Διαφήμιση
( 5 ψήφοι )
Ευρετήριο Άρθρου
Στήνουμε RAID 0 array με τον νέο Kingston SSD Now V+ 64GB!
Οι μετρήσεις μας...
RAID 0, δύο μήνες μετά... και συμπεράσματα
Όλες οι Σελίδες

Kingston SSD V64gb

Πριν δύο μήνες, είχαμε υποσχεθεί πως θα τεστάραμε την απόδοση δύο SSD δίσκων σε RAID 0 (stripping) διάταξη, για να διαπιστώσουμε "χειροπιαστά" τις επιδόσεις του συστήματος. Οι περισσότερες μετρήσεις μας έγιναν κάπου τέλη Μάρτη, αλλά χρειάστηκε σχεδόν ένας μήνας για να συγκεντρώσουμε δεδομένα αλλά και πληροφορίες σχετικά με το θέμα που καταπιανόμασταν, και άλλος ένας μήνας για τεστ... κόπωσης. Είμαστε εδώ λοιπόν, στην αναζήτηση του γρηγορότερου συστήματος αποθήκευσης που μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα μας!

 

Τα SSD που χρησιμοποιήσαμε: Kingston SSD Now V+ 64GB 

Kingston Boxed configuration

Ο SSD δίσκος της Kingston αποτελεί μια ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση. Με ονομαστικές τιμές ταχύτητας στα 230MB/sec (ανάγνωση) και 180MB/sec (εγγραφή), και τιμή λίγο κάτω από τα 200€, αποτελεί μια ελκυστικότατη προσφορά, ειδικά αν αναλογιστούμε πως μαζί με τον δίσκο δίνεται πακέτο υλικών, όπως καλώδια, προσαρμογέας για τοποθέτηση σε υποδοχή δίσκου 3.5" και μια θήκη στην οποία μπορείτε να βάλετε τον παλιό σας 2.5" δίσκο (π.χ. από το laptop) και να τον μετατρέψετε σε φορητό! Όλα αυτά σε συνδυασμό με 3ετή εγγύηση.

 

TRIM

Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές την εντολή TRIM η οποία επιτρέπει στο λειτουργικό σύστημα να ενημερώνει το SSD ποια κομμάτια του δίσκου είναι στην πραγματικότητα διαθέσιμα προς σβήσιμο, αυξάνοντας την ζωή αλλά και την ταχύτητα του SSD μέσου ασχέτως πόσο γεμάτο και ασχέτως πόσο χρησιμοποιημένο είναι. Η εντολή TRIM υποστηρίζεται μόνο από τα Windows 7, ενώ για παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού (Windows Vista, XP), οι χρήστες μπορούν να βρουν προγράμματα τρίτων κατασκευαστών που εκμεταλλεύονται την εντολή.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσουμε έναν δίσκο, αλλά δύο ή περισσότερους σε διάταξη RAID; Εδώ τα πράγματα αρχίζουν και περιπλέκονται, καθώς δεν υπάρχουν ξεκάθαρες λύσεις, παρά ευχολόγια (π.χ. για μελλοντικούς drivers της Intel που θα υποστηρίζουν RAID arrays στα προϊόντα της). Εμείς απευθυνθήκαμε στην ίδια την Kingston η οποία και πολύ ευγενικά μας κατατόπισε άμεσα για το θέμα με τις παρακάτω πληροφορίες:

"According to our SSD Specialist, with the state of RAID drivers at this point in time, installing a RAID configuration in your system will unfortunately prevent the TRIM command from being received by the SSD flash drives. So, at this time, TRIM only works when the SSD is installed to run on its own."

Εν ολίγοις, αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε 2 ή περισσότερους δίσκους σε RAID διάταξη, χάνετε την δυνατότητα TRIM.

 

Block size

Ως γνωστόν, όταν ορίζουμε το RAID array στο BIOS, μπορούμε να επιλέξουμε εκείνη την στιγμή το μέγεθος του block. Ο RAID controller της AMD μας έδωσε δύο επιλογές, για 64k και 128kb block. Αποφασίσαμε να κάνουμε μετρήσεις παράλληλα με την επικοινωνία (ξανά) με την κατασκευάστρια εταιρεία. Όλως περιέργως, ενώ στις μετρήσεις μας φάνηκε πως το 64kb block λειτουργούσε - οριακά - καλύτερα, η Kingston πρότεινε την χρήση 128kb block. Όπως και να έχει, αυτή η διαφορά εξαρτάται εν πολλοίς και από τον τύπο της εργασίας που διατελείτε. Δεν χρειάζεται λοιπόν να νιώσετε τύψεις ότι και να επιλέξετε, οι διαφορές είναι πολύ μικρές.

 

 Λοιπά υλικά που χρησιμοποιήσαμε για τις μετρήσεις

Η σύσταση του benchmark ήταν ίδια με αυτή του προηγούμενου review (για τις USB3.0 θύρες), με εξαίρεση το λειτουργικό σύστημα που στις μετρήσεις μας ήταν η 64bit έκδοση των Windows 7 Ultimate:

  • Gigabyte GA-890GPA-UD3H
  • Phenom II X2 555 3.2GHz (Dual Core)
  • 4 x Kingstone 2GB DDR3 1333MHz
  • NEC AD-7240S
  • Powersonic 750W PSU
  • Windows 7 Ultimate English 64bit
  • Seagate ST3500418AS 500GB 7200rpm 16MB cache

Το 890 chipset της AMD διαθέτει πάνω στην μητρική τον native SATA3 ελεγκτή (θεωρητική μέγιστη ταχύτητα 6Gbps), ενώ για κάρτα γραφικών χρησιμοποιήσαμε την ενσωματωμένη ATI HD 4290.

SATA3 portsδημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;