Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ν. ΝεγκρεπόντεΈνας φθηνός υπολογιστής-ταμπλέτα θα αντικαταστήσει το laptop των 100 δολαρίων προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού One Laptop Per Child να παρέχει ένα φορητό υπολογιστή σε κάθε φτωχό παιδί στον πλανήτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ελληνο-αμερικανού επικεφαλής του Οργανισμού, Νίκολας Νεγκροπόντε το αρχικό σχέδιο του Οργανισμού να παράγει έναν πάμφθηνο φορητό υπολογιστή αξίας μόνο 100 δολαρίων εγκαταλείπεται ως ανέφικτο.

Πλέον, ο Οργανισμός στρέφεται στην ιδέα ενός φθηνού υπολογιστή-ταμπλέτας ανάλογης αξίας.

Ο Ν. Νεγκρεπόντε δήλωσε ότι ο επόμενος υπολογιστής που θα προωθήσει ο Οργανισμός θα βασίζεται στο σχέδιο του tablet PC "Moby" της εταιρίας Marvell Technology Group.

Η Marvell παρουσίασε ένα πρωτότυπο της συσκευής φέτος και ανακοίνωσε ότι θα κοστίζει γύρω στα 99 δολάρια.

Μέχρι σήμερα, ο ασπροπράσινος φθηνός υπολογιστής ΧΟ που προώθησε μέχρι ο Οργανισμός σε διάφορες χώρες, όπως το Αφγανιστάν και η Ουρουγουάη, συνάντησε εμπόδια όσον αφορά τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής του.

Επιπλέον, στην πραγματικότητα η τιμή του ήταν γύρω στα 200 δολάρια, δηλαδή διπλάσια από την υπεσχημένη.

Το 2005, ο Νεγκροπόντε συνέλαβε την φιλόδοξη ιδέα να κατασκευαστούν και να μοιραστούν 100 εκατ. laptop, μέσα σε δύο μόνο χρόνια, στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, μόνο 2 εκατ. βρίσκονται σε χρήση διεθνώς και κοστίζουν σαφώς ακριβότερα.

Ο φορητός ΧΟ συνάντησε ποικίλες δυσκολίες που αύξησαν το κόστος του, όπως για παράδειγμα, η ανάγκη να υπάρχει διαφορετικό πληκτρολόγιο σε χώρες που δεν χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο.

Παράλληλα, έπρεπε να διαθέτει την κατάλληλη σχεδίαση και τα εξαρτήματα για να αντέχει τη σκόνη και τον καυτό ήλιο σε πολλά άνυδρα μέρη της υφηλίου.

Τα νέα tablets της Marvell θα διαθέτουν μια ή και δύο βιντεοκάμερες, σύνδεση Wi-Fi στο διαδίκτυο, οθόνες αφής multi-touch 8,5 επί 11 ιντσών και αρκετή ισχύ για να παίζουν υψηλής ανάλυσης και τρισδιάστατο βίντεο.

Ακόμη, θα μπορούν να συνδεθούν με περιφερειακά όπως "ποντίκι" σε αντίθετη με το iPad.

Αναφερόμενος στο νέο σχέδιο, ο Ν. Nεγκροπόντε είπε ότι το μηχάνημα τελικά θα "τρέχει" κάποια έκδοση του ανοικτού λειτουργικού συστήματος Linux. Ωστόσο, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, το πρώτο μοντέλο του "ΧΟ 3.0" tablet θα "τρέχει" μάλλον το Android της Google.

Όπως διευκρινίστηκε, το Windows 7 απορρίφθηκε επειδή απαιτεί μεγάλη μνήμη και επεξεργαστική ισχύ.

Καταλήγοντας, ο Ν. Νεγκροπόντε δήλωσε ότι το νέο tablet θα παρουσιαστεί επισήμως τον επόμενο Ιανουάριο.

 

28/05/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;