Διαφήμιση
( 13 ψήφοι )

Ίσως βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση μαζί με δεκάδες άλλους χρήστες: Ο υπολογιστής σας, δείχνει να πηγαίνει πολύ αργά, κάνει ίσως και λεπτά να ανοίξει σε μια λειτουργική κατάσταση, αλλά και μετά, του παίρνει «μια αιωνιότητα» να φορτώσει μία εφαρμογή. Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε; Ορίστε ορισμένες συμβουλές:


Υπαίτιος Νο1: Μνήμη

Αν ο υπολογιστής σας τρέχει Windows XP με λιγότερα από 512MB RAM, Windows Vista ή Windows 7 με λιγότερα από 2GB τότε είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα στην ταχύτητα. Πόση μνήμη έχει ο υπολογιστής σας μπορείτε να το δείτε αν κάνετε «δεξί κλικ» στον «Υπολογιστή μου» και επιλέξετε «ιδιότητες».

20.1-ram

Η λύση που σας προτείνουμε (έως ότου αγοράσετε την επιπλέον μνήμη που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητη) είναι να «ξεφορτωθείτε» τις δεκάδες εφαρμογές που εκκινούν μαζί. Πηγαίνετε Έναρξη -> Βοηθήματα -> Εκτέλεση (ή πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα με το σήμα των Windows και το R) και στο παραθυράκι που θα εμφανιστεί, πληκτρολογείστε, msconfig. Πηγαίνετε «εκκίνηση στοιχείων» και εκεί πλέον βλέπετε όλες τις εφαρμογές που φορτώνουν όταν ανοίγει ο υπολογιστής:

20.2-msconfig

Μπορείτε να αποεπιλέξετε όσες εφαρμογές θέλετε, και μην τρομάζετε: Καμία από αυτές δεν είναι απολύτως σημαντική για την λειτουργία του υπολογιστή, ενώ ακόμη και αν υπάρξει πρόβλημα, μπορείτε να τις ξαναεπιλέξετε. Συνήθεις ύποπτοι που μπορείτε να «διώξετε» είναι όλες οι εφαρμογές της Adobe, Google και λοιπά toolbars, ο messenger, οι βοηθητικές εφαρμογές της HP (τρώνε τρελή μνήμη) κ.λπ. Μια επανεκκίνηση και είστε έτοιμοι!


Υπαίτιος Νο2: Δίσκος

Όταν φτάνετε στα όρια της χωρητικότητας του δίσκου, δημιουργείται fragmentation, δηλαδή τα αρχεία γράφονται σε κομμάτια διάσπαρτα, κάτι που καθυστερεί τραγικά τον υπολογιστή. Επιπρόσθετα, σε οριακές καταστάσεις, ο υπολογιστής δεν μπορεί να βρει χώρο για εικονική μνήμη, κάτι που μπορεί να καταλήξει σε τρομερές καθυστερήσεις ή και κολλήματα. Αν κάνετε δεξί κλικ στον δίσκο σας, τα Windows σας δίνουν εργαλεία και για εκκαθάριση του δίσκου (κάντε την αλλά μην επιλέξετε συμπίεση παλαιών αρχείων), αλλά και για ανασυγκρότηση. Ο πιο τζάμπα και εύκολος τρόπος πάντως για να κερδίσετε γρήγορα μερικά Gigabytes, είναι να μειώσετε το μέγεθος του συστήματος επαναφοράς. Ναι, μπορεί έτσι αν κάνετε κάτι στραβό στα Windows να μην έχετε την πολυτέλεια να πάτε 6 μήνες πίσω, αλλά ειλικρινά, ποιος βρέθηκε σε μια τέτοια κατάσταση; «Δεξί κλικ» στον «Υπολογιστή μου», ιδιότητες -> ρυθμίσεις συστήματος -> για προχωρημένους -> προστασία υπολογιστή. Από εκεί μέσω μιας μπάρας μπορείτε να αυξομειώσετε το αρχείο επαναφοράς ξεχωριστά για κάθε δίσκο:

20.3-harddisk

 

Υπαίτιος Νο3: Γραφικά

Αν έχετε έναν παλιό υπολογιστή, ίσως καλό θα ήταν να απενεργοποιήσετε όλα τα εφέ και τα γραφικά που σας προσφέρει η Microsoft από τα Windows XP και μετά. Έτσι θα κερδίσετε σε απόκριση και θα γλυτώσετε από εκνευρισμούς. Η διαδικασία είναι περίπου ίδια όπως πριν: «Δεξί κλικ» στον «Υπολογιστή μου», ιδιότητες -> ρυθμίσεις συστήματος -> για προχωρημένους, πηγαίνετε στην καρτέλα «Για προχωρημένους» και από εκεί κάνετε κλικ στο «Ρυθμίσεις» εκεί που γράφει «Επιδόσεις». Τέλος επιλέγετε «Ρύθμιση για βέλτιστη απόδοση» και τέλος!

20.4-graphics

Τέλος, αν η κάρτα γραφικών είναι επάνω στην μητρική, μπείτε στο BIOS (συνήθως πατώντας DEL στο άνοιγμα του υπολογιστή) και βρείτε την παράμετρο που να μοιάζει σε κάτι που να λέει «Shared VGA Memory». Μειώστε την στο ελάχιστο, ειδικά αν δεν ασχολείστε με παιχνίδια.

 

Άλλες εφαρμογές

Άλλοι τρόποι να γλυτώσετε ισχύ, είναι να κλείσετε τελείως το toolbar στα δεξιά της οθόνης (αν το έχετε ενεργοποιημένο σε Vista ή "7") καθώς εκτός του ότι τρώει ισχύ και μνήμη, πολλές εφαρμογές που τρέχουν επάνω του είναι πολλές φορές ασταθείς. Τέλος, στον Internet Explorer ή στον Firefox μπορείτε να βγάλετε όλα τα toolbars και τα χαζοβοηθητικά προγράμματα που μπαίνουν από επάνω.

Έτοιμες εφαρμογές που «καθαρίζουν» τον υπολογιστή: Υπάρχουν πάρα πολλές, άλλες καλές, και άλλες λιγότερο καλές που με την πρώτη ευκαιρία θα σας καταστρέψουν κάποιο κλειδάκι (key) στο μητρώο (registry) και εν τέλει θα σας οδηγήσουν στην επανεγκατάσταση των Windows. Προσωπικά θεωρώ πως το πρόγραμμα YourUninstaller είναι από τα ποιο βολικά προγράμματα, αλλά γενικώς υπάρχουν και πολλά άλλα, όπως για παράδειγμα από την Ashampoo, και από δεκάδες άλλες εταιρίες δημιουργίας προγραμμάτων. Απλά κάντε την σχετική μελέτη πριν προβείτε σε μια τέτοια κίνηση...

Antivirus: Δεν θα σας συμβουλεύαμε ποτέ να απεγκαταστήσετε το αντιιικό σας, αλλά από την άλλη, αν αυτό καταναλώνει την μισή μνήμη του συστήματος (υπάρχουν τρομερές διαφορές μεταξύ των antivirus σε απαιτήσεις), σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή και να εγκαταστήσετε ένα ελαφρύ και δωρεάν antivirus όπως το Security Essentials που προσφέρει η Microsoft.


Επίλογος: Αγοράστε καινούργιο hardware!

Φυσικά όλες οι παραπάνω συμβουλές έχουν νόημα μόνο ως προσωρινή λύση. Αν ο υπολογιστή σας τα «έχει φάει τα ψωμιά του», τότε είναι καιρός να επενδύσετε σε νέο hardware για να δείτε μεγάλες διαφορές σε απόδοση ή απλά να αγοράσετε νέο υπολογιστή...

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;