26 Δεκεμβριου 2009
Posted in
Επικαιρότητα
Όλα σπάνε σε αυτό τον κόσμο. Ένας ισραηλινός χάκερ παραβίασε την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων (copyright) της ολοένα πιο δημοφιλούς συσκευής ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader) Kindle της Amazon. To “σπάσιμο» επιτρέπει στον χρήστη να μεταφέρει τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books), που είναι αποθηκευμένα στο e-reader, σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, με την μορφή αρχείων .pdf (Acrobat), κάτι που κανονικά δεν είναι εφικτό.
Ο χάκερ, γνωστός ως «Λάμπα», ανταποκρίθηκε στο «κάλεσμα» που απηύθυνε ένα φόρουμ ισραηλινών χάκερ (hacking.org), σύμφωνα με το BBC. Είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο στο ατελείωτο «σίριαλ» ανάλογων παραβιάσεων από «ηθικούς» χάκερ του συστήματος ψηφιακής προστασίας (DRM-Digital Rights Management), το οποίο περιλαμβάνουν διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές και προϊόντα.
Το Amazon Kindle εμφανίστηκε στην αμερικανική αγορά το 2007 και πλέον διατίθεται διεθνώς με συνεχώς αυξανόμενη εμπορική επιτυχία, στο πλαίσιο του γενικότερου ενδιαφέροντος του κοινού για τις νέες συσκευές e-reader. Η Amazon ευελπιστεί ότι θα πουλήσει φέτος ένα εκατομμύριο τέτοιες συσκευές.
Εναπόκειται στους επιμέρους εκδότες ηλεκτρονικών βιβλίων κατά πόσο θέλουν να εφαρμόσουν το DRM στα βιβλία τους που διατίθενται μέσω του Amazon και μπορούν να διαβαστούν με το Kindle, αλλά σε κάθε περίπτωση τα e-books που βρίσκονται αποθηκευμένα στο φορμάτ .azw της ίδιας της Amazon, δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν σε άλλη συσκευή.
Η Amazon δεν αντέδρασε ακόμα στην είδηση για την παραβίαση του λογισμικού της, αλλά είναι πιθανό να προσπαθήσει να επιδιορθώσει το «κενό ασφαλείας» στο DRM της.
Το DRM έχει διχάσει την κοινή γνώμη. Ενώ οι κάτοχοι και υπέρμαχοι των πνευματικών δικαιωμάτων το θεωρούν θεμέλιο λίθο για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συμφερόντων τους, οι περισσότεροι καταναλωτές το μισούν, όχι μόνο για τους κοστίζει παραπάνω χρήματα, αλλά και γιατί εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση ψηφιακού περιεχομένου. Καθόλου παράξενο, συνεπώς, που κάθε φορά που ένα νέο σύστημα DRM βγαίνει «στην πιάτσα», οι απανταχού χάκερ…το βάζουν στο μάτι και κάνουν ό,τι μπορούν για να το «σπάσουν» στο όνομα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.
Ίσως η πιο διάσημη περίπτωση είναι ο Γιον Λεχ Γιόχανσεν, γνωστός και ως «DVD Γιον», o οποίος «έσπασε» την προστασία αντιγραφής των δίσκων DVD το 1999. Ασταμάτητος, στη συνέχεια κατάφερε να «σπάσει» και την προστασία του iTunes, αναγκάζοντας την Apple να προσφέρει μουσική χωρίς DRM. Σήμερα ο “DVD Γιoν» έχει μια δική του εταιρία που προσφέρει μια εφαρμογή, η οποία επιτρέπει την εύκολη μετακίνηση διαφορετικών μορφών ψηφιακού περιεχομένου μεταξύ ποικίλων ηλεκτρονικών συσκευών.
24/12/2009 - enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV