Διαφήμιση
( 18 ψήφοι )

intel sandy bridgeΤέλη Γενάρη η Intel ανακοίνωσε πως το τελευταίο της chipset (Sandy Bridge) παρουσίαζε ένα σχεδιαστικό πρόβλημα και πως η εταιρεία θα "παγώσει" όλες τις παραδόσεις ενώ θα αντικαθιστούταν όλα τα προβληματικά μοντέλα που είχαν πουληθεί έως τότε.

Για όσους δεν είναι γνώστες των της πληροφορικής, το chipset είναι ουσιαστικά το ολοκληρωμένο που διαχειρίζεται τα πάντα πάνω στην μητρική πλακέτα ενός υπολογιστή, από την αρχική εκκίνηση και τον αυτοέλεγχο, έως το πληκτρολόγιο/ποντίκι, την επαφή με τους δίσκους και την RAM, ενώ συχνά έχει και ενσωματωμένη κάρτα γραφικών.

Επιστρέφοντας λοιπόν στο Sandy Bridge chipset, αυτό υποστηρίζει τους σύγχρονους  Socket 1155 επεξεργαστές (Core i3/i5/i7) ενώ σε σχέση με τον προκάτοχο του (Nehalem), περιέχει πολλές βελτιώσεις, όπως ταχύτερα on-board γραφικά, καλύτερη διαχείριση ενέργειας, καλύτερη απόδοση στην μεταφορά δεδομένων κτλ. Φυσικά όλα αυτά, όταν το chipset... λειτουργεί.

Το πρόβλημα καθ' αυτό.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το chipset έχει να κάνει με τον SATA2 controller (αυτόν των 3Gbps) και για την ακρίβεια τα ports 2 έως 5. Εάν λοιπόν συνδεθεί δίσκος σε ένα από αυτά τα ports, τότε υπάρχει η πιθανότητα σταδιακής πτώσης της απόδοσης (μεταφοράς δεδομένων μεταξύ δίσκου και μητρικής) έως και οριστικής παύσης της επικοινωνίας αυτών των δύο. Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται αμέσως, και δεν αφορά απαραίτητα όλα τα chipset που έχουν πουληθεί. Η Intel ανακοίνωσε πως στην πραγματικότητα μόνο το 5% των χρηστών σε ένα διάστημα τριών ετών θα επηρεαστεί.

Η αλήθεια είναι πως το όλο θέμα δεν δείχνει να είναι τραγικό. Αφενός οι σώφρονες θα προτιμήσουν να συνδέσουν τον δίσκο τους με τον ποιο σύγχρονο 6GBps controller (και όχι στον 3GBps), αφετέρου, υπάρχουν 3GBps ports που επίσης δεν έχουν πρόβλημα την ίδια ώρα που η βλάβη δείχνει να εξελίσσεται βαθμιαία -σε όσους φυσικά εμφανιστεί ποτέ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Intel θα μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια, παρά να αποσύρει όλα τα 67-series chipset (H67, P67) που έχει πουλήσει, μια διαδικασία που θα της κοστίσει το διπλάσιο (>$700.000.000) από ότι η αντικατάσταση των προβληματικών Pentium I πριν πολλά χρόνια.

Φταίει η Intel;

Αν και φυσικά είναι δικό της σχεδιαστικό σφάλμα, είναι γεγονός πως η (σχεδόν) έγκαιρη διαπίστωση του προβλήματος δεν κουκουλώθηκε, αντιθέτως η εταιρεία επέλεξε την δύσκολη οδό του να αντικαταστήσει όλο το στοκ της, με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά. Ας μην ξεχνάμε τέλος, πως αντίστοιχα προβλήματα-bugs έχουν παρουσιαστεί παντού, π.χ. με τους πρώτους Phenom επεξεργαστές της AMD ή με κάρτες γραφικών της NVidia.

Τί έχουν ανακοινώσει οι εταιρείες κατασκευής υπολογιστών

Από τους μεγάλους κατασκευαστές, Samsung και Acer έχουν ανακοινώσει πως θα προσφέρουν πλήρη αντικατάσταση, ενώ οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές μητρικών (Gigabyte, Asus, MSI) έχουν και αυτοί με την σειρά τους ανακοινώσει πως θα προσφέρουν πρόγραμμα επιστροφής ή/και αντικατάστασης. Το αστείο πάντως είναι πως τα περισσότερα laptops χρησιμοποιούν τα ports 0/1 που έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάζονται από το πρόβλημα. Χωρίς δε να μπορούμε να εντοπίσουμε τις ανακοινώσεις όλων των εταιρειών, φανταζόμαστε πως εν τέλει δεν θα υπάρξει εταιρεία που δεν θα προβεί σε ανάκληση των προβληματικών προϊόντων της.

