Διαφήμιση
( 16 ψήφοι )

9.1-usb-stickΌλα τα USB sticks είναι ίδια, είναι φθηνά, κάνουν την ίδια δουλειά και άρα τζάμπα ασχολούμαστε. Τα πράγματα όμως μόνο έτσι δεν είναι... Υπάρχουν χαώδεις διαφορές σε ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, σε προσφερόμενη ασφάλεια αλλά και στον χρόνο ζωής από stick σε stick. Και επειδή σε αυτά συχνά-πυκνά αποθηκεύουμε πολύ κρίσιμα δεδομένα (βλ. διπλωματικές, backups, λίστα Λαγκάρντ κ.λπ.), καλό είναι να αφιερώσουμε δύο λεπτάκια στο παρακάτω άρθρο.

Οι τεράστιες διαφορές ταχύτητας από stick σε stick

Πολλοί χρήστες ίσως έχετε βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να έχετε αγοράσει ένα φθηνό USB stick και να παιδεύεστε να μεταφέρετε ένα αρχείο μερικών GB από τον υπολογιστή σε αυτό, χάνοντας πολλά λεπτά (έως και ώρα) για την μεταφορά. Η ιστορία της ταχύτητας των USB sticks είναι λυπητερή και έχει να κάνει με το κόστος και την ποιότητα κατασκευής της μνήμης που "φοράει". Ακόμη χειρότερα, το θέμα ταχύτητα δεν έχει καμία σχέση με τον κατασκευαστή. Για παράδειγμα, η Kingston κατασκευάζει τόσο φθηνά, όσο και ακριβά USB sticks. Συχνά δε, το "γρήγορο" stick έχει για την ίδια αξία, την μισή χωρητικότητα σε σχέση με ένα αργό. Για να καταλάβετε την διαφορά, ρίξτε μια ματιά στις μετρήσεις που πήραμε με ένα φθηνό Kingstone DataTraveler 100 G2 και ένα ακριβό Goodram Edge 3.0:

Ανάγνωση αρχείου 456MB

  • Kingston DataTraveler 100 G2: 34"
  • Goodram Edge 3.0: 15"
  • Goodram Edge 3.0 (USB3.0 mode): 6"

Στην ανάγνωση από το USB stick προς τον υπολογιστή, οι διαφορές μεταξύ ενός φθηνού και ενός ακριβού δεν είναι τόσο χαώδεις. Ναι, ένα ακριβό USB stick είναι δύο φορές ποιο γρήγορο από ένα φθηνό σε USB 2.0 mode, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την διαφορά στην τιμή. Φυσικά όσοι τυχεροί έχουν υπολογιστή με USB 3.0 θύρες, τότε η διαφορά αγγίξει το 600%!

Εγγραφή αρχείου 456MB

  • Kingston DataTraveler 100 G2: 3' 36"
  • Goodram Edge 3.0: 28"
  • Goodram Edge 3.0 (USB3.0 mode): 23"

Εδώ πλέον τα πράγματα δείχνουν πολύ διαφορετικά. Με διαφορές στην ταχύτητα της τάξης του 800% σε USB 2.0 mode, καθίσταται ξεκάθαρο πως το bottleneck στο φθηνό USB stick του τεστ μας (κάτι που πάνω-κάτω ισχύει σε όλα τα φθηνά προϊόντα) βρίσκεται στο ολοκληρωμένο μνήμης που χρησιμοποιείται και όχι στον USB δίαυλο (εξού και η μικρή διαφορά μεταξύ USB 2.0 και 3.0).

Τί σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν ένας χρήστης αγοράσει ένα stick των 16GB με ταχύτητες σαν αυτή του Kingston DataTraveler 100 G2, τότε θα χρειαστεί να περιμένει παραπάνω από... δύο (2) ώρες για να το γεμίσει με δεδομένα! Αν έχετε δύο ώρες για χάσιμο, εμπρός λοιπόν!

Προκειμένου να επιλέξουμε ένα σωστό USB stick λοιπόν, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στις επιδόσεις του. Όσοι κατασκευαστές διαθέτουν USB sticks επιδόσεων, συνήθως τις αναφέρουν στην συσκευασία γράφοντας το transfer rate (του στυλ 60MB/sec ανάγνωση, 25MB/sec εγγραφή). Με μια μικρή σύγκριση on the fly μπορείτε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις λοιπόν!

Αυτή τη στιγμή ένα stick των 32GB με τις επιδόσεις που δώσαμε ως παράδειγμα κοστίζει περί τα €30 ή και λιγότερο και αξίζει πραγματικά να το αποκτήσετε και να απαλλαχθείτε από τον... στόλο των παλιών σας sticks μία και καλή. Το USB 3.0 interface είναι ευπρόσδεκτο αλλά προσοχή: Υπάρχουν USB 2.0 sticks που είναι γρήγορα έτσι κι αλλιώς, όπως σίγουρα υπάρχουν (κατ' όνομα) και USB3.0 sticks που είναι ποιο αργά και από USB 2.0, οπότε μην θεωρείτε την σφραγίδα του "USB 3.0" ως εγγύηση, ειδικά σε ύποπτες μάρκες και προσφορές.

