Διαφήμιση
( 3 ψήφοι )

ςςς.γοογλε.γρΠόσες χιλιάδες ή εκατομμύρια φορές έχετε αρχίσει να γράφετε κάτι στην λάθος γλώσσα;  Είναι γυρισμένο στα Ελληνικά το πληκτρολόγιο και βάζετε στον browser ςςς.γοογλε.ψομ (www.google.com). Καμιά φορά το “πιάνεις” το λάθος από την πρώτη λέξη, άλλες φορές έχει γράψει ολόκληρο το κατεβατό.

Δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο από τεχνικής άποψης. Ήδη οι Web 2.0 εφαρμογές είναι ταχύτατες στην δημιουργία προτάσεων καθώς πληκτρολογούμε.  Ε, το ίδιο με λεξικό.  Δεν υπάρχουν πολλές ελληνικές λέξεις που να αρχίζουν με “ςςς” οπότε μάλλον “www” γράφουμε... γύρνα το στα Αγγλικά από μόνος σου βρε υπολογιστήρα μου!

Ήδη το κάνουν με τα κεφαλαία γράμματα που γυρίζουν από μόνα τους σε μικρά όταν πρέπει. Δεν είναι γραφομηχανή, υπολογιστής είναι.   Το χρόνιο θέμα με τα Greeklish άξιζε/αξίζει τόσο, ώστε αναπτύχθηκαν εργαλεία και προγράμματα για την μετατροπή τους. (Ένα από αυτά το All Greek to Me που το ανέπτυξε το ΙΕΛ). Στα forums υπάρχουν πάντα οι συνεπείς (και συνάμα εκνευριστικοί) που παρενοχλούν όποιον γράφει σε Greeklish.  Είναι λέει στον κανονισμό... Smile

Ξυπνάτε παλικάρια. Η ελληνική γλώσσα μπορεί να ήταν μεγάλη και τρανή όταν η Ελλάδα... ήταν μεγάλη και τρανή. Αλλά στον χώρο της τεχνολογίας (και της επιστήμης και της τέχνης και... ΟΚ σε όλα...) δεν είναι πια. Άρα και η γλώσσα μας δεν αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα (Όχι, δεν προλαβαίνουμε να κατασκευάζουμε λέξεις για πράγματα που εφευρίσκει ο υπόλοιπος πλανήτης). Αν έχετε φαντασιώσεις και πιστεύετε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η πιο πλούσια στον κόσμο μάλλον πιστέψατε και το email που έλεγε ότι η Apple ανέπτυσε γλώσσα προγραμματισμού βασισμένη στα ελληνικά. Και το άλλο με τον Τοτό...

Ναι, τα ελληνικά πέφτουν στο περιθώριο πιο γρήγορα στον χώρο της τεχνολογίας, γιατί δεν είναι οικονομικά. Δεν έχουμε χρόνο για πέταμα και δεν έχουμε την όρεξη να κάνουμε πολιτική τοποθέτηση με κάθε μας αναζήτηση σε ψαχτήρια (εννοώ search engine…). Οι ελληνικές λέξεις είναι πιο μεγάλες και δεν χωράει το νόημα σε SMS ή στο Twitter. Μόνο η προστακτική είναι πιο σύντομη στα ελληνικά.

Συνηθίστε το! Get used to it!

Μπα, τελικά ίδιο μήκος έχουν, αλλά στα αγγλικά είναι 11 χαρακτήρες (στα ελληνικά 12...).

 

17/05/2010 - alexanderchalkidis.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;