Διαφήμιση
( 5 ψήφοι )

1. Εισαγωγή
Τα Solid State Drives υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό, όμως μόλις πρόσφατα (δηλαδή κάπου στα μέσα του 2009) οι τιμές τους πλησίασαν στο να χαρακτηρίζονται λογικές. Αυτού του είδους τα drives αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα την ίδια στιγμή που παρουσιάζουν μια σειρά από απίστευτα πλεονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα:

SSD πλεονεκτήματα

SSD μειονεκτήματα

Ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων

Μικρή ζωή αποθηκευτικού μέσου

Ελάχιστος χρόνος seek time

Μείωση απόδοσης όσο το μέσο γεμίζει

Μικρή κατανάλωση

Μείωση απόδοσης όσο το μέσο γερνάει

Μηδενικός ήχος και μικρή θερμική εκπομπή

Μεγάλο κόστος ανά gigabyte

Μεγάλη αντοχή σε κραδασμούςΓια να σας δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, θα παραθέσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά των δύο πρωταγωνιστών του review μας, δηλαδή του Corsair Extreme Edition και του Seagate ST3750528AS (750GB SATA2).


Χαρακτηριστικά

Corsair CMFSSD-64D1

Seagate ST3750528AS

Μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης

220MB/sec

127MB/sec

Μέγιστη ταχύτητα εγγραφής

135MB/sec

>100MB/sec

Χρόνος αναζήτησης

<0.1ms

8.5ms / 9.5ms

Κατανάλωση σε αναμονή

0.5W

5W

Κατανάλωση σε λειτουργία

<2W

<9.4W

Κόστος ανά GB

3.4€

0,08€


Σίγουρα η μεγαλύτερη διαφορά είναι στην.. τιμή, αφού για τα χρήματα που θα δώσετε για να πάρετε τα 64GB του Corsair, μπορείτε να αποκτήσετε.. 2.2ΤB σε μαγνητικούς δίσκους, και να σας περισσέψουν και χρήματα! Τι είναι όμως αυτό που κάνει την διαφορά μεταξύ ενός SSD και ενός Μαγνητικού δίσκου;

2. Access Time: Όλα τα λεφτά;

Ακόμη και με καλύτερα SSD που δίνουν ταχύτητες περί τα 300MB/sec σε ανάγνωση και 270MB/sec σε εγγραφή, η ειδοποιός διαφορά δεν είναι η μέγιστη / συνεχόμενη ταχύτητα εγγραφής, αλλά το access time, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται το μέσο για να «πηδήξει» από το ένα σημείο στο άλλο. Αυτό είναι εύκολα παρατηρήσιμο ακόμη και όταν π.χ. αντιγράφετε πολλά μικρά αρχεία και συγκρίνετε την ώρα που θα σας πάρει, με το να αντιγράψετε ένα μεγάλο αρχείο ίδιο μεγέθους: Θα διαπιστώσετε πως στην δεύτερη περίπτωση η αντιγραφή τελείωσε πολύ πιο γρήγορα.
Ένα SSD που βασίζεται σε μνήμες, έχει το πλεονέκτημα του απειροελάχιστου χρόνου που χρειάζεται για να διαβάσει από το ένα σημείο της μνήμης στο άλλο. Για την ακρίβεια, ο χρόνος είναι τόσο αμελητέος, που το BIOS των SSD δημιουργεί επίτηδες fragmentation (κατανέμει δηλαδή τα αρχεία σε διάφορα σημεία του δίσκου), προκειμένου να φθείρει ομοιόμορφα τις μνήμες ώστε να αυξηθεί ο χρόνος ζωής του μέσου. Αντίθετα, οι μαγνητικοί δίσκοι, έχουν κεφαλές οι οποίες υπόκεινται στους νόμους της φυσικής. Έτσι, χρειάζονται χρόνο για να κινηθούν από το ένα σημείο του δίσκου στο άλλο, με αποτέλεσμα την μείωση των επιδόσεων. Μάλιστα, όσο πιο αργή η ταχύτητα του δίσκου, τόσο πιο μεγάλος γίνεται αυτός ο χρόνος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα SSD αποτελούν τον τέλειο σύντροφο για φορητούς υπολογιστές, αφού προσφέρουν μικρότερη κατανάλωση, μεγάλη αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις και ταυτόχρονα μεγάλη ταχύτητα σε σύγκριση με τους συμβατικούς δίσκους των 2.5” που μπορεί να γυρνάνε σε βασανιστικά αργές στροφές (ακόμη και κάτω από 5.400rpm).