Προκειμένου να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση, φτιάξαμε μια λίστα με τα μοντέλα των κυριότερων κατασκευαστών που περιέχουν το επίμαχο chipset. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε πως είναι 100% σωστή ή πλήρης, οπότε μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με κάποια επιφύλαξη. Πλην μερικών μοντέλων της Asus, υπάρχουν σύνδεσμοι (links) για κάθε μία μητρική:

MSI:

Asus:

Gigabyte:

Asrock:

Εάν έχετε αγοράσει πρόσφατα ένα Intel σύστημα και δεν είστε σίγουροι για το chipset που χρησιμοποιεί, τότε εκτός από το βιβλιαράκι οδηγιών, μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο "pause" στην αρχική οθόνη, όπου αναφέρεται (συνήθως στο κάτω μέρος της οθόνης) ο τύπος της μητρικής. Ο ποιο εύκολος τρόπος (πλην του βιβλίου οδηγιών) πάντως είναι να ανοίξετε το κουτί και να δείτε τον τύπο της μητρικής που αναγράφεται κάπου πάνω στην πλακέτα.

Οι Ελληνικές αντιπροσωπείες

Από τις τέσσερις μεγάλες αντιπροσωπείες (Oktabit, Info-Quest, Μακεδονικά, WestNet), η Oktabit ήταν η μοναδική που ήδη από τις 16 του μηνός απέστειλε email στους συνεργάτες ενημερώνοντας πως έως το τέλος του μήνα (όπως άλλωστε είναι και το χρονοδιάγραμμα της Intel) οι συνεργάτες θα μπορούσαν να επιστρέψουν τις εν λόγω μητρικές που αντιπροσωπεύονται (Asus, Gigabyte, MSI). Σε επικοινωνία που είχαμε με τα Μακεδονικά Περιφερειακά, ενημερωθήκαμε πως το ίδιο ισχύει και για τις μητρικές ASRock που αντιπροσωπεύονται από την εταιρεία. Όσον αφορά τις άλλες δύο αντιπροσωπείες, δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση (ούτε γνώση επί του θέματος από τις πωλήσεις ή το service έως τις 21 Φεβρουαρίου που γράφτηκε το άρθρο), και ελπίζουμε να μην υπάρχουν παρατράγουδα για όσους θελήσουν να επιστρέψουν τις μητρικές ή τους φορητούς τους (άλλωστε θα ήταν αστείο μια Gigabyte να μπορεί να επιστραφεί από τον Χ εισαγωγέα αλλά όχι από τον Y).

Πότε αναμένεται εξομάλυνση της κατάστασης;

Από όσο γνωρίζουμε, η διορθωμένη έκδοση του Sandy Bridge chipset θα βρίσκεται στα χέρια των κατασκευαστών έως τα τέλη του Φλεβάρη, με την Intel να αναμένει εξομάλυνση της κατάστασης έως τον Απρίλιο (!), κάτι που σημαίνει πως νέες μητρικές θα υπάρξουν κατά πάσα πιθανότητα κάπου στα μέσα-τέλη Μάρτη, με την ζήτηση όμως να υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Η Intel πάντως αποφάσισε να συνεχίσει να πουλάει το "προβληματικό" chipset σε κατασκευαστές μητρικών και laptops, υπό τον όρο να μην χρησιμοποιηθούν τα ελαττωματικά ports  (π.χ. σε μια μητρική να υπάρχουν connectors για σύνδεση μόνο με τον 6Gbps controller).

Η καζούρα

Συνηθίζουμε ή προσπαθούμε αν θέλετε, να παρουσιάζουμε και την αστεία πλευρά μιας είδησης. Αν μη τι άλλο, βραβείο για την ευρηματικότητα θα πρέπει να κερδίσει η AMD η οποία δεν έχασε την ευκαιρία, του Αγίου Βαλεντίνου να αποστείλει σε δημοσιογράφους της πληροφορικής, μία κούπα με το σήμα "I love APU" και με ένα γράμμα που ανέφερε:

amd valentines day

"Έμαθα πως η Sandy B. (Laughing Wink) σου έσπασε την καρδιά, και θα ήθελα να σε ενημερώσω πως είμαι εδώ για εσένα. Α! Και έχω μια ξαδέρφη από το Liano Texas (σ.σ.: Liano είναι ο κωδικός της επόμενης σειράς επεξεργαστών της AMD) που θα ήθελα να σε γνωρίσω σύντομα, πιστεύω πως εσείς οι δύο θα πάτε μακριά!"

Τελικές σκέψεις

Σίγουρα είναι δύσκολο για όσους έχουν τον Core i3/5/7 επεξεργαστή να συμβιβαστούν με την ιδέα της αγοράς ενός παλαιότερης τεχνολογίας board ή της αναμονής για τουλάχιστον ένα μήνα έως ότου εμφανιστούν οι νέες μητρικές. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, και όπως λέει και ο σοφός λαός, "κάλλιο γαϊδουρόδενε...". Κλείνοντας, ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να κατανοήσετε την φύση του προβλήματος και αναμένουμε τα σχόλια αλλά και τις εμπειρίες όσων θα προβούν στην διαδικασία αντικατάστασης.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;