Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

δικτυάς...Ειδικότητες όπως η νομική και η ιατρική θεωρούνται παραδοσιακά προσοδοφόρες, όμως τα επαγγέλματα που πρόκειται να αναπτυχθούν και να παρουσιάσουν μεγάλη ζήτηση στο μέλλον είναι άλλα. Ο τεχνολογικός κλάδος αλλά κι αυτός της εναλλακτικής υγείας κι ευεξίας θεωρούνται δύο από τους σημαντικότερους, σύμφωνα με την αγγλική συμβουλευτική εταιρία Alec North, που ειδικεύεται σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Η σύγχρονη εποχή έφερε στην επιφάνεια καινούργιες ανάγκες δημιουργώντας νέες επαγγελματικές θέσεις και θέτοντας σε νέες βάσεις κάποιες παλιότερες.

Στον τομέα της πληροφορικής επαγγέλματα όπως ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη συστημάτων, η δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών και ο προγραμματισμός είναι ήδη περιζήτητα στο εξωτερικό. Παράλληλα κι οι σύμβουλοι και διαχειριστές πληροφορικής, δηλαδή επαγγελματίες που βοηθούν στο τεχνικό κομμάτι μιας επιχείρησης λύνοντας τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν και συμβουλεύοντάς τους για το μέλλον αποτελούν μια νέα, απαραίτητη ειδικότητα. Στις πιο περιζήτητες είναι και οι αναλυτές διαδικτυακών επικοινωνιακών συστημάτων, οι μηχανικοί λογισμικού, οι υποστηρικτές δικτύων και υπολογιστών και οι μηχανικοί βάσεων δεδομένων. Δεν είναι, λοιπόν, ούτε αδικαιολόγητη ούτε άστοχη η επιμονή αρκετών γονέων να ασχοληθούν τα παιδιά τους από νωρίς με την πληροφορική.

Τμήματα της ιατρικής και της βιολογίας πρόκειται να χρειαστούν εκ νέου στελέχωση. Σύμφωνα με την Alec North, «η ανάπτυξη των επαγγελμάτων υγείας συνδέεται άμεσα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και κατ’ επέκταση την ανάγκη εφεύρεσης νέων θεραπειών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα υγείας». Συγκεκριμένα οι βιο-επιστήμες και η βιοτεχνολογία παρουσιάζουν ήδη τόσο σε ελληνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο άνοδο.

Στα «ζητείται προσεχώς» βρίσκονται χημικοί μηχανικοί και γενετικοί προγραμματιστές, γιατροί, δηλαδή, που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών, αφού εντοπίσουν τα κακώς κείμενα στο DNA, με γενετικές και μοριακές θεραπείες. Στην ίδια «μοίρα» βρίσκονται σήμερα όσοι ασχολούνται με τη νανοτεχνολογία και την ενεργειακή τεχνολογία.

Από τα παλιά-γνωστά επαγγέλματα ξεχωρίζουν η διδασκαλία κι ο τουρισμός αλλά σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης, διακρίνονται οι οικονομικοί σύμβουλοι οι οποίοι καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να σώσουν μια εταιρία από το «λουκέτο». Την τελευταία θέση στη λίστα παίρνουν οι συμβουλευτικές εναλλακτικές ειδικότητες υγείας όπως οι προσωπικοί γυμναστές, οι οποίοι είναι μεν λίγοι αλλά αποτελούν ακόμα «είδος» πολυτελείας.


Δουλειές στο «πράσινο»

Και αφού η εποχή κινείται σε οικολογικούς ρυθμούς δεν θα μπορούσαν παρά να δημιουργηθούν νέες θέσεις για τα «πράσινα» επαγγέλματα.

Στις πιο επικερδείς εξ αυτών βρίσκονται οι ειδικοί ανάπτυξης συστημάτων αειφόρου ανάπτυξης, οι διαχειριστές ανανεώσιμης ενέργειας, οι κλιματολόγοι, οι περιβαλλοντολόγοι, οι μετεωρολόγοι και οι υδρολόγοι, σύμφωνα με τη Forbes List, του γνωστού περιοδικού «Forbes». Ακολουθούν οι αστικοί και περιφερειακοί σχεδιαστές, οι εμπορικοί και βιομηχανικοί σχεδιαστές και οι δικηγόροι περιβαλλοντικού δικαίου.

 

18/05/2010 - e-typos.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;