Διαφήμιση
( 2 ψήφοι )

TD-W8960N vs WAG320N

Η αλήθεια είναι πως παρακινούμενοι από ένα άρθρο σε μία ιστοσελίδα του εξωτερικού, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πολύ μικρό συγκριτικό-παρουσίαση δύο σύγχρονων ασύρματων ADSL routers που κυκλοφορούν στην αγορά και που κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα τιμών. Να αναζητήσουμε  ομοιότητες και διαφορές στην απόδοση και να δώσουμε μια ιδέα στον αναγνώστη για τα υπέρ και τα κατά.

Γιατί όμως να αγοράσει κάποιος router εξ' αρχής; Ίσως γιατί οι routers που μοιράζουν οι παροχοί internet δεν είναι συνήθως η καλύτερη δυνατή επιλογή, προσφέρουν λίγες δυνατότητες, έχουν χαμηλή αξιοπιστία και κυρίως, ακολουθούν παλαιότερες προδιαγραφές, όπως το 802.11g πρότυπο, την στιγμή που οι δύο φιλοξενούμενοι μας,  προσφέρουν ασύρματη δικτύωση με την πολύ πιο σύγχρονη 802.11n προδιαγραφή.

Τα δύο μοντέλα μας, έχουν αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές. Ο WAG320n της Linksys, προσπαθεί να ξεφύγει από την κακή φήμη των μικρών του αδερφών (WAG160n), διαθέτοντας πληθώρα χαρακτηριστικών, όπως τέσσερις gigabit θύρες, το 802.11n που προαναφέραμε αλλά και μια USB θύρα που δεν συναντάται συχνά σε router για οικιακή ή έστω ελαφρά επαγγελματική χρήση.

Από την άλλη, ο TP-Link TD-W8960N, είναι ένας router που κινείται σε πολύ πιο φθηνό κομμάτι της αγοράς, χωρίς όμως να υπολείπεται σε δυνατότητες, αφού διαθέτει και αυτός υποστήριξη για 802.11n δίκτυο, ενώ το ατού του, είναι οι διπλές προσθαφαιρούμενες κεραίες του.

 

Εμφάνιση

Η εμφάνιση είναι το ήμισυ του παντός, και εδώ την μάχη την κερδίζει αναμφισβήτητα το μοντέλο της Linksys που με τις καμπύλες του και το κατάμαυρο του σχέδιο, μοιάζει να βγήκε από κάποιο διαστημόπλοιο. Το μοντέλο της TP-Link δείχνει πιο "συντηρητικούρα" με το κλασσικό μπεζ να δεσπόζει στην ορθογώνια φιγούρα.


TP-Link TD-W8960N

TP LinkTD W8960n

Ο router της TP-Link έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την πολύ καλή αξία για αυτά που προσφέρει. Τα χαρακτηριστικά του μπορείτε να τα δείτε εδώ.

TP LinkTD W8960n QSS

Αυτό που μας άρεσε είναι οι αποσπώμενες κεραίες (και άρα η δυνατότητα να βάλετε κάποια μεγαλύτερης απολαβής ή διαφορετικής κατευθυντικότητας), και το QSS πλήκτρο που προσφέρει  την δυνατότητα για εύκολη σύνδεση στο ασύρματο δίκτυο (ειδικά για περισσότερα των δύο υπολογιστών δίκτυα).

Από εκεί και πέρα προσφέρει όλα τα κλασσικά και τυπικά που περιμένετε από έναν σύγχρονο router, ενώ τα δύο firmware updates που έχουν γίνει μέσα στο 2010, δείχνουν πως η TP-Link υποστηρίζει επαρκέστατα τα προϊόντα της, και μετά την πώληση.

Όσον αφορά το web μενού, αυτό δημιουργεί μια μικρή σύγχυση, από την άποψη πως αν προγραμματίσετε μία φορά τον router και επανέλθετε στην σελίδα προγραμματισμού, δεν θα βρείτε εκεί τα σωσμένα settings αλλά αλλού, κάτι που ίσως σας οδηγήσει να νομίζετε πως κάτι πάει στραβά.

TP LinkTD W8960n μενού

Πέραν αυτού, η δυνατότητα παραμετροποίησης (όπως ίσως φαίνεται στο μενού αριστερά) μόνο μικρή δεν είναι, ενώ ο router συγχρόνισε αβίαστα στο μέγιστο της γραμμής μας, στα 22MBPs.

TP LinkTDW8960n πίσω όψη
Ο W8960N από πίσω με τις κεραίες ξεβιδωμένες

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως το συνοδευτικό CD, εκτός από το πολύ βοηθητικό βίντεο για τους μη-ειδικούς, περιέχει και ένα πρόγραμμα που ρυθμίζει αυτόματα τον router σας, ζητώντας από εσάς μόνο τον πάροχο internet και το όνομα χρήστη/κωδικό σας. Πραγματικά βολικό για όλους τους χρήστες!


Linksys WAG320N

Cisco Linksys WAG320n

Με τόσο μαύρο, είναι πρακτικά αδύνατον να τραβήξει ερασιτέχνης φωτογράφος μια σωστή φωτογραφία τον 320n!

O κορυφαίος "σπιτικός" router της Linksys έχει μια τιμή να υπερασπιστεί, αυτή της μητρικής εταιρείας, η οποία με αρκετά αποτυχημένα προϊόντα (WAG160n, WUSB600n), δείχνει να χαλάει την αίγλη που προσφέρει η μητρική Cisco.

Όσον αφορά το κόστος, με ένα εύρος τιμών περίπου στα 110 με 120€ η διαφορά πλησιάζει το διπλάσιο σε σχέση με την πρόταση της TP-Link. Τί αγοράζετε για αυτά τα επιπλέον χρήματα;

Linksys WAG320n πίσω όψη

Κατά πρώτον, 4 Gigabit ports: Ξεχάστε τα 100MBPs - τώρα μπορείτε να μεταφέρετε αρχεία με 1000MBps! Κατά δεύτερον, μία USB θύρα, στην οποία μπορείτε να συνδέσετε το USB stick ή τον εξωτερικό σκληρό δίσκο, δημιουργώντας πανεύκολα network storage area!

Linksys WAG320n storage
Από εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε τις παραμέτρους του μέσου που θα συνδέσετε στην USB θύρα σας!

O router εξωτερικά έχει μόνο το γνωστό κουμπί για το ασύρματο δίκτυο, ενώ οι ενδείξεις εμφανίζονται από πάνω. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες, αυτά μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Μελανό σημείο της Linksys, η εμμονή της, να μην δίνει την δυνατότητα να έχουμε άμεσα  στατιστικά της DSL γραμμής μας , στοιβάζοντας τα σε ένα "κρυφό" μενού!

Linksys WAG320n κρυφό μενού
Το "κρυφό" μενού της Linksys

Linksys WAG320n συγχρονισμός
Ο router συγχρόνισε και αυτός στα 22MBps

 

Μετρήσεις

Προκειμένου να εντοπίσουμε τυχόν διαφορές σε ταχύτητα ανάμεσα στους δύο routers, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε σε δύο πράγματα:  Στο κατέβασμα μεγάλων αρχείων από γρήγορους servers και στην μεταφορά ενός αρχείου μεγέθους 1.296.117 kb μέσω του ασύρματου δικτύου. Οι εκδόσεις firmware ήταν v1.00.08 για το linksys και v1.2.4  για το TP-Link.

Όσον αφορά την πρώτη μέτρηση, μετά από αρκετές δοκιμές, η αντιπροσωπευτικότερη μέτρηση που παρουσιάζουμε είναι η εξής:

Εργασία

TPLink

TD-W8960N

Linksys

WAG 320n

Nvidia download GTS480 Win7 (143,078MB)

1'16"

1'06"

Rapidshare download (193MB)

1'33"

1'30"

 

Σε όλες τις περιπτώσεις ο WAG320n συγχρόνισε κάπως καλύτερα, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα και μια διαφορά στην ταχύτητα που κυμάνθηκε μεταξύ 4% και 16%.

Για την μέτρηση των ασύρματων δυνατοτήτων των δύο routers, χρησιμοποιήσαμε μια ασύρματη USB κάρτα δικτύου (Arlive WN-360USB) σε σταθερό υπολογιστή. Το αρχείο που μεταφέραμε είχε μέγεθος 1.296.117 kb ενώ η απόσταση ήταν μικρότερη από 4m με διαχωριστικό μεταξύ router και κάρτας δικτύου.

Εργασία

TPLink

TD-W8960N

Linksys

WAG 320n

Μεταφορά αρχείου 1.3GB μέσω 802.11n ασύρματου δικτύου.

4' 30"

4' 03"

 

Οι δύο routers συγχρόνισαν στα 150MBps με την κάρτα δικτύου , ενώ  η διαφορά και εδώ ήταν γύρω στο 11% υπέρ πάντα του Linksys.

infoσσ. Προς ενημέρωση σας, μεταφέραμε το ίδιο αρχείο και ενσύρματα, όπου φυσικά ο WAG320n χρειάστηκε - χάρις το Gbit δίκτυο - μόλις 29" για να διεκπεραιώσει την εργασία, την ίδια ώρα που το TD-W8960N χρειάστηκε 2' και 13".


Συμπεράσματα

Γνώμη μας είναι, πως για όσους έχουν μικτό ενσύρματο και ασύρματο δίκτυο και κάνουν αρκετές μεταφορές μεταξύ των υπολογιστών τους, ο WAG320n αποτελεί την καλύτερη λύση παρά το επιπλέον κόστος, αφού η διαφορά επιδόσεων ειδικά στο ενσύρματο δίκτυο είναι χαώδης, συν το πλεονέκτημα της USB θύρας που διαθέτει ο router.

Όσοι θέλουν να μπαίνουν ασύρματα στο internet, χωρίς απόλυτες επιδόσεις  έχοντας ταυτόχρονα το πλεονέκτημα των σύγχρονων τεχνολογιών, μπορούν να επιλέξουν τον TD-W8960N που προφέρει σχεδόν τα πάντα, στην μισή τιμή σε σχέση με τον Linksys.

Οι  gamers και οι  tweak-freaks, μάλλον θα πρέπει να τσεκάρουν τα links που παραθέσαμε για να αποφασίσουν ποιος προσφέρει αυτά που θέλουν. Εν κατακλείδι, και οι δύο routers στάθηκαν αξιόπιστοι στην εβδομάδα που τους εναλλάσσαμε, και οι δύο δεν παρουσίασαν κανένα πρόβλημα "ριξίματος" DSL γραμμής ή του 802.11n δικτύου, και οι δύο μας άφησαν πλήρως ευχαριστημένους με την απόδοση που προσέφεραν.

WAG320TD & W8960n


Αντί επιλόγου:

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις! Wink

Download from Rapidshare...

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;