Design - connectivity - πάχος

Αν χρειάζεστε ένα USB stick ειδικών αποστολών (κοινώς αν θεωρείτε τον εαυτό σας καταστροφέα), τότε υπάρχουν sticks που διαθέτουν γωνίες ή και ολόκληρη περιτύλιξη από ειδικά υλικά για προστασία από πτώσεις και κακομεταχείριση. Γενικά αν δεν σας ενδιαφέρει τόσο το design υπάρχουν λύσεις. Αποφύγετε sticks που μπαινοβγαίνουν συρταρωτά αλλά και πολύ λεπτά (που η θύρα τους μοιάζει με μισή USB) που προσωπικά έχουμε δει σε μια σειρά περιπτώσεων να έχουν θέμα με την αναγνώριση τους.

9.2-usb-stick

Τα USB sticks των 2,5 εκ. είναι ελαφριά και βολικά αλλά σιγουρευτείτε πως ο υπολογιστή σας, δεν θα σας κάνει... νούμερα με την αναγνώριση τους.

9.3-usb-stick

USB sticks όπως η παραπάνω πρόταση της HP παρέχουν προστασία από πτώσεις και κακομεταχείριση, χάρις την κατασκευή της εξωτερικής επιφάνειας από καουτσούκ.

Όσον αφορά δε το design, οι κατασκευαστές έχουν ξεφύγει. Μπορείτε να βρείτε USB stick από συμβατική μορφή έως και... σάντουϊτς! "Όρεξη" να έχετε!

Encryption δεδομένων

Για όσους έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητα δεδομένα που θα ήθελαν να προστατέψουν από αδιάκριτα μάτια σε περίπτωση απώλειας του USB stick, υπάρχουν συγκεκριμένες συσκευές (π.χ.: Kingston DT Vault) οι οποίες κωδικοποιούν αυτόματα τα δεδομένα με αλγόριθμο AES 256bit, ο οποίος πρακτικά είναι άσπαστος ενώ για τους απαιτητικούς υπάρχει και το XTS encryption mode με... επιπλέον ασφάλεια! Τέτοια USB sticks είναι αρκετά ποιο ακριβά από τα συμβατικά (έως και 400% παραπάνω) αλλά μπρος στα κάλλη...

Αξιοπιστία

Τα περισσότερα USB sticks χρησιμοποιούν MLC μνήμη κάτι που πρακτικά σημαίνει πως έχουν μέγιστη δυνατότητα να γραφτούν 3.000 με 5.000 φορές. Για να κάνουμε μια παρένθεση εδώ, είναι να απορεί κανείς με την Microsoft που... εφεύρε την χρήση των USB sticks για cache στα Windows Vista/7, έναν ρόλο που πραγματικά δεν τους ταίριαζε αφού τα φθείρει σε χρόνο-ρεκόρ!

Όπως και να έχει, υπάρχουν και τα SLC based USB sticks τα οποία είναι αρκετά σπάνια, αλλά έχουν ιδιαίτερα μεγάλες επιδόσεις και αξιοπιστία, με δυνατότητα να γραφτούν πάνω από 100.000 φορές και με ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων εκτός συναγωνισμού (της τάξης των 170~180GB/sec).

9.4-usb-stick

Το MX-ES της Max Xtreme "φοράει" SLC μνήμη και απογειώνει τις επιδόσεις, χωρίς τρομερή επίδραση στην τιμή.

Για να κλείσουμε στο κομμάτι της αξιοπιστίας θα πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχει και άλλη μια παράμετρος, το πόσες φορές αντέχει το stick να μπει και να βγει από την θύρα. Τυπικά, ένα USB stick αντέχει τουλάχιστον 1.500 φορές να μπει και να βγει σε μια θύρα. Στην πράξη ανάλογα με το τί θα αγοράσετε, μπορεί να βρείτε προϊόντα που στις προδιαγραφές τους γράφουν πως αντέχουν 10.000 κύκλους εισαγωγής-εξαγωγής σε θύρα USB ή και παραπάνω.

Απατεωνιές

Έχουμε δει με τα μάτια μας USB sticks - απάτη, που πωλούνται σε μικρό κόστος υποσχόμενα μεγάλες χωρητικότητες, στην πράξη όμως η χωρητικότητα της μνήμης είναι πολύ μικρότερη, και ο χρήστης αν ξεπεράσει το όριο συνήθως χάνει τα δεδομένα του. Προσωπικά ο γράφων προσπάθησε να φορμάρει ένα τέτοιο stick σε NTFS filesystem και έκτοτε η "μαμουνιά" σταμάτησε να δουλεύει (όσο δούλευε), καθιστώντας την συσκευή άχρηστη. Δεν υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να ειπωθούν εδώ: Προσέξτε τί και από πού το αγοράζετε!

Συμπεράσματα

Ναι, πρόκειται μόνο για ένα καταραμένο USB flash drive, δεν χρειάζεται να το κουράζουμε και οι περισσότεροι αναγνώστες δεν ενδιαφέρονται καν για τις εξειδικευμένες δυνατότητες (βλ. encryption). Προς Θεού όμως: Επειδή μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, χρησιμοποιεί USB sticks για backup κρίσιμων δεδομένων, και επειδή ακόμη περισσότεροι θέλουν που και που να μεταφέρουν τεράστια αρχεία σε λογικούς χρόνους, για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, μην αγοράζετε ό,τι νά 'ναι. Υπάρχουν διαφορές, και αν αφιερώσετε πέντε λεπτά από την ζωή σας σε αυτές, θα κερδίσετε στο πολλαπλάσιο τον χρόνο αυτό στο μέλλον.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;