15 Μαρτιου 2017
Posted in
υλικό -
Επεξεργαστές
Είναι η δεύτερη φορά που ασχολούμαστε σε τόσο χρονικό διάστημα με το ίδιο θέμα –την νέα γενιά επεξεργαστών της AMD. Για την ακρίβεια, την τελευταία φορά που το κάναμε πριν έξι μήνες, η αρχιτεκτονική ονομαζόταν ακόμη Zen, κάτι που άλλαξε αναγκαστικά γιατί η Asus είχε ήδη κατοχυρωμένο το όνομα σε προϊόντα της. Όπως και να έχει, η ώρα έφτασε, η AMD μοίρασε επεξεργαστές για μετρήσεις, πολλοί τόνοι μελάνι και πολλά keystrokes σπαταλήθηκαν για να απαντήσουν το ερώτημα: Θα έχουμε ξανά πόλεμο στους επεξεργαστές;
Η AMD πήρε μια νίκη όχι όμως και τις απόλυτες εντυπώσεις
Η AMD λοιπόν λάνσαρε πρώτα τους «ακριβούς» Ryzen επεξεργαστές της, αυτούς δηλαδή που θα ανταγωνίζονται τους Core i5 και Core i7 ενώ στο δεύτερο μισό του έτους θα εμφανιστούν και οι «φτηνοί» που θα ανταγωνίζονται τους Core i3 ή και τους φθηνότερους της Intel. Η AMD κατέδειξε από την πρώτη στιγμή τον στόχο της: Οι επεξεργαστές της δεν μπορούν να χτυπήσουν την απόλυτη κορυφή και ναυαρχίδα της Intel (η οποία κοστίζει κάτι $2.100) αλλά από την άλλη, υπάρχει στόχευση προς τους «γήινους» επεξεργαστές όπως o i7-6900k που στην Ελλάδα μπορεί να συναντηθεί σε τιμές της τάξης των €1.200. Η AMD λοιπόν έβαλε και πάλι την τιμή προς απόδοση μπροστά από τα φανταχτερά νούμερα, αλλά σε αντίθεση με την καταστροφική αρχιτεκτονική Bulldozer και τους επίγονους της, αυτή τη φορά φρόντισε να υπάρχει πραγματική απόδοση πίσω από την τιμή. Όντως λοιπόν ισχύει το γεγονός πως η AMD με τους πολλαπλούς πυρήνες (8 cores / 16 threads) καταφέρνει να προσπερνά σε απόδοση τα τέρατα της Intel με μείωση του κόστους της τάξης του 50~60%.
To πρόβλημα των δημόσιων σχέσεων
Ένα πάγιο πρόβλημα στον ανθρώπινο νου είναι το γεγονός πως τείνουμε να θέλουμε να ακολουθούμε τον νικητή –αυτόν που δείχνει πιο δυνατός ή αυτόν που δείχνει πως θα επικρατήσει στο μέλλον. Η Intel λοιπόν μπορεί να δέχτηκε ένα χτύπημα, αλλά μπορεί να ισχυρίζεται πως τίποτα δεν μπορεί να νικήσει (ακόμη) τον Core i7-6950X ασχέτως αν κοστίζει σχεδόν €2.000! Τέτοιου είδους επεξεργαστές δεν υπάρχουν μόνο για να ικανοποιήσουν συγκεκριμένες ανάγκες, αλλά λειτουργούν και ως μέσο ψυχολογικού πολέμου –ως ένα λάβαρο ή απόδειξη για το ποιος έχει την πρωτοκαθεδρία.
Αν νομίζετε πως αυτό δεν μετράει, συζητήστε με ένα τσούρμο νεαρούς χομπίστες, και θα δείτε πως πολλοί από αυτούς που σκοπεύουν να αγοράσουν ένα Core i3 ή Core i5 σύστημα, ουσιαστικά θα το κάνουν γιατί ο Ryzen 1800X (που αντιστοιχεί σε έναν Core i7-6900K) δεν είναι αρκετά καλός και θαυματουργός! Δηλαδή στοχεύουν στο πιο χαμηλό κομμάτι της αγοράς (εκεί που σύντομα θα υπάρχει ο 1500X) αλλά κοιτάνε τις μετρήσεις από το ψηλότερο! Είναι σαν να αγοράζεις μία Mercedes A180 γιατί στο συγκριτικό μεταξύ μιας BMW M5 και μιας AMG, βγήκε νικήτρια η δεύτερη!
Κάτι που αγνοούμε τελείως: Μητρικές και chipset
Ένα άλλο θέμα που πολλοί αγνοούν είναι πως οι μητρικές της AMD πατροπαράδοτα προσφέρουν περισσότερα features από αυτές της Intel και πως κοστίζουν λιγότερο.
Τo είχαμε γράψει και στο προηγούμενο άρθρο αυτό. Αν εξετάσετε τα τρέχοντα Intel Chipsets και μητρικές, στο «φτηνό» κομμάτι της αγοράς, θα βρείτε μητρικές που δεν έχουν M.2 socket, δεν προσφέρουν USB3.1, δίνουν το πολύ δύο USB3.0 θύρες και φυσικά δεν έχουν δυνατότητα RAID.
Η AMD από την πλευρά της, στο πιο φτηνό της chipset (A320) θα προσφέρει μία θύρα USB3.1, 6 θύρες USB3.1 (ουσιαστικά 3.0 των 5GBps), 2 θύρες M.2, και φυσικά δυνατότητα RAID. Εν ολίγοις, αν ήδη η AMD έχει ένα πλεονέκτημα κόστους προς απόδοση στο «ακριβό» κομμάτι της αγοράς, τότε στο φθηνό κομμάτι (με τους Ryzen5 1500X/1600X που θα δούμε καλοκαίρι) τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα για τον καταναλωτή τόσο σε παροχές όσο και σε κόστος.
Τέλος ας μην ξεχνάμε πως το AM4 socket που καρφώνονται όλοι οι επεξεργαστές, θα ενοποιήσει όλα τα προηγούμενα sockets της AMD (ΑΜ3, FM2 και ίσως και το ΑΜ1) τη στιγμή που η Intel διαχωρίζει πάντα τα sockets στο ακριβό (s1151) και στο... πανάκριβο (s2011-vx). Εν ολίγοις αν αγοράσετε έναν Core i5 και κάποια στιγμή θελήσετε να πάρετε έναν Core i7, θα πρέπει να αλλάξετε ΚΑΙ μητρική, τη στιγμή που οι s2011 μητρικές δεν χαρίζονται στο κόστος...
Τα εμφανή προβλήματα: Gaming is slow
Ένα από τα πρώτα προβλήματα που εντοπίστηκαν στους νέους Ryzen είναι το γεγονός πως σε σχέση με όλες τις άλλες μετρήσεις, τα πηγαίνουν πολύ χειρότερα σε ότι αφορά τα παιχνίδια. Διάφοροι δημοσιογράφοι έψαξαν τις αιτίες και τις λύσεις, όπως την απενεργοποίηση του SMT, των BIOS upgrades κτλ κτλ. Στην πράξη αν κάποιος ψάχνεται για απόλυτο gaming PC και δεν τον νοιάζει η απόδοση στα υπόλοιπα, τότε οι Ryzen ίσως και πάλι δεν αποτελούν λύση, καθώς όσα tweaks, BIOS ugrades και διορθώσεις να υπάρξουν, τα βασικά προβλήματα είναι δύο:
(α) Η AMD επικεντρώνεται στους περισσότερους πυρήνες (8 αντί 4 της Intel) ανα επεξεργαστή, και ο κάθε ένας τέτοιος πυρήνας αποδίδει χειρότερα από αυτούς της Intel.
(β) Τα περισσότερα παιχνίδια είναι κακογραμμένα και δεν εκμεταλλεύονται περισσότερους των δύο πυρήνων, πόσο μάλλον οχτώ. Αυτός είναι και ο λόγος που τυχαίνει να μην υπάρχουν διαφορές σε απόδοση μεταξύ κορυφαίων Core i3 και entry level Core i5 επεξεργαστών.
Τα συμπεράσματα
Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να έχουμε καθαρή εικόνα για το τι θα συμβεί στην αγορά, τη στιγμή που όλα δείχνουν κάπως πρόχειρα και οι περισσότεροι παίρνουν μετρήσεις με δοκιμαστικά BIOS και μητρικές που δεν θα κυκλοφορήσουν ποτέ. Το πού θα καταλήξει η AMD με τη νέα της αρχιτεκτονική, θα φανεί τους επόμενους μήνες, όταν θα υπάρξει πλήρης σειρά επεξεργαστών και όταν η Intel θα έχει την δυνατότητα να απαντήσει είτε σε επίπεδο τιμών είτε σε επίπεδο τεχνολογίας. Το σίγουρο είναι πως η αρχιτεκτονική της AMD όντως ταράσσει τα νερά και όντως προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα για πολύ λιγότερα χρήματα.
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV