Διαφήμιση
( 2 ψήφοι )

pro905_lgΠολυμηχανήματα κυκλοφορούν πολλά, πάρα πολλά. Ένας χρήστης μπορεί να αγοράσει έναν εκπρόσωπο της κατηγορίας  χωρίς δυνατότητες fax για το ευτελές ποσό των 50-60€ την ώρα που τα πιο φθηνά πλήρη μοντέλα (με fax), κοστίζουν περί τα εκατό-κάτι ευρώ. Ποιος ο λόγος λοιπόν κάποιος να πληρώσει κάπου τετρακόσια ευρώ πάνω-κάτω, για ένα inkjet πολυμηχάνημα;

 

Η νέα σειρά και το target group

Η νέα σειρά της Lexmark που εκτός από την ναυαρχίδα (το 905 που παρουσιάζουμε) περιλαμβάνει και μικρότερων δυνατοτήτων (και τιμής) μηχανήματα, έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις ανάγκες ενός μικρού γραφείου. Αν και αυτό ακούγεται υποτιμητικό η αλήθεια είναι πως ένα πολυμηχάνημα για αυτή τη δουλειά θα πρέπει κυριολεκτικά να τα κάνει όλα, γρήγορα και κυρίως φθηνά.

Παρατηρώντας το 905 και συγκρίνοντας το με τον άμεσο ανταγωνισμό, διαπιστώνουμε πως το πολυμηχάνημα πραγματικά έχει μερικά χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν σε πολύ υψηλότερη κατηγορία. Ποια είναι αυτά;

Οι ασύρματες δυνατότητες: Την στιγμή που τα ανταγωνιστικά πολυμηχανήματα μπορούν να λειτουργήσουν ασύρματα μόνο με τα πρότυπα 802.11b/g, το 905 μπορεί να συνδεθεί και με το ολοκαίνουργιο ταχύτατο και κυρίως ανθεκτικό και ικανό για μεγαλύτερες αποστάσεις, 802.11n πρότυπο. Σε χώρους με «δύσκολο» σήμα ή σε μεγάλες αποστάσεις, το 905 απλά δεν έχει ανταγωνιστή, αν φυσικά συνδυαστεί με έναν 802.11n router ή Access Point.

Κόστος εκτύπωσης: Η Lexmark υποστηρίζει πως η ασπρόμαυρη εκτύπωση κοστίζει μόλις 1 λεπτό του ευρώ ανά σελίδα, ενώ στην αρχική συσκευασία δίδονται αναλώσιμα διάρκειας 510 σελίδων.

Εγγύηση: Με 5 χρόνια εγγύηση στο προϊόν (και 24ωρο service εκτός λεκανοπεδίου), πραγματικά δίνεται μεγάλη σημασία στον καταναλωτή/πελάτη, κάτι που γενικά λείπει στην αγορά. Πάντως η μέγιστη χρήση των 10.000 σελίδων ανά μήνα, κρίνεται απλά ικανοποιητική.

2ος τροφοδότης χαρτιού: Άλλη μια πρωτοτυπία του Lexmark 905 είναι πως στην συσκευασία του, θα βρείτε έναν 2ο τροφοδότη χαρτιού. Εκτός λοιπόν του ότι μπορείτε να διαχειριστείτε 300 σελίδες στους δύο τροφοδότες, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για διαφορετικές εργασίες, π.χ. ο πρώτος να τυπώνει σε επιστολόχαρτα και ο δεύτερος να τυπώνει τα εισερχόμενα fax.

Ταχύτητα εκτύπωσης και επιδόσεις: Ο 905 προσφέρει την πολυτέλεια ενός πολύ γρήγορου και ποιοτικού πολυμηχανήματος, καθώς μπορεί να τυπώσει έως και 33 ασπρόμαυρες σελίδες (30 έγχρωμες) ενώ η ποιότητα εκτύπωσης φτάνει τα 4800x1200dpi (έγχρωμο).

Οθόνη αφής 4.3”: Όπως οι καιροί επιτάσσουν, τα κουμπιά έχουν εξαφανιστεί και την θέση τους, έχει πάρει μια πανέμορφη έγχρωμη touch οθόνη μέσω της οποίας μπορείτε να επικοινωνείτε με το μηχάνημα σας. Δεν είναι ακριβώς iPhone, αλλά πιστέψτε μας, την δουλειά της την κάνει και με το παραπάνω.


