26 Ιουλιου 2010
Posted in
υλικό -
Αποθηκευτικά Μέσα
Εδώ και αρκετό καιρό, εκτός από τους παραδοσιακούς εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της μια άλλη κατηγορία συσκευών, αυτή των φθηνών NAS (Network-Attached Storage). Πρόκειται ουσιαστικά για μονάδες εξωτερικής αποθήκευσης που δουλεύουν πάνω-κάτω όπως οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, μόνο που διαφοροποιούνται ως προς την διασύνδεση (συνδέονται απ΄ευθείας πάνω στο τοπικό δίκτυο και όχι στον υπολογιστή) αλλά και στις προχωρημένες δυνατότητες (π.χ. δυνατότητα για ασφάλεια μέσω RAID, πολλαπλοί χρήστες κτλ). Φυσικά οι NAS συσκευές υπάρχουν εδώ και χρόνια στην αγορά, είναι όμως γεγονός πως μόνο τον τελευταίο καιρό οι τιμές των σπιτικών (ή έστω αποδεκτών για μικρές επιχειρήσεις) συσκευών, έχει πέσει σε ένα λογικό επίπεδο.
Ένας αντιπρόσωπος αυτής της κατηγορίας είναι και το ICYBOX NAS3221 της Raidsonic, που είχαμε την τύχη να τεστάρουμε!
Πολλά περισσότερα από ένα NAS

Το IB-NAS3221 σίγουρα θέλει να ξεφύγει από την ταμπέλα μιας απλής αποθηκευτικής συσκευής. Έτσι προσφέρει στα χαρτιά μερικές πολύ-πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες:
- Προγραμματισμό της συσκευής μέσω web-σελίδας.
- Υποστήριξη δύο δίσκων 3.5" (δηλαδή έως και 4TB χωρητικότητα με τα σημερινά δεδομένα) με δυνατότητα RAID 0,1,Span,JBOD.
- Δίκτυο Ethernet Gigabit
- 1 USB θύρα που μπορεί να χρησιμέψει είτε για σύνδεση usb stick ή ως print server (!)
- BitTorrent Client (!!)
- Δυνατότητα λειτουργίας ως Samba server, NFS Server, FTP Server, UPnP-AV server και iTunes server!!
- LED οθόνη με δυνατότητα προβολής IP διεύθυνσης, θερμοκρασίας, ταχύτητας fan ή χωρητικότητας.
Στα χαρτιά λοιπόν έχουμε μια συσκευή που ουσιαστικά μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα, και μάλιστα, ανεξάρτητα από τον υπολογιστή μας! Αυτό επιτυγχάνεται στον εσωτερικό επεξεργαστή της συσκευής (Storlink 3516 ARM9 300MHz), και φυσικά στο λειτουργικό σύστημα (linux) που ουσιαστικά τρέχει από πίσω.
Ανοίγοντας το κουτί
Μόλις κάποιος ανοίξει το κουτί πακεταρίσματος και βγάλει την συσκευή, αυτό που θα του κάνει μάλλον την μέγιστη εντύπωση, είναι το μέγεθος της. Μπορεί οι διάφορες φωτογραφίες στα καταστήματα να την δείχνουν τεράστια, στην πράξη όμως μιλάμε για ένα "τούβλο" που έχει ελάχιστες διαστάσεις ύψους και πλάτους, ίσα-ισα για να χωρέσουν δύο δίσκοι και το LCD panel!

Η συσκευή έχει εξωτερικό τροφοδοτικό, ενώ μπροστά υπάρχουν τρία κουμπιά, το on, το κουμπί ελέγχου της LCD οθόνης και το κουμπί για αυτόματο backup από το usb stick.
Οι πόρτες δεν εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα με τον τρόπο που λειτουργούν, και λείπει ένας μηχανισμός που θα έσπρωχνε δυνατά τον δίσκο εκτός (όπως π.χ. τα 5.25" φατνία της ίδιας εταιρείας). Ούτε και η οθόνη εντυπωσιάζει. Είναι πολύ μικρή και παρά το backlight, θέλει να προσπαθήσετε λίγο για να διαβάσετε τις ενδείξεις της.
Πάντως -για να μην αδικήσουμε και την συσκευή- το μέγεθος της και μόνο δεν επιτρέπει πολυτέλειες -πόσο μάλλον η τιμή της.
Η εγκατάσταση
Προχωρώντας στην εγκατάσταση, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Τοποθετούμε τους δίσκους στο κουτί, συνδέουμε την συσκευή στο δίκτυο, και τρέχουμε το βοηθητικό πρόγραμμα της εταιρείας.
Στο πρώτο βήμα το software θα εντοπίσει την συσκευή στο δίκτυο και θα σας ζητήσει επιβεβαίωση, ενώ στο δεύτερο θα σας ζητηθεί να ορίσετε διευθύνσεις δικτύου (ή να προτιμήσετε αυτόματες ρυθμίσεις).
Τα επόμενα δύο βήματα θα σας ζητήσουν να ορίσετε ημερομηνία και τέλος να επιβεβαιώσετε όλα τα προηγούμενα βήματα και να σώσετε τις ρυθμίσεις στην μνήμη! Μόλις τελειώσετε με αυτά, έχετε έτοιμη την συσκευή σας, και μπορείτε πλέον να την διαχειριστείτε μέσω ενός web-browser!
Ανοίγοντας λοιπόν τον Firefox ή τον Explorer σας, εισαγάγετε την διεύθυνση IP που έχει η συσκευή (η ίδια εμφανίζεται και στην LCD οθόνη σε περίπτωση που το ξεχάσατε), και μπαίνετε στα.. έγκατα της:
Από εδώ πλέον μπορείτε να διαχειριστείτε την συσκευή. Στην αρχή π.χ. το σύστημα θα σας ενημερώσει πως βρήκε νέους δίσκους, και θα σας ζητήσει να τους φορμάρετε.
Επιλέγετε λοιπόν το πώς θέλετε να διαχειριστείτε τους δίσκους (στην περίπτωση μας σε RAID1 διάταξη για ασφάλεια), και ξεκινάει η διαδικασία του format:
...ώσπου πλέον να ολοκληρωθεί και να είμαστε έτοιμοι για χρήση:
Τα άσχημα
Ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα του 3221 μοντέλου, είναι τελικά και η ίδια η δύναμη του: Η συσκευή τρέχοντας linux, μπορεί πραγματικά να κάνει "παπάδες" στα χέρια ενός έμπειρου χρήστη που θα βρει όχι μια απλή συσκευή εξωτερικής αποθήκευσης, αλλά ένα συμπλήρωμα του υπολογιστή του. Δυστυχώς για έναν άπειρο χρήστη, ίσως αυτό φανεί δαιδαλώδες και κουραστικό. Επιπρόσθετα, και έχοντας ξοδέψει αρκετές ώρες πειραματιζόμενοι πάνω στην συσκευή, παρατηρήσαμε μια σειρά από θέματα που ίσως επηρεάσουν μια μερίδα των πιθανών αγοραστών:
- Η ταχύτητα δικτύου μπορεί να συγχρονίζει τα 1GBps, στην πραγματικότητα όμως, οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων είναι πολύ αργές, της τάξης των 4.5-8MB/sec, δηλαδή στα επίπεδα 100MBps δικτύου.
- H συσκευή αν και διατείνεται πως υποστηρίζει ένα μεγάλο εύρος formats, ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί σε ext2/ext3 formats, αφού το NTFS δεν υποστηρίζεται ενώ το FAT δεν υποστηρίζει RAID. Αυτό σημαίνει πως αν η συσκευή σας καεί, ο δίσκος δεν θα αναγνωστεί άμεσα από υπολογιστή που θα τρέχει Windows αν πάτε να τον συνδέσετε απ' ευθείας στον υπολογιστή σας.
- H λειτουργία instant backup από USB stick, δεν διαβάζει επίσης sticks που έχουν φορματιστεί σε NTFS file system, ενώ αν συνδέσετε την συσκευή στο PC μέσω USB, δεν έχετε πλήρεις δυνατότητες.
- Η συσκευή έχει έναν ανεμιστήρα 40x40mm που δεν γεμίζει το μάτι, καθώς ενώ δουλεύει σε αρκετά υψηλές στροφές, δεν θα αποτρέψει την συσκευή από το να ζεσταθεί, αφού ο χώρος μεταξύ των δύο δίσκων είναι πολύ μικρός.
Τα καλά
Η αλήθεια είναι πως από τα παραπάνω, το μεγαλύτερο μειονέκτημα (και ίσως το μοναδικό για τους περισσότερους) είναι η ταχύτητα δικτύου, ταχύτητα που ίσως με ένα firmware upgrade να μπορεί να βελτιωθεί. Μιλώντας για firmware upgrade, είναι απίστευτο το γεγονός πως η μητρική εταιρεία έχει προσθέσει ακόμη περισσότερες δυνατότητες στις νεότερες εκδόσεις του firmware, χάρις φυσικά τον πυρήνα linux. Εμείς, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερη εμπειρία στο λειτουργικό πάντως, πολύ εύκολα δημιουργήσαμε ένα RAID array, δώσαμε δικαιώματα και γενικά κάναμε το βασικό configuration της συσκευής χωρίς κανένα πρόβλημα, χάρις και το αναλυτικό βιβλιαράκι των 120 σελίδων. Τέλος, η δυνατότητα για λειτουργία και ως print server είναι ένα μεγάλο συν - για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για δύο ξεχωριστές συσκευές.
Συμπεράσματα
Η συσκευή έχει ονομαστική τιμή κοντά στα 170€, κάτι που την καθιστά μια ιδιαίτερα ελκυστική αγορά. Αποτελεί άριστη επιλογή για χρήση π.χ. ως torrent machine (χωρίς την ανάγκη ο υπολογιστής να είναι ανοιχτός) ως FTP ή άλλου είδους server. Ως fileserver αποτελεί μια καλή λύση για ιδιώτες, αλλά όχι και σε εταιρείες αφού αποτυγχάνει (τουλάχιστον στον δικό μας πάγκο) να "βγάλει" την ταχύτητα που υπόσχεται (Gbit) ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες είναι επίσης ένα πλην. Γενικώς, συνιστάται, αλλά μόνο εφόσον ο χρήστης μπορεί να ζήσει με τις αδυναμίες, της κατά τα άλλα ικανότατης συσκευής από την Raidsonic. Οι υπόλοιποι μπορούν να κοιτάξουν σε ποιο ακριβά μοντέλα...
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV