσελίδα της digea μπορείτε να ενημερωθείτε  για την κάλυψη που υπάρχει στην περιοχή σας.

Για το πότε θα εκπέμψουν τα τηλεοπτικά κανάλια σε HDTV δεν το γνωρίζουμε. Θα πρέπει πρώτα να επιτευχθεί ο στόχος της πανελλαδικής κάλυψης (που μόνο εύκολος δεν είναι) και μετά να γίνουν οι κατάλληλες επεκτάσεις (το HD σήμα απαιτεί μεγαλύτερο εύρος ζώνης) στα κέντρα της Digea. Επειδή δε, δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των καναλιών (χάρις το κοινό σχήμα της Digea), είμαστε απαισιόδοξοι, και σας προτείνουμε - τουλάχιστον για τα αθλητικά events και τις ταινίες - προς το παρόν να επιλέξετε κάποιο δορυφορικό πακέτο, ένα Blu-Ray player ή σύνδεση με τον Η/Υ σας.

Η ψηφιακή εποχή όντως έχει φτάσει στην Ελληνική τηλεόραση, μόνο που προκειμένου να καρπωθούμε  τα πλεονεκτήματα της -δωρεάν- θα απαιτηθεί (δυστυχώς) να περάσει αρκετός ακόμη χρόνος.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;