Για όσους δε, θέλουν να εξερευνήσουν τα χαρακτηριστικά του πολυμηχανήματος με έναν πιο.. χιουμοριστικό
τρόπο, μπορούν να κάνουν μια επίσκεψη στο site της (δυναμικής) Ελληνικής αντιπροσωπείας rdhero.gr.


Η πρώτη μας επαφή με τον Lexmark 905

lexmark905_books
Έχετε πολύ διάβασμα, ή πολύ υλικό για ανακύκλωση!

Ανοίγοντας το κυριολεκτικά τεράστιο κουτί της συσκευασίας, θα συναντήσετε το βιβλίο  χρήσης, τα CD με τους drivers, επιπλέον βιβλία, και άλλα βιβλία, καθώς και ένα πανάκι καθαρισμού. Πιο κάτω κείτονται ο 2ος τροφοδότης χαρτιού που πρέπει εσείς (με μία κίνηση μόνο) να συνδέσετε με το μηχάνημα, τα αναλώσιμα και τα καλώδια (επιτέλους USB καλώδιο!), και τέλος το πολυμηχάνημα, το οποίο είναι πολύ μα πολύ «συμμαζεμένο» με διαστάσεις μόλις 307 x 465 x 392 mm (Ύψος x Πλάτος x Βάθος).

lexmark905_outofthebox
Fresh and out of the box!

Το μάτι πέφτει αναπόφευκτα στον χώρο της οθόνης, και όσοι είναι έμπειροι χρήστες αντίστοιχων μηχανημάτων, μάλλον δεν πρόκειται να δώσουν σημασία σε αυτά που θεωρούν δεδομένα, όπως ο αυτόματος τροφοδότης χαρτιού επάνω ή οι θύρες καρτών μνήμης και usb μπροστά.

Στο πίσω μέρος θα βρείτε τις θύρες Ethernet και USB και μάλιστα είναι πολύ ενδιαφέρον πως μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και τις δύο για να συνδέσετε υπολογιστές πάνω στον 905 ή εναλλακτικά μία από τις δύο θύρες και το ασύρματο δίκτυο! Τέλος πίσω υπάρχει ο μηχανισμός για τον χειρισμό χαρτιού (που βγαίνει εύκολα σε περίπτωση εμπλοκής μέσα στο μηχάνημα), καθώς και το τροφοδοτικό που και αυτό ακολουθεί την παλιά καλή συνήθεια της Lexmark, δηλαδή ενώ είναι ουσιαστικά εξωτερικό (και εύκολα αντικαταστάσιμο σε περίπτωση βλάβης) πρακτικά “κουμπώνει” μέσα στο πολυμηχάνημα, απαλλάσσοντάς σας από το να παίζετε κλωτσιές με ένα ακόμη μαύρο κύβο στο πάτωμα.

905_psu
Λύση δύο σε ένα!

Η εγκατάσταση δεν έχει κάτι το πολύπλοκο. Τοποθετείτε το κουτί πάνω στον 2ο τροφοδότη, εγκαθιστάτε την κεφαλή και τα μελάνια όπως σας δείχνει η LCD οθόνη (ή εναλλακτικά όπως σας δείχνει ο βοηθός εγκατάστασης στο CD), και είστε έτοιμοι όσον αφορά το πολυμηχάνημα. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις μέσω της touch screen ή να εγκαταστήσετε το software σε έναν υπολογιστή και από αυτόν να μεταφέρετε ότι αλλαγή θέλετε να κάνετε όσον αφορά το fax τον εκτυπωτή ή το scanner.

905full
Μικρός σε μέγεθος, μεγάλος σε δυνατότητες!

Φυσικά ειδική μνεία θα κάνουμε στην εγκατάσταση των drivers! Κατ' αρχάς οι οδηγίες είναι σαφείς και πανεύκολες αποτελώντας έναν συνδυασμό από εικόνες ή/και βίντεο-animation. Μπορείτε να κινηθείτε σε όποιο σημείο των οδηγιών θέλετε, και γενικά δεν θα δυσκολευτείτε ποσώς να διεκπεραιώσετε την απαιτούμενη διαδικασία!

odhgies905
Piece of cake!


Στο τέλος των οδηγιών θα κληθείτε να συνδέσετε τον υπολογιστή με τον εκτυπωτή και τότε θα διαπιστώσετε πως ίσως ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Lexmark ως εταιρεία είναι το μέγεθος των drivers. Είναι πανάλαφροι για το σύστημα και διαθέτουν κάθε πιθανή ρύθμιση, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες όπως η HP, όπου η εγκατάσταση διαρκεί κυριολεκτικά μία αιωνιότητα, αφήνοντας σας στο τέλος, με δεκάδες άχρηστα προγράμματα να τρώνε χώρο στον δίσκο ή/και στην RAM του υπολογιστή σας!

Στη εγκατάσταση της Lexmark, εκτός του ότι τα πράγματα είναι πιο απλά και πολύ πιο γρήγορα, υπάρχουν και επιπλέον προγράμματα (και αναφερόμαστε κυρίως στο Abby Fine Reader 6) που μπορούν να σας βοηθήσουν σε πιο πολύπλοκες εργασίες χωρίς επιπλέον κόστος. Από εκεί και πέρα είστε έτοιμοι να εκτυπώσετε ή να στείλετε fax.

Ναι καλά ακούσατε, μπορείτε να στείλετε  απευθείας από οποιοδήποτε πρόγραμμα (π.χ. από το Word) ένα FAX. Αρκεί να επιλέξετε ως εκτυπωτή το Fax Lexmark:

fax-printer
O κανονικός εκτυπωτής και ο «fax εκτυπωτής» στον πίνακα ελέγχου

 

..και κατόπιν να δώσετε τον αριθμό fax που θέλετε να στείλετε το κείμενο σας:

faxing

Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή η επιλογή υπάρχει εδώ και χρόνια και σε παλαιότερα μοντέλα της Lexmark (π.χ. σειρά X), απλά είναι σημαντικό να αναφερθεί, γιατί πολλά  τρέχοντα ανταγωνιστικά πολυμηχανήματα (π.χ. HP Pro 8500) στερούνται αυτής της σημαντικής δυνατότητας..


Ποιότητα εκτύπωσης

Το πιο αδύναμο σημείο των Lexmark πριν χρόνια ήταν αναμφισβήτητα η ποιότητα εκτύπωσης της inkjet κεφαλής. Εδώ τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αισθητά. Τόσο σε κανονικό χαρτί όσο και σε glossy η ποιότητα ήταν υπεράνω κριτικής, κάτι που δείχνει πως η Lexmark έχει πάρει το μάθημα της, όπως το έχει πάρει και με την χρήση αποσπώμενης κεφαλής και τεσσάρων ανεξάρτητων μελανιών, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα.

screen
Ένα από τα clues του μηχανήματος δεν είναι άλλο από την οθόνη αφής που διαθέτει.

 

Εν κατακλείδι λοιπόν:

Υπέρ

Κατά

Ασύρματη δικτύωση 802.11n

Κόστος αγοράς

2ος τροφοδότης χαρτιού

Η έγχρωμη ταχύτητα εκτύπωσης δεν συγκρίνεται με αντίστοιχους laser

Φθηνή  μαύρη εκτύπωση

Αδυναμία σύνδεσης και με τα 3 interface ταυτόχρονα (USB/Ethernet/Wireless) (μόνο 2)

Πολύ καλή ποιότητα εκτύπωσης

Θόρυβος (52dBA) και δόνηση στο μέσο της κατηγορίας

Touchscreen 4.3”

Πολύ καλοί οδηγοί συσκευής

Εκτύπωση κατ΄ευθείαν στο fax

5 χρόνια εγγύηση, Έλεγχος σε 24 ώρες


Συμπεράσματα

Η Lexmark δεν τσιγκουνεύτηκε σε χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα ο 905 αλλά και τα μικρότερα μοντέλα της σειράς, να αποτελούν μια πολύ καλή, τίμια και οικονομικά επωφελής (σε βάθος χρόνου) λύση για ένα γραφείο ή μία επιχείρηση. Αξίζει να τον έχετε στα υπόψιν σας και με το παραπάνω.


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;