3. Corsair Extreme Series x64

Το μοντέλο της δοκιμής μας, είναι το μεσαίο της Extreme Series της μητέρας Corsair. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την ταχύτητα εγγραφής, η οποία πέφτει στα μόλις.. 135MB/sec την ίδια ώρα που το μεγάλο αδερφάκι των 128GB έχει ταχύτητα εγγραφής, 170MB/sec. Παρόλα αυτά, ο δίσκος τιμολογείται στις 1/11/09 στην Ελλάδα, περί τα 217€ (ενδεικτική τιμή), κάτι που ακούγεται λογικό, συγκρινόμενο τουλάχιστον με τα 500-700€ που θα δώσετε για αντίστοιχης απόδοσης μέσα.

Η Corsair δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξη για την αξιοπιστία του μέσου, και δίνει 2 χρόνια εγγύηση και 1.000.000 ώρες μεταξύ βλαβών.

Ο δίσκος έρχεται σε μια χάρτινη συσκευασία, χωρίς επιπλέον παρελκόμενα, κάτι που χτυπάει κάπως άσχημα, αφού για ένα τέτοιο κόστος θα ανέμενε κάποιος, έστω ένα εγχειρίδιο ή κάποιο adapter για να προσαρμόσει τον δίσκο σε θήκη για 3.5”. Το interface περιλαμβάνει την κλασσική σύνδεση τροφοδοσίας και του data cable, καθώς και δύο pins που βραχυκυκλώνονται ώστε να γίνει BIOS upgrade αν χρειαστεί.

4. Test setup

Για τις ανάγκες του Review χρησιμοποιήθηκε το εξής configuration:

  • MSI 770-C45 AM3
  • MSI N9500GT 512MB
  • LG CH08LS10
  • PhenomII X3 720
  • 650W PSU Powersonic
  • 2 x Kingston DDR3 1333MHz KVR1333D3N9/2G
  • 2 x Seagate 750GB ST3750528AS
Ποιος θα υπερισχύσει;


Όλο το configuration πριν την συναρμολόγηση.


Προκειμένου να ελεγχθεί η απόδοση του μέσου, έγιναν τρεις εγκαταστάσεις, μία με το Corsair SSD, μία με έναν δίσκο των 750GB και μία με δύο δίσκους των 750GB σε λειτουργία RAID 0 (Stripping) μέσω του AMD/ATi controller της μητρικής.

5. Benchmark: Windows 7 Pro GR, 32bit
Έχοντας μία μέρα νωρίτερα από την επίσημη release, το DVD των Windows 7 GR, αποφασίσαμε να κάνουμε μια εγκατάσταση και με τα τρία configurations. Αν και αυτό αδικεί τον πιο γρήγορο δίσκο (αφού στον συνολικό χρόνο εισάγονται όλων των ειδών παράγοντες όπως έλεγχος για συσκευές, κτλ), οι διαφορές που προέκυψαν είναι ορατές και με το παραπάνω.

Την στιγμή που με το Corsair x64 SE χρειάστηκαν μόλις 12’52’’ για να φτάσουμε στην λειτουργική επιφάνεια εργασίας των Windows, με το RAID array χρειάστηκαν επιπλέον δύο λεπτά την ώρα που ο 750άρης μόνος του, έκανε δύο λεπτά και εικοσιπέντε δευτερόλεπτα παραπάνω χρόνο.

6. Benchmark: File Copy
Αντιγραφή, 5.208 αρχείων μικρού μεγέθους, από τον δίσκο πίσω σε αυτόν. Αν και τα Windows κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα της μέτρησης (δυστυχώς για τεχνικούς λόγους που προέκυψαν στο τέλος των τεστ δεν χρησιμοποιήθηκε μεγαλύτερος όγκος αρχείων), η διαφορά και εδώ είναι εμφανής υπέρ του Corsair που παίζει «εντός έδρας» σε αυτό το benchmark.

7. Benchmark: Windows7 boot time
Μετά την εγκατάσταση όλων των drivers των Windows7, έγινε η μέτρηση του χρόνου που χρειάζονταν το σύστημα για να φτάσει στο desktop των Windows7 από την στιγμή που θα ανοίγαμε τον υπολογιστή. Η έκπληξη δεν είναι το Corsair που με 53” κρατάει εύκολα την πρώτη θέση, όσο από το γεγονός πως το RAID 0 array για μία και μοναδική φορά ήταν αργότερο του single δίσκου, παρά το γεγονός πως αφαιρέσαμε από τον τελικό του χρόνο, την ώρα που γινόταν ο έλεγχος από το RAID BIOS της μητρικής.

Ακόμη και έτσι λοιπόν, ο single δίσκος ήρθε δεύτερος με 6” διαφορά από το Corsair, την ώρα που το RAID 0 array χρειάστηκε 12” παραπάνω από τον νικητή αυτού του τεστ. Η αιτία μπορεί να αναζητηθεί στον controller, ή/και στους επιπλέον ελέγχους που γίνονται από τον driver στο array κατά την διάρκεια του boot.

8. AVG 9 free, full scan
Στο τελευταίο τεστ, τα τρία setup έλεγξαν όλα τα αρχεία του δίσκου για ιούς. Αν και υπήρχε διαφορά του αριθμού των αρχείων από σύστημα σε σύστημα, αυτή ήταν πραγματικά αμελητέα μπροστά στα πάνω από 200.000 αρχεία που φορτώνει η καθαρή εγκατάσταση των Windows 7 μαζί με τους drivers.

Εδώ πλέον το Corsair ES x64 δείχνει πως η διαφορά κάθε άλλο παρά πλασματική είναι. Ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 5’ και 37” την ώρα που το RAID array χρειάστηκε επιπλέον 46” για να ολοκληρώσει. Ο Seagate σε single mode χρειάστηκε 7’ και 02” δηλαδή 1΄ και 25” παραπάνω. Αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται σε αύξηση της απόδοσης της τάξης του 25%.

9. Συμπέρασμα
Τα αποτελέσματα των τεστ είναι τόσο ενθαρρυντικά όσο και απογοητευτικά, ανάλογα με την οπτική. Ενθαρρυντικά γιατί η απόδοση του Corsair, όντως είναι εντυπωσιακή, και δύσκολα κάποιος μηχανικός δίσκος θα μπορέσει να ακολουθήσει. Από την άλλη, οι διαφορές σε καμία περίπτωση δεν ήταν μέρα-νύχτα σε σχέση με τους μηχανικούς δίσκους. Ίσως γιατί το «μικρό» 64άρι μοντέλο της Corsair έχει μικρότερη απόδοση σε σχέση με τα μεγαλύτερα αδέρφια του των 128 και 256GB τα οποία έχουν ταχύτητα εγγραφής στα 170MB έναντι των 135MB του «μικρού». Ίσως γιατί δεν είχαμε τον χρόνο να δοκιμάσουμε benchmarks που “σκοτώνουν” τους δίσκους, όπως databases που όμως λίγο έχουν να κάνουν με τον μέσο χρήστη ή και χομπίστα ακόμη.
Εν κατακλείδι, το αποθηκευτικό μέσο της Corsair έχει ένα λογικό για SSD, κόστος. Δεν είναι Crucial ούτε Intel, και αυτό αφορά τόσο την απόδοση αλλά κυρίως την τιμή. Χρήστες που θα ξοδέψουν κάποιες εκατοντάδες ευρώ παραπάνω για ένα high-end PC με έναν i7 επεξεργαστή, θα πρέπει σίγουρα να ρίξουν μια σοβαρή ματιά στην πρόταση της Corsair – αν και θα προτείναμε την 128GB έκδοση που διαθέτει περισσότερο χώρο αλλά και επιπλέον ταχύτητα.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;