29 Οκτωβριου 2009
Posted in
Επικαιρότητα
Οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους από την έκθεση της προσωπικής ζωής στα sites κοινωνικής δικτύωσης!...
Εδώ και περίπου έναν χρόνο η 27χρονη νοσηλεύτρια Σοφία Ανδρεάδη επικοινωνεί με τους φίλους της και μέσω του Facebook. Όπως πάρα πολλοί χρήστες, έχει γίνει μέλος σε αρκετά γκρουπ που την ενδιαφέρουν και ανεβάζει συχνά βιντεάκια με μουσική προκειμένου να ενημερώσει τους φίλους της για νέα κομμάτια.
Όπως τονίζει όμως στα «ΝΕΑ» είναι προσεκτική στη διαχείριση του προφίλ της. Έχει επιλέξει να ανεβάσει λίγες προσωπικές της φωτογραφίες. «Δεν έχω ανεβάσει πολλές διότι πιστεύω ότι ανεβάζοντας κανείς δεκάδες φωτογραφίες του επιδιώκει την προβολή. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μου αρέσει. Δεν έχω ανάγκη να προβάλλω τον εαυτό μου», αναφέρει. Όσο για το προφίλ της, είναι προσβάσιμο μόνο στους φίλους της, λέει, προσθέτοντας ότι το δημιούργησε όχι με στόχο να κάνει νέες γνωριμίες. «Οι περίπου 100 φίλοι μου- εκτός από 2-3 εξαιρέσεις- ήταν άτομα που τους γνώριζα από πριν, εκτός Διαδικτύου».
Η πρακτική που ακολουθεί η νεαρή νοσηλεύτρια στο Facebook έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο Facebook και σε άλλα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Τwitter και το Μyspace: εκατομμύρια χρήστες κυρίως νεαρής ηλικίας ποστάρουν συνεχώς και οτιδήποτε. Ανεβάζουν σωρηδόν προσωπικές τους φωτογραφίες και βιντεάκια. Σπεύδουν να ενημερώσουν τους φίλους τους για τα στιγμιαία συναισθήματά τους. Φλερτάρουν on-line.
Η γενιά της αποκάλυψης
Πρόκειται δηλαδή για την τάση της νέας γενιάς να δημοσιοποιεί σχεδόν τα πάντα στο Διαδίκτυο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο εξωτερικό αρκετοί αποκαλούν τους σημερινούς νέους ως τη «generation reveal»- που φανερώνει σε κοινή θέα την προσωπική της ζωή. Και φαίνεται ότι η συμπεριφορά της έχει διχάσει ακόμα και τους ειδικούς του Ίντερνετ. Από τη μία πλευρά υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι νέοι δεν αντιλαμβάνονται τα όρια του ιδιωτικού και του δημόσιου και ότι έτσι εκθέτουν τους εαυτούς τους σε κινδύνους. Από την άλλη υπάρχουν αυτοί που λένε ότι αυτές οι συμπεριφορές των νέων είναι μία έκφραση του αυθορμητισμού τους.
«Οι νέοι σήμερα είναι πιο αυθεντικοί. Δεν έχουν τα παλιά στερεότυπα. Για παράδειγμα, δεν θα το παίξουν κάπως. Δεν θα σου κρύψουν στο Facebook μία φωτογραφία με το μαγιό», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας κ. Γιάννης Λάριος. Διαφωνεί δηλαδή ότι αυτή η πρακτική των νέων να ποστάρουν και να ανεβάζουν φωτογραφίες ή άλλες πληροφορίες για τους ίδιους αποτελεί το τέλος της ιδιωτικότητας. Προσθέτει δε ότι αυτή η συμπεριφορά των νέων μέσα από το Facebook ή το Τwitter είναι και ένας καλό τρόπος να ανοιχτούν προς την κοινωνία ακόμη και να αναδείξουν τα ταλέντα τους. «Αν έχει κανείς ένα ταλέντο μπορεί να μαθευτεί γρήγορα και να αναδειχτεί». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μyspace μέσα από το οποίο έχουν αναδειχτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δεκάδες μουσικά γκρουπ και τραγουδιστές.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν και ακόμη ένα πλεονέκτημα, λέει ο κ. Λάριος. Ουσιαστικά κάνουν πράξη το γνωμικό «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι». «Βλέποντας κανείς τους φίλους σου μπορεί να σε γνωρίσει καλύτερα», λέει.
Στον αντίποδα βρίσκονται αυτοί που τονίζουν ότι η δημοσίευση μεγάλου όγκου πληροφοριών στο Ίντερνετ για την προσωπική ζωή τους, εγκυμονεί κινδύνους. «Πράγματι τα παιδιά δίνουν πολλά προσωπικά δεδομένα σε δίκτυα τύπου Facebook. Κι αυτό επειδή δεν κατανοούν πού σταματά το ιδιωτικό και πού το δημόσιο. Θεωρούν ότι τέτοια sites και δίκτυα τα βλέπουν μόνον οι φίλοι», αναφέρει στα «ΝΕΑ» η Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Επικεφαλής δράσης saferinternet. gr δρ Βερόνικα Σαμαρά.
Παρενοχλήσεις και ψηφιακές «πλαστοπροσωπίες»
Όπως λέει η Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, δρ Βερόνικα Σαμαρά, «πάρα πολύ συχνά δεχόμαστε mails και τηλεφωνήματα από γονείς ή και από παιδιά που μας αναφέρουν προβλήματα στο Facebook και σε άλλα παρόμοια μέσα. Μία από τις περιπτώσεις είχε να κάνει με κάποιον που είχε κλέψει την ταυτότητα ενός παιδιού και είχε δημιουργήσει ψεύτικο profile. Έχουμε επίσης περιστατικά για εφήβους που γελοιοποιούσαν εφήβους μέσα από αυτά τα δίκτυα ή για παρενοχλήσεις». Μία από τις αιτίες είναι ότι υπάρχει έλλειμμα εκπαίδευσης των παιδιών, τονίζει η κ. Σαμαρά. «Από τη στιγμή που ένα παιδί πάρει έναν υπολογιστή πρέπει ταυτόχρονα να εκπαιδεύεται και στο πώς θα χρησιμοποιεί το Ίντερνετ».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Νίκος Βασιλάκος από τη μη κυβερνητική οργάνωση internet now που πραγματοποιεί ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία, σημειώνει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει φροντίσει να υπάρχει μάθημα για τη συμπεριφορά των παιδιών στο Ίντερνετ. Το ίδιο λάθος κάνουν και οι γονείς. «Συνήθως λένε "δεν με αφορά", αφήνουν τα παιδιά στην τύχη τους και δεν τα συμβουλεύουν για το Ίντερνετ».
Οι βασικές συμβουλές που δίνει στους μαθητές ο κ. Βασιλάκος όταν επισκέπτεται σχολεία είναι «να μη γράφουν ποτέ τη διεύθυνση του σπιτιού τους όταν δημιουργούν λογαριασμούς στο Facebook ή το hi5». Αν το κάνουν, υπάρχει το ενδεχόμενο να δεχτούν απειλές ή να τους ακολουθήσει κάποιος μέχρι το σπίτι. Από την πλευρά της η κ. Σαμαρά σημειώνει ότι ένα βασικό πράγμα που πρέπει να κάνουν οι νέοι είναι να ρυθμίζουν ώστε το προφίλ τους να είναι «ανοιχτό» μόνο στους φίλους τους και όχι σε οποιονδήποτε. Τονίζει ακόμη ότι ειδικά οι νέοι πρέπει να προσέχουν ποιους κάνουν φίλους και να κατανοούν ότι δεν πρέπει να ανεβάζουν φωτογραφίες φιλικών τους προσώπων στο Διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή τους
Το εμπιστεύονται μόνο οι 3 στους 10
Νεαρής ηλικίας είναι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων χρηστών του Facebook. Από τους συνολικά 1.943.000 χρήστες, 1.282.000 είναι ηλικίας 15-30 ετών. Από την πιο πρόσφατη έρευνα για το Facebook πάντως, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκύπτει ότι οι χρήστες δεν δείχνουν και τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στο ηλεκτρονικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Μόλις 3 στους 10 δηλώνουν ξεκάθαρα ότι εμπιστεύονται αρκετά ή πολύ το Facebook.
Περίπου 4 στους 10 απάντησαν ότι δεν το εμπιστεύονται καθόλου ή το εμπιστεύονται λίγο.
Αναποφάσιστοι εμφανίζονται οι υπόλοιποι.
Όσο για τους λόγους που χρησιμοποιούν οι Έλληνες χρήστες το Facebook, η έρευνα δείχνει ότι περίπου οι μισοί από τους ερωτώμενους το χρησιμοποιούν αρκετά ή πολύ για να μαθαίνουν προσωπικά στοιχεία φίλων και γνωστών. Η συντριπτική πλειονότητα, όπως απαντούν, μπαίνουν στο Facebook για να βρουν παλιούς φίλους και γνωστούς, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που το χρησιμοποιούν πολύ για ηλεκτρονικό φλερτ (28%).
Μάνος Χαραλαμπάκης / tanea.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV