25 Μαϊου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Τεράστιο βήμα με επιστημονικές, φιλοσοφικές και ηθικές προεκτάσεις από τον γενετιστή Κρεγκ Βέντερ, που αποκωδικοποίησε το ανθρώπινο γονιδίωμα. Κατά προτεραιότητα ενημερώθηκε ο Λευκός Οίκος, λόγω της δυνατότητας κατασκευής βιολογικών όπλων.
Ο Κρεγκ Βέντερ, ο άνθρωπος που αποκωδικοποίησε το ανθρώπινο γονιδίωμα πριν από μία δεκαετία, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ένα βήμα πλησιέστερα στη δημιουργία τεχνητής ζωής! Οχι ακριβώς ex nihilo (εκ του μηδενός) όπως ο Δημιουργός, αλλά σίγουρα με διαφορετικό τρόπο από τους σχεδιασμούς της Φύσης. Το πείραμα ήταν τόσο σοβαρό, ώστε ενημερώθηκε κατά προτεραιότητα ο Λευκός Οίκος, λόγω της δυνατότητας κατασκευής βιολογικών όπλων.
«Ο Βέντερ μισανοίγει την πιο βαθιά πόρτα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Φλερτάρει τον ρόλο του Θεού φτιάχνοντας τεχνητή ζωή που δεν θα υπήρχε ποτέ στη Φύση, από βασικά δομικά υλικά», σχολίασε ενθουσιασμένος ο Βρετανός γενετιστής της Οξφόρδης, Τζούλιαν Σαβουλέσκου.
Ο δρ Βέντερ και οι συνεργάτες του στο ινστιτούτο Μέριλαντ, της Καλιφόρνια, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ζωντανό κύτταρο από συνθετικό DNA. «Το αποκαλούμε συνθετικό επειδή προήλθε από ένα συνθετικό χρωμόσωμα φτιαγμένο από τέσσερις χημικές μονάδες σε ένα χημικό «συνθεσάιζερ», αρχής γενομένης από τις πληροφορίες ενός υπολογιστή», δήλωσε ο δρ Βέντερ και συμπλήρωσε: «Είναι το πρώτο αυτο-αντιγραφόμενο είδος στον πλανήτη που έχει για γονιό ένα... κομπιούτερ».
Σκοπός του αμφιλεγόμενου Αμερικανού γενετιστή δεν είναι η δημιουργία... τεχνητών ανθρώπων, αλλά απλών βακτηρίων που θα παράγουν καθαρά καύσιμα, θα απορρυπαίνουν την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα και θα παρέχουν στην ιατρική καλύτερα εμβόλια.
Οπως έγραψε το περιοδικό Science, το συνθετικό βακτήριο αποτελείται από το «κουκούλι» ενός βακτηρίου Mycoplasma capricolum, στο οποίο μεταμοσχεύτηκε το συνθετικά τροποποιημένο γενετικό υλικό ενός συγγενούς βακτηρίου Mycoplasma mycoides.
Υστερα από πολλά αποτυχημένα πειράματα, ο... μικροσκοπικός Φρανκενστάιν απέκτησε ζωή κι άρχισε να αναπαράγεται στο εργαστήριο!
Άλλαξε τις απόψεις μου...
«Νομίζω ότι το βήμα που πραγματοποιήσαμε δεν έχει μόνο επιστημονική, αλλά και φιλοσοφική αξία. Σε ό,τι με αφορά, μπορώ να πω ότι άλλαξε τις απόψεις μου για τον ορισμό της ζωής και για τη λειτουργία της», δήλωσε ο Κρεγκ Βέντερ.
Το γονιδίωμα του μικροβίου -ή «λογισμικό» του όπως το ονομάζουν οι δημιουργοί του- αντιγράφει το γενετικό υλικό ενός παθογόνου βακτηρίου, με το απλούστερο γνωστό γονιδίωμα που έχει βρεθεί σε ζωντανό οργανισμό. Ωστόσο, η ομάδα του Βέντερ χρειάστηκε χρόνια για να βρει το σωστό «σχέδιο κατασκευής» ενός τεχνητού χρωμοσώματος με τεχνητές γενετικές ακολουθίες, αλλά και τον τρόπο μετάγγισής του σε ένα άλλο βακτήριο.
Η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα λεπτή, αφού αρκούσε ένα λαθάκι στο 1 εκατομμύριο «ζεύγη-βάσης» της γενετικής ακολουθίας για να μη «ζωντανέψει» το κύτταρο.
Ο Βέντερ παραδέχτηκε πως το δημιούργημά του δεν είναι 100% τεχνητή ζωή, αφού χρησιμοποίησε βασικά υλικά από τη Φύση.
Στόχος του όμως είναι να ανακαλύψει αν είναι εφικτή η πλήρης αναπαραγωγή μέσω χημικής σύνθεσης με αφετηρία μια ψηφιακή ακολουθία DNA αποκλειστικά από ηλεκτρονικό υπολογιστή!
21/05/2010 - ethnos.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV