Διαφήμιση
( 46 ψήφοι )

4.4-patriot-hellfire-m2

Πριν λίγο καιρό γράψαμε για το M.2 interface το οποίο διατίθεται πλέον σε όλες τις σύγχρονες μητρικές και το οποίο επιτρέπει διαμεταγωγή δεδομένων με θεωρητικές ταχύτητες έως και 4GB/sec, κάτι που το καθιστά απίστευτα πιο γρήγορο από όλα τα SATA based SSD drives. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε το Patriot Hellfire M.2 240GB που με την τιμή του και τις επιδόσεις του σκοπεύει να βάλει σε σκέψεις πολύ κόσμο που προτίθεται να αγοράσει νέο υπολογιστή.

This is it?

4.1-patriot-hellfire

Σίγουρα τα M.2 μέσα αποθήκευσης δεν φτιάχτηκαν για να εντυπωσιάσουν με την όψη τους. Το Patriot Hellfire όπως και όλα τα αντίστοιχα προϊόντα είναι μικροσκοπικό –σε βαθμό που μπαίνουν σκέψεις όσον αφορά τα περίπου €160 που θα πληρώσετε για να το αποκτήσετε.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αυτά έχουν ως εξής:

Διαστάσεις 

 2280

Controller 

 Phison PS5007-E7

DRAM Cache 

 256MB DDR3L

Required  motherboard interface 

 PCIe 3.0 x4

Supported Interface 

 NVMe 1.2

NAND Μνήμη 

 Toshiba 15nm MLC

Θεωρητική μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης 

 2740MB/sec

Θεωρητική μέγιστη ταχύτητα εγγραφής 

 1090MB/sec

Αν και στην ιστοσελίδα του εισαγωγέα οι ταχύτητες αναφέρονται ως 3000MB/sec ανάγνωση και 2300MB/sec εγγραφή, αυτά τα νούμερα δείχνουν ιδιαίτερα... αισιόδοξα στην πράξη.

Εγκατάσταση και συμβατότητα με παλαιότερες μητρικές

Η εγκατάσταση του Patriot Hellfire πάνω σε μια σύγχρονη s1151 μητρική είναι θέμα λεπτών. Εδώ θα χρειαστεί να κάνουμε όμως μια μεγάλη παρένθεση που αφορά όχι μόνο το συγκεκριμένο M.2 μέσο αλλά όλα γενικά. Για τις ανάγκες του review λοιπόν προμηθευτήκαμε έναν PCIe x4 to M.2 adaptor. Τοποθετήσαμε το Hellfire επάνω του και προσπαθήσαμε να πάρουμε μετρήσεις. Παρότι η μητρική ήταν ένα μικρό τέρας  (MSI X79-GD65 8D) διαπιστώσαμε αρχικά πως η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων περιορίζονταν σε μεγέθη της τάξης των 428MB/sec σε ανάγνωση και 336MB/sec σε εγγραφή. Δεν γνωρίζουμε τις προδιαγραφές της συγκεκριμένης PCIe x16 θύρας που συνδέσαμε τον adaptor αλλά όπως και να έχει, θα το διερευνούσαμε περισσότερο αν δεν πέφταμε πάνω σε μια ακόμη μεγαλύτερη ξέρα: Η εγκατάσταση των Windows 10 ενώ έβλεπε το μέσο, αρνούνταν να εγκαταστήσει Windows σε αυτό καθώς έγραφε πως δεν υποστηρίζεται από το BIOS της μητρικής. Όντως, πολλές παλαιότερες μητρικές ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν PCIe αποθηκευτικά μέσα, δεν μπορούν να boot-άρουν από αυτά.

Οι λύσεις εδώ είναι τρεις: Η θεωρητική πρώτη που σκεφτήκαμε αργότερα είναι να εκκινήσει ο boot-manager από κάποιο δίσκο ή SSD (λ.χ. των 64GB). Η δεύτερη λύση είναι το M.2 drive να μην χρησιμοποιείται καθόλου για system drive παρά μόνο ως cache drive λ.χ. για βαριές εργασίες editing. Τέλος η τρίτη και πιο.. αυτοκτονική λύση δεν είναι άλλη από το να κάνετε modify το BIOS της μητρικής σας (με ότι αυτό συνεπάγεται σε πιθανότητες να την μετατρέψετε σε τούβλο) ώστε να μπορεί να boot-άρει απ΄ευθείας από PCIe based αποθηκευτικό μέσο. Για όσους έχουν το θάρρος να κάνουν κάτι τέτοιο, ιδού.

Σύστημα και μετρήσεις 

Το σύστημα που χτίσαμε τον υπολογιστή είναι ένα σχετικά απλό:

  • Μητρική Gigabyte H170M-HD3 DDR3 (F20a BIOS)
  • Επεξεργαστής Intel Pentium G4400, 3.3GHz
  • 8GB DDR3 1600MHz
  • Λειτουργικό: Windows 10 Home 64bit

Αφού τελειώσαμε με την εγκατάσταση, βάλαμε εμπρός το CrystalDiskMark που μας έδωσε και μια πρώτη εικόνα για τις ικανότητες του Patriot Hellfire:

4.2-patriot-hellfire-crystaldiskmark

Φυσικά αυτό από μόνο του δεν λέει πολλά, οπότε επιστρατεύσαμε άλλα δύο αποθηκευτικά μέσα προκειμένου να κάνουμε μια δίκαιη σύγκριση: Ένα παραδοσιακό SSD (Intel SSD 530, 240GB) και έναν μαγνητικό δίσκο των 2TB (Western Digital WD20EARS). Δημιουργήσαμε ένα αρχείο των 11GB (11.824.557.840) που περιείχε συνολικά 18.720 αρχεία και αναθέσαμε στα τρία μέσα μερικές εργασίες. Πιο συγκεκριμένα:

1. WinRar 5.40 store

Ζητήσαμε από το WinRar να αποθηκεύσει χωρίς συμπίεση (ώστε να μην δημιουργηθεί bottleneck λόγω επεξεργαστή) τα 18.720 αρχεία σε ένα και μοναδικό rar αρχείο. Όπως και στα άλλα τεστ, το μέσο έπρεπε να διαβάσει και μετά να γράψει επάνω του τα δεδομένα – μία διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη. Το αποτέλεσμα;

 

Patriot Hellfire M2

Intel SSD 530 240GB

WD20EARS 2TB

WinRar 5.40 store

42”

1’ 34”

7’ 56”

Το Patriot (με 156GB από τα 223GB ελεύθερα πριν αρχίσει το τεστ), χρειάστηκε 42” τη στιγμή που το Intel 530 χρειάστηκε 94” και ο Western Digital... 476”.

2. Στο δεύτερο τεστ ζητήσαμε αυτό το ένα αρχείο των 11GB να γίνει αντιγραφή στο δίσκο.

 

Patriot Hellfire M2

Intel SSD 530 240GB

WD20EARS 2TB

Copy 11GB file

20”

1’ 05”

7’ 05”

Το Patriot Hellfire και το M.2 interface και πάλι δείχνουν να έχουν σημαντικά καλύτερη απόδοση από το αντίστοιχο SSD μέσο με τον μαγνητικό δίσκο να χάνεται από την εικόνα.

3. Τέλος στο τρίτο τεστ ζητήσαμε την αντιγραφή των 18.720 αρχείων στο δίσκο:

 

Patriot Hellfire M2

Intel SSD 530 240GB

WD20EARS 2TB

Copy 18.720 files

53”

1’ 43”

7’ 40”

Και πάλι το Hellfire τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από το αντίστοιχο SSD, αν και αυτή τη φορά η διαφορά είναι σχετικά μικρότερη. Για τον μαγνητικό δίσκο ούτε λόγος.

Τα προβλήματα

4.3-patriot-hellfire-m2

Από τις παραπάνω μετρήσεις καθίσταται φανερό πως το Patriot Hellfire δεν θα χαριστεί σε κανένα SSD ενώ κινείται στο πάνω κομμάτι του πίνακα συγκρινόμενο με άλλα M.2 drives. Από προβλήματα όμως πώς πάει;

Κατ' αρχάς υπάρχει διακύμανση της απόδοσης όταν το μέσο γεμίσει. Δοκιμάζοντας με μόλις 57GB ελεύθερα  την μέτρηση της αντιγραφής του αρχείου των 11GB, ο χρόνος μέτρησης έπεσε από τα 20” στα 75” (!). Αυτό δεν είναι κάτι το καινούργιο ούτε κάτι που αφορά το Hellfire M2. Όλα τα NAND-based αποθηκευτικά μέσα επηρεάζονται από το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η λύση είναι η απενεργοποίηση δεινοσαυρικών ή άχρηστων ρυθμίσεων για να αδειάσετε χώρο ώστε ποτέ να μην γεμίσει το μέσο πάνω από το 75%. Μόνον αφαιρώντας το Windows.old κατάλογο, την εικονική μνήμη και την επιλογή για hibernation μπορείτε να κερδίσετε πάνω από 30GB στο μέσο. Μια άλλη λύση είναι η επιλογή του μοντέλου των 480GB.

Ένα άλλο θέμα είναι οι διακυμάνσεις λόγω θερμοκρασίας. Και εδώ μπορούν να παρουσιαστούν διαφορές που ξεπερνούν το 15~20%! Για όσους λοιπόν είναι μερακλήδες, καλό θα ήταν να σκεφτούν να τοποθετήσουν μια επιπλέον ψήκτρα πάνω στη πλακέτα.

Συμπεράσματα

Το Patriot Hellfire M2 240GB αποτελεί μια τίμια πρόταση για ένα M2 μέσο, καθώς διαθέτει έναν ικανό controller και γρήγορη μνήμη, ικανή να παραδώσει μετρήσεις πολύ πάνω από τον πήχη των SSD προτάσεων. Η τιμιότητα συνεχίζεται και στο θέμα τιμή καθώς τα 150-160€ που απαιτούνται για την αγορά, δεν είναι τρανταχτά περισσότερα  σε σχέση με έναν συμβατικό SSD δίσκο. Αντίστοιχες προτάσεις είναι και πιο ακριβές, λ.χ. το Samsung 960 Evo M.2 των 250GB κοστίζει κάτι 40€ παραπάνω, προσφέροντας εννοείται καλύτερες επιδόσεις.

Συμπερασματικά, το Hellfire M2 προσφέρει ισορροπία μεταξύ ανώτερης απόδοσης και προσιτής τιμής και βάζει σε πειρασμό όλους τους χρήστες που μέχρι σήμερα θεωρούσαν την κατηγορία των M.2. drives, εξωτική.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;