Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
Ζημίες συνολικού ύψους 8,5 δισ δολ. σε μια περίοδο μόλις δύο ετών έχουν υποστεί οι χρήστες υπολογιστών στις ΗΠΑ από «μαϊμού» online ταξιδιωτικά πρακτορεία, που φέρουν την επωνυμία δημοφιλών γραφείων, όπως το Travelocity και το Expedia.

Το όνειρο ενός ταξιδιού μπορεί να αποδειχθεί τεχνολογικός εφιάλτης, στοιχίζοντας σε χρόνο και χρήμα για χιλιάδες ανυποψίαστους χρήστες, που κινδυνεύουν να πέσουν θύμα κακόβουλων ενεργειών, ακόμη και για τους πιο έμπειρους. Μέχρι πρότινος, το μεγαλύτερο ρίσκο για έναν ταξιδιώτη ήταν οι διαδικτυακές προσφορές να μην είναι τόσο καλές όσο δείχνουν στην ηλεκτρονική ματιά. Πλέον, οι σημερινοί ταξιδιώτες δεν κινδυνεύουν να μην μείνουν ευχαριστημένοι, αλλά να μην αναχωρήσουν ποτέ!

Έρευνα του Kaspersky Lab κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως επισημαίνει, προηγμένα προγράμματα, που τρέχουν αυτόματα σε μεγάλο βαθμό και λειτουργούν με μια ποικιλία διαφορετικών τρόπων, μπορούν να υποκλέψουν τα προσωπικά μας στοιχεία.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος περιλαμβάνει την αποστολή crimeware μέσω email, με ψεύτικα emails τα οποία υποτίθεται ότι αποστέλλονται από μεγάλα online ταξιδιωτικά πρακτορεία. Αυτά τα μηνύματα περιλαμβάνουν συνημμένα αρχεία που περιέχουν ψεύτικα τιμολόγια τα οποία, όταν ο χρήστης κλικάρει πάνω τους, εγκαθιστούν Trojans σε υπολογιστές που δεν είναι προστατευμένοι με αναβαθμισμένα προγράμματα antivirus.

Τα Trojan ξετρυπώνουν passwords, δεδομένα πιστωτικών καρτών και αριθμούς ταυτοποίησης συναλλαγών, και -έχοντας πια εγκατασταθεί στο σύστημα- είναι πολύ δύσκολο να τα ξεφορτωθεί κανείς. Τα περισσότερα προγράμματα malware έχουν πολλούς «άσους στο μανίκι» για να αποτρέψουν την ανακάλυψή τους και δεν θα βρείτε κανένα ίχνος από τον ανεπιθύμητο επισκέπτη σας.

Δέλεαρ η έκπτωση
Ένα πολύ καλό δέλεαρ για ηλεκτρονική ολοκλήρωση των ταξιδιωτικών συναλλαγών είναι συνήθως η ποικιλία, η αμεσότητα και η οικονομία χρήματος. Διεθνείς ταξιδιωτικές ιστοσελίδες όπως το orbitz.com ή το lastminute.com επιτρέπουν στους χρήστες να οργανώσουν και να κλείσουν τις διακοπές τους, εξοικονομώντας έως και 25% σε σχέση με τα πακέτα των ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Ενώ, σύμφωνα με στατιστικές που καταρτίστηκαν από την ένωση βιομηχανιών BITKOM, το 41% των Γερμανών ήδη αγοράζει μέσω Internet και η τάση αυξάνεται συνεχώς. Η τεχνολογία έχει διεισδύσει για τα καλά και οι επιτήδειοι... ενδεχομένως καλύτερα!

Τι να προσέχετε...
Σύμφωνα με όσα συστήνει στη λίστα ελέγχου Διαδικτυακής Κράτησης Ταξιδιών που έχει εκδώσει το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών NRW, οποιοσδήποτε κλείνει ταξίδι για τον ίδιο ή την οικογένειά του μέσω διαδικτύου θα πρέπει να προσέχει να απευθύνεται μόνο σε σοβαρές εταιρείες.

Ταυτόχρονα, μέσα από επτά σύντομες συμβουλές που πρέπει να προσέχετε πάντα, επιχειρεί να προσδιορίσει την αξιοπιστία των διαδικτυακών κρατήσεων:

  • Ο πωλητής είναι μεσάζων ή ο διοργανωτής του ταξιδιού;
  • Είναι η διαδικασία κράτησης εύκολη και κατανοητή;
  • Είναι ξεκάθαρες οι παράμετροι του ταξιδιού σας;
  • Μπορούν οι σελίδες να εκτυπωθούν εύκολα;
  • Ξέρετε τι πρέπει να πληρώσετε και πότε;
  • Έχετε πιστοποιητικό κάλυψης κινδύνου;
  • Είναι δυνατή η ασφαλής μεταφορά δεδομένων;

 

24/12/2009 - imerisia.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;