Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

internet

Το Διαδίκτυο αποτελεί από το ξεκίνημά του μέρος διαμάχης, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να εκφράσει τη γνώμη του. Ενώ η πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας τελειώνει, ας εξετάσουμε μερικά από τα λιγότερο δημοφιλή και σκανδαλώδη γεγονότα-αντιπαραθέσεις που ξεκίνησαν, συνέβησαν ή/και κλιμακώθηκαν στο διαδίκτυο.

1. Κλιματική αλλαγή και χάκερς

Όταν χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε έναν server της μονάδας κλιματικής έρευνας στο πανεπιστήμιο της ανατολικής Αγγλίας, άφησαν να διαρρεύσουν πάνω από χίλια email και άλλα ντοκουμέντα που αμφισβητούν πολλές πληροφορίες που είχαν χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των μοντέλων και των προβλέψεων για την κλιματική αλλαγή. Η αντιπαράθεση που ξεκίνησε συνεχίζεται ακόμα, με την μια πλευρά να μιλά για μια καμπάνια σπίλωσης υπολήψεων και την άλλη να διαβεβαιώνει ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν τη συνομωσία των επιστημόνων για να παραποιήσουν τις πληροφορίες. Η αντιπαράθεση πλήττει την φήμη της επιστημονικής κοινότητας στο σύνολο της και το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτό είναι ένα απομονωμένο γεγονός είτε μία συνήθης πρακτική σε όλους τους επιστημονικούς τομείς.

2. Το μεγάλο firewall της Κίνας

Η λογοκρισία ήταν ανέκαθεν ένα φλέγον ζήτημα στην κοινωνία. Η Κίνα είναι η χώρα
που εφαρμόζει την πιο αυστηρή λογοκρισία στο διαδίκτυο επιβεβαιώνοντας το παρατσούκλι, «Το μεγάλο τείχος προστασίας της Κίνας» (The Great Firewall of China). Υπάρχουν μάλιστα ιστοσελίδες που επιτρέπουν στους χρήστες να δουν αν μία συγκεκριμένη σελίδα στο διαδίκτυο είναι απαγορευμένη στην Κίνα.

Το υλικό υπό λογοκρισία περιλαμβάνει ιστοσελίδες που παρακινούν τους πολίτες της Κίνας να αντισταθούν ή να σπάσουν τα δεσμά του Συντάγματος, κριτικάρουν τους νόμους ή τους κανονισμούς της κινεζικής κυβέρνησης, συζητήσεις για τυχερά παιχνίδια, τη βία κ.α.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει ασκήσει ανοιχτά κριτική για τη λογοκρισία στην Κίνα. Το θέμα έγινε ευρύτερα γνωστό κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το Πεκίνο, όταν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην χώρα δεν μπορούσαν να μεταδώσουν τα ρεπορτάζ τους ελεύθερα.

3. Η Amazon αφαιρεί από τις λίστες πωλήσεων τα βιβλία που απευθύνονται σε ομοφυλόφιλους

Την άνοιξη του 2009, ένας μεγάλος αριθμός εκδοτών και αναγνωστών του ιστότοπου έμειναν έκπληκτοι όταν πληροφορήθηκαν ότι η Amazon είχε αφαιρέσει από τις λίστες με τις πωλήσεις βιβλίων που βρίσκονται στη σελίδα της, χιλιάδες βιβλία που απευθύνονται σε ομοφυλόφιλους. Αυτό σήμαινε ότι τα βιβλία αυτά δεν ήταν δυνατόν να παρουσιαστούν στη μηχανή αναζήτησης της Amazon.

Η Amazon υποστήριξε ότι ήταν τεχνικό λάθος που επηρέασε περισσότερα από 57.000 βιβλία σε άλλες κατηγορίες. Η Amazon ανάρτησε μια απολογία και επανένταξε τα βιβλία στις λίστες.

4. Οι κάμερες της Google στους δρόμους παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή

Η υπηρεσία της Google για την παρακολούθηση στους δρόμους συλλέγει φωτογραφίες πολλών πόλεων ανά τον κόσμο και δημιουργεί μια εναλλακτική εικόνα στους χάρτες της Google. Οι φωτογραφίες πολύ συχνά περιλαμβάνουν ανθρώπους, πολλές φορές όχι ιδιαίτερα κολακευτικές, ενώ μπορεί να τους δείχνουν και στο ίδιο τους το σπίτι. Ενώ μέχρι τώρα η Google έχει βγει νικήτρια σε σχετικές δίκες, το ζήτημα εγείρει μια σειρά από θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

5. Βιβλία της Google και πνευματικά δικαιώματα

Όταν η Google ανακοίνωσε το 2004 ότι ήθελε να συμπεριλάβει το περιεχόμενο εκατομμυρίων βιβλίων από τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες στο πρόγραμμά της Google Books, εκδότες και συγγραφείς διαμαρτυρήθηκαν θέτοντας το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων.

Το 2005, μια ομάδα εκδοτών και συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένων των Penguin και McGraw – Hill, μήνυσαν την Google για το πρόγραμμα. Ένας διακανονισμός επετεύχθη καθώς οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν βιβλία σε ψηφιακή μορφή μέσω της Google ή να έχουν πρόσβαση σε αυτά μέσω εγγραφής σε βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια. Ο διακανονισμός παρόλα αυτά έδωσε στην Google προκαταρκτική έγκριση, ωστόσο η τελική εκκρεμεί ακόμη.

6. Η διαμάχη της ουδετερότητας στο διαδίκτυο

Η ουδετερότητα του διαδικτύου είναι πολύ σημαντικό θέμα για τους χρήστες του. Τίποτα δεν εμποδίζει τις υπηρεσίες παροχής ίντερνετ (ISP) να χρεώνουν τους χρήστες ανάλογα με τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται ή τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν. Σε γενικές γραμμές, η ουδετερότητα ισχύει ωστόσο δεν υπάρχουν νόμοι που μπορούν να διασφαλίσουν ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει.

7. Η υπηρεσίες παροχής διαδικτύου περιορίζουν το bandwidth

Πολλές υπηρεσίες παροχής ίντερνετ περιορίζουν το bandwidth των χρηστών τους θέλοντας να ελέγξουν την χρήση των υπηρεσιών που προσφέρονται, ειδικά όταν οι χρήστες επισκέπτονται υπηρεσίες κοινής χρήσης αρχείων (file-sharing services). Οι ISPs ισχυρίζονται ότι η πρακτική αυτή διασφαλίζει πως όλοι οι πελάτες έχουν μια λογική χρήση του bandwidth, όμως η αντίθετη πλευρά τονίζει ότι κάτι τέτοιο είναι ανήθικο και άδικο για τους πελάτες καθώς πρέπει να πληρώσουν την ίδια τιμή για λιγότερες υπηρεσίες.

8. Η επανάσταση του Digg

Το 2007, οι χρήστες του Digg δημοσίευσαν τα κρυπτογραφημένα «κλειδιά» για υψηλής ποιότητας βίντεο HD-DVD. Το Digg απέκρυψε τα «κλειδιά» αφού συμβουλεύτηκε τη νομική ομάδα. Οι χρήστες του Digg αντέδρασαν, δημοσιεύοντας συνδέσμους για τους κωδικούς και ψηφίζοντάς τα στην πρώτη σελίδα. Στο τέλος, το Digg πήρε το μέρος των χρηστών του ανακοινώνοντας ότι τα «κλειδιά» θα παραμείνουν στη σελίδα, καθώς αυτή είναι η επιθυμία των χρηστών του, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι η σελίδα μπορεί να κλείσει.

9. Παιδόφιλοι στο MySpace

Το MySpace είναι καιρό τώρα πολύ δημοφιλές στους εφήβους. Ανήλικα παιδιά χρησιμοποιούν τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιράζονται φωτογραφίες, να ανεβάζουν βίντεο και να καταγράφουν γεγονότα που συμβαίνουν στην καθημερινότητά τους. Για κάποια διάστημα, οι ανήλικοι χρήστες του MySpace μπορούσαν να έχουν τα προφίλ τους ανοιχτά, διαθέσιμα σε όλους.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών όμως εξοργίστηκαν όταν προέκυψαν περιστατικά παρενόχλησης από ενήλικες προς τους νεαρούς χρήστες της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Σαν απάντηση το MySpace πήρε μέτρα για να προστατέψει τους χρήστες κάτω των 16 ετών, κάνοντας προσαρμογές στη σελίδα όπως περιορισμός της προβολής τους των προφίλ και γενικότερα κλείδωμα των προφίλ έτσι ώστε ανώνυμοι χρήστες να μη μπορούν να στέλνουν μηνύματα.

10. Craigslist και μαστροπεία

Το Craiglist έχει μια κατηγορία με υπηρεσίες για ενήλικες που επιτρέπει στους χρήστες να ζητούν τέτοιου είδους υπηρεσίες από τους άλλους χρήστες της σελίδας. Ήταν θέμα χρόνου κυκλώματα που δρουν στο χώρο της μαστροπείας να εκμεταλλευτούν την ανωνυμία του διαδικτύου. Αν και ο σκοπός του Craigslist ήταν να προάγει τον ελεύθερο λόγο και να δημιουργήσει μια ανοιχτόμυαλη κοινότητα, δεν άργησε η κατάσταση να κλιμακωθεί στα μάτια των μέσων ενημέρωσης.

11. Η κοινή χρήση αρχείων και τα πνευματικά δικαιώματα

Η κοινή χρήση αρχείων μέσω του διαδικτύου (file sharing) είναι κοινή πρακτική από τις πρώτες κιόλας μέρες. Ωστόσο, το 2000 σημειώθηκε η πρώτη σημαντική μήνυση και το κλείσιμο μιας σχετικής υπηρεσίας. Το Napster μηνύθηκε από την Ένωση των Δισκογραφικών Εταιριών της Αμερικής (RIAA) με την κατηγορία ότι διευκόλυνε την μεταφορά υλικού πνευματικής ιδιοκτησίας το Δεκέμβριο του 1999 και τελικά έκλεισε τον Ιούλιο του 2001.

Παρόμοιες δημοφιλείς υπηρεσίες έχουν αντίστοιχη μοίρα. Το The Pirate Bay, μια διαδικτυακή σελίδα που περιλαμβάνει torrents, έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό αγωγών. Οι διαχειριστές της σελίδας συνελήφθησαν από τη Σουηδική αστυνομία το 2006. Το 2009 το σουηδικό δικαστήριο έκρινε ενόχους τους Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm, Carl Lundstorm και Peter Sunde γιατί «βοηθούσαν την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων» και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός χρόνου και εγγύηση 3,6 εκατομ. δολαρίων.

12. Διαδηλωτές χρησιμοποιούν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των ιρανικών εκλογών

Οι διαδηλωτές στο Ιράν που διαμαρτύρονταν για τα αποτελέσματα των εκλογών του 2009 χρησιμοποίησαν το Twitter και άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να οργανωθούν και κάνουν γνωστές τις θέσεις τους. Παρόλο που τα επεισόδια που ακολούθησαν συνέβησαν εκτός διαδικτύου, η κατάσταση κλιμακώθηκε και τράβηξε την προσοχή των ΜΜΕ μέσω του διαδικτύου.

13. To Facebook αλλάζει την πολιτική του

Τον Φεβρουάριο του 2009, το Facebook άλλαξε τους όρους χρήσης του ώστε να του επιτρέπει τη διατήρηση επ αόριστον κάθε υλικού που δημοσίευαν στους λογαριασμούς τους οι χρήστες του, υποστηρίζοντας ότι οτιδήποτε δημοσιεύεται είναι δική του ιδιοκτησία ακόμα και αν ο λογαριασμός ενός χρήστη διαγραφεί.

Χωρίς καμία έκπληξη αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους χρήστες. Κάποιοι δημιούργησαν ομάδες, ζητώντας την επιστροφή των προηγούμενων όρων χρήσης. Το Facebook ισχυρίζεται ότι δεν είχε πρόθεση να κάνει μια τόσο μεγάλη αλλαγή και πως αυτό ήταν μια παρερμηνεία των νέων όρων. Στο τέλος, το Facebook επανέφερε τους αρχικούς όρους χρήσης.

14. Το Facebook κρίνει τον θηλασμό ως προσβλητικό

Το Facebook έχει μια ισχυρή πολιτική σχετικά με το περιεχόμενο που θεωρεί προσβλητικό, κάτι που πολλοί γονείς το δέχονται πολύ θετικά. Ωστόσο, πολλές μητέρες εξοργίστηκαν όταν φωτογραφίες από μητέρες που θηλάζουν αφαιρέθηκαν από τη σελίδα εξαιτίας της λογοκρισίας για ανήθικο περιεχόμενο. Αυτό προκάλεσε μποϊκοτάζ, ομάδες διαμαρτυρίας και μια διαδήλωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του Facebook.

15. Η μπλόγκερ Dooce απολύεται επειδή μπλόγκαρε σχετικά με τη δουλειά της

Το 2002 η Heather Armstrong, γνωστή και ως Dooce στον χώρο τον μπλόγκς, απολύθηκε γιατί είχε ένα ιστολόγιο στο οποίο έγραφε για τη δουλειά της και για μερικούς από τους συναδέλφους της με έναν όχι και τόσο κολακευτικό τρόπο. Είναι πιθανώς το πρώτο άτομο που απολύεται εξαιτίας ενός μπλογκ και σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή.

Αφότου απολύθηκε ασχολήθηκε με το μπλογκ της επαγγελματικά και ανακηρύχθηκε σε μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες των ΜΜΕ σύμφωνα με το Forbes. Η σελίδα ακόμη αποτελεί πηγή διαμάχης εξαιτίας των σκληρά ειλικρινών δημοσιεύσεων.


27/12/2009 tvxs με πηγή από το sixrevisions.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;