Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

youtube logoΗ πακιστανική κυβέρνηση προχώρησε στο μπλοκάρισμα του YouTube, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα «βλάσφημου» υλικού.

Το «στοπ» στο YouTube έρχεται λίγο μετά το ανάλογο μπλοκάρισμα του Facebook από τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών (ΡΤΑ) της χώρας, που διέταξε τους εγχώριους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο να σταματήσουν, επίσης για απροσδιόριστο χρόνο, την πρόσβαση στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, μετά από ένα online διαγωνισμό για την απεικόνιση σε σχέδιο του προφήτη Μωάμεθ, κάτι που απαγορεύει η μουσουλμανική θρησκεία.

Το YouTube, που ανήκει στη Google, είχε απαγορευτεί ξανά στο Πακιστάν το 2007, επί ένα χρόνο, λόγω προβολής «αντι-ισλαμικών» βίντεο, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Εκρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι τέτοιου είδους «βλάσφημο» υλικό «προσβάλλει τα συναισθήματα των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό υπό το ένδυμα της ελευθερίας της έκφρασης».

Εκπρόσωπος του ΡΤΑ δήλωσε ότι ο οργανισμός τηλεπικοινωνιών προσπάθησε αρχικά να μπλοκάρει συγκεκριμένες διευθύνσεις (URLs) και συνδέσμους (links), «όμως το βλάσφημο υλικό συνέχισε να εμφανίζεται, έτσι ζητήσαμε το πλήρες κλείσιμο του YouTube», όπως είπε.

O PTA, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «θα επιθυμούσε οι αρμόδιες αρχές του Facebook και του YouTube να έρθουν σε επαφή με τον ΡΤΑ για να επιλύσουν το ζήτημα όσο γίνεται πιο γρήγορα, με τρόπο που να διασφαλίζει τη θρησκευτική αρμονία και το σεβασμό».

Όμως και οι χρήστες στο Πακιστάν δεν έχουν πια πρόσβαση και σε άλλα γνωστά sites, όπως η Wikipedia και το Flickr, αλλά ο ΡΤΑ δήλωσε ότι το μπλοκάρισμα τους έγινε για «τεχνικούς λόγους» και όχι κατόπιν εντολής εναντίον τους...
Undecided

Εκτιμάται ότι το μπλοκάρισμα των YouTube και Facebook θα οδηγήσει στην μείωση της διαδικτυακής κίνησης στο Πακιστάν κατά το ένα τέταρτο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, που συνήθως καταδικάζει αμέσως κάθε περιορισμό στην ελευθερία του Ίντερνετ διεθνώς (και είχε υποστηρίξει φανερά τη Google στη διαμάχη της με την κινεζική κυβέρνηση για λογοκρισία), αυτή τη φορά υπήρξε προσεκτικός και δήλωσε ότι «δεν πρέπει να γίνεται σκόπιμη προσπάθεια προσβολής των μουσουλμάνων ή άλλων θρησκευτικών ομάδων».

Από την άλλη, κάλεσε την πακιστανική κυβέρνηση να προσέξει, ώστε οι δράσεις της μην οδηγούν σε περιορισμό της ελευθερίας του λόγου για τα εκατομμύρια των χρηστών του Ίντερνετ... Foot in mouth

 

21/05/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;