Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
twitterΣτην προσπάθειά τους να αυξήσουν τον αριθμό των μελών της υπηρεσίας που θα λαμβάνουν τα μηνύματά τους, οι spammers μηχανεύτηκαν το εξής: αυτοματοποιούν την αναζήτηση χρηστών του twitter που έχουν πολλούς followers και τους ακολουθούν. Οι χρήστες που ενημερώνονται για τον νέο πιστό τους ακόλουθο, ανταποδίδουν ευγενικά το follow, όπως επιτάσσουν οι κανόνες ευγένειας του Twitter. Έτσι, οι followers των spammer αυξάνονται -υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10% όσων κάνει κανείς follow ανταποκρίνονται κάνοντας επίσης follow.

Ο λογαριασμός του Osen Komura στήθηκε ως ένα πείραμα που θα τεκμηρίωνε του λόγου το αληθές. Το πείραμα που διεξήγαγε ο Stefan Tanase, Ρουμάνος ειδικός σε θέματα ασφάλειας στην Kasperksky Labs, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2008. Μέσα σε ένα μόλις μήνα, ο Osen ακολουθούσε 41.798 χρήστες του Τwitter και από αυτούς το 17% ανταποκρίθηκε ανταποδίδοντας την πράξη. Έτσι, ο Osen βρέθηκε με 7.847 followers με ελάχιστα tweets (ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια και πλέον μετά έχει μόλις 33 tweets).

Προσωπική εμπειρία


Ένα ωραίο πρωινό διαπίστωσα ότι με ακολουθεί ένας «απόγονος» του διάσημου φιλοσόφου Εμμανουέλ Καντ (που με είδε, που με ξέρει, τι τον νοιάζουν τα tweet μου;).

Ακολουθώντας το «τόλμησε να γνωρίσεις», το γνωμικό που όρισε τον Διαφωτισμό,  ο σύγχρονος Καντ ekant χρησιμοποίησε ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο για να αποκτήσει νέους ακόλουθους, ακα followers (και να αποκομίσει κέρδη από αυτό).

Βασισμένος σε ένα εργαλείο-υπηρεσία που ονομάζεται TwitterOrganizer (με συνδρομή 15 περίπου δολάