Διαφήμιση
( 2 ψήφοι )
famelab

Γιατί ο ουρανός είναι μπλε και η θάλασσα γαλάζια;
Γιατί τα ποπ κορν κάνουν ποπ;
Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν μπλε και κάποιοι άλλοι καστανά μάτια;
Πώς δημιουργούνται τα απολιθώματα;

Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα επιχείρησαν να απαντήσουν σε πέντε μόλις λεπτά, με επιστημονικό αλλά και το βέλτιστο εκλαϊκευμένο τρόπο, νέοι άνθρωποι που συμμετείχαν στο διαγωνισμό FameLab 2010. Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνει το British Council, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης.

Οι νικητές του FameLab 2010

Οι φιναλίστ, έχοντας τα εφόδια από το διήμερο Masterclass στην επικοινωνία της επιστήμης με τον Malcolm Love και τον Γιώργο Ζαρκαδάκη, παρουσίασαν τα επιστημονικά θέματα με σαφήνεια. Παρακολούθησαν στις 8 Μάη δωρεάν ένα διήμερο Masterclass με θέμα «Η επικοινωνία της επιστήμης» στο οποίο διδάσκουν ειδικοί από τη Βρετανία και την Ελλάδα.Ο νικητής του ελληνικού τελικού διαγωνισμού «FameLab 2010» κέρδισε ένα δωρεάν ταξίδι στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham, που θα γίνει 9-13 Ιουνίου 2010, όπου και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο FameLab International 2010.

Nικητής του φετινού FameLab αναδείχθηκε ο Βασίλης Γρηγοριάδης, 32 ετών. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Southampton Solent University και κατέχει μεταπτυχιακό σε τηλεπικοινωνιακά συστήματα και επεξεργασία ψηφιακού σήματος από το πανεπιστήμιο του Bristol. Εργάζεται ως network engineer στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ AB Βασιλόπουλος, είναι μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης και της Action Aid. Ασχολίες του είναι τα ταξίδια, οι πολεμικές τέχνες, η μουσική (κατέχει το προσωπικό του ερασιτεχνικό στούντιο), το θέατρο (υπήρξε μέλος ερασιτεχνικού θεατρικού εργαστηρίου), η φυσική, η ψυχολογία και η διεθνής λογοτεχνία.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην Ισμήνη Λυμπέρη που μίλησε για το στρες. Με μεταπτυχιακό Τίτλο στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας, Κοινωνιολόγος Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, διδάσκουσα Νοσηλεύτρια Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εκπαίδευσης σε θέματα Πρώτων Βοηθειών των Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού του Ερυθρού  Σταυρού. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και είναι εισηγήτρια σε Νοσηλευτικά Συνέδρια.  

To τρίτο βραβείο πήρε ο Μάρκος Βαξεβανόγλου που μίλησε για τις νυχτερίδες. Κέρδισε επίσης το βραβείο κοινού και το βραβείο Open Science. Είναι γεωλόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Τεκτονική - Στρωματογραφία. Από το 2008 υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Γεωλογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα την Αρχαία Μεταλλευτική Δραστηριότητα στο όρος Παγγαίο της Ανατολικής Μακεδονίας. Από το 2000 ασχολείται ερασιτεχνικά με τη σπηλαιοεξερεύνηση. Είναι αναγνωρισμένος εκπαιδευτής σπηλαιολογίας από τη Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος. Εργάζεται  ως Γεωλόγος Μελετητής από το 2009.

Στόχος του FameLab είναι να ενθαρρύνει νέους επιστήμονες και να τους εμπνεύσει να μεταδώσουν το όραμα τους για την επιστήμη και τεχνολογία του 21ο αιώνα. Τα κριτήρια που πρέπει να συγκεντρώνουν οι παρουσιάσεις των υποψηφίων είναι: περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα.

 

20/05/2010 - tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;