Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

Smart Dual LAN

Εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχουν τεχνολογίες στον χώρο των servers και των ακριβών switches, οι οποίες επιτρέπουν την χρήση από πλευράς ενός υπολογιστή, δύο καρτών δικτύου, ώστε να διπλασιάζεται η αξιοπιστία και προπάντων, η ταχύτητα σύνδεσης.  Πώς θα σας φαινόταν αν αποκτούσατε εύκολα και κυρίως φθηνά, υπολογιστή με δυνατότητα σύνδεσης 2Gbit στο τοπικό σας δίκτυο;

 

Τοπικά δίκτυα για.. πλούσιους

Όπως προαναφέρθηκε, πλην των οπτικών ινών και άλλων εξωτικών και ακριβών λύσεων, ένας εύκολος τρόπος για αύξηση της ταχύτητα στο τοπικό δίκτυο είναι ο υπολογιστής να διαθέτει δύο κάρτες δικτύου και με χειροκίνητες ή αυτόματες τεχνικές να τις χρησιμοποιεί ως μία, ουσιαστικά διπλασιάζοντας την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων. H τεχνική ονομάζεται Link aggregation και έχει πολλές εκδόσεις, όπως π.χ. την EtherChannel υλοποίηση της Cisco στα ακριβά της Switches. Αυτά όσον αφορά τους servers. Για  τους σπιτικούς χρήστες όμως;

 

Gigabyte’s Smart Dual LAN

Είναι γεγονός πως στον τομέα των μητρικών,  όλοι οι κατασκευαστές εισαγάγουν διάφορες καινοτομίες στα προϊόντα τους. Η Gigabyte πριν λίγο καιρό παρουσίασε την Smart Dual-LAN τεχνολογία (που ελπίζουμε να της βγει πιο πετυχημένη από τα dual BIOS του παρελθόντος).

Με την SDL τεχνολογία λοιπόν, οι δύο Gigabit κάρτες δικτύου που διαθέτει η μητρική, ουσιαστικά συμπεριφέρονται ως μία. Αυτό έχει δύο χρησιμότητες. Η πρώτη είναι πως με την χρήση δύο καλωδίων, σε περίπτωση προβλήματος στην μία από τις κάρτες δικτύου, η δεύτερη συνεχίζει να λειτουργεί  χωρίς να χρειαστεί να βγει το σύστημα off-line. Όλα γίνονται αυτόματα.


How Smart Dual Lan works

 

Η δεύτερη χρησιμότητα είναι φυσικά η ταχύτητα: Με την χρήση δύο 1 Gbit καρτών, θεωρητικά διπλασιάζουμε την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από το 1Gbit/sec στα 2Gbit/sec.


Teaming Smart LAN

 

Φυσικά, εδώ υπάρχουν τρία τινά:

  • Από τεστ που έχουν γίνει σε γνωστά sites του εξωτερικού, έχει βγει το συμπέρασμα πως το Gbit δίκτυο είναι ήδη πολύ γρήγορο για τους υπολογιστές. Η θεωρητική ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων των 128MB/sec είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς RAID array ή SSD, καθώς οι δίσκοι δημιουργούν το φαινόμενο «bottleneck» και καθυστερούν την μεταφορά των δεδομένων.
  • Η ανάγκη για 2Gbit ταχύτητα δεν είναι μεγάλη για τους οικιακούς χρήστες, και  μόνο για μεγάλες μεταφορές αρχείων ή για μικρούς servers είναι πραγματικά απαραίτητη.
  • Η Gigabyte που προσφέρει αυτή την τεχνολογία, μπορεί να σας απαλλάσσει από το να αποκτήσετε ακριβό εξοπλισμό, αλλά από την άλλη, θα αναγκαστείτε να αγοράσετε μία από τις high-end μητρικές της, που υποστηρίζουν SDL, και που η τιμή της είναι κάτι παραπάνω από διακόσια ολόκληρα ευρώ.

 

Η γνώμη μας

Η Smart Dual LAN τεχνολογία,  σίγουρα δεν αποτελεί φθηνή λύση, και ούτε απευθύνεται σε όλους τους χρήστες, αφού πολλοί δεν έχουμε εγκαταλείψει καν το 100Mbps δίκτυο μας. Παρόλα αυτά, αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση για αυτούς που χρειάζονται την επιπλέον ταχύτητα (home servers, χομπίστες με μικρά clusters, κτλ). Σε μια τέτοια περίπτωση δε, η υλοποίηση της Gigabyte όχι απλά δεν είναι ακριβή, αλλά αντιθέτως σώζει τον χρήστη από πολύ μεγαλύτερα έξοδα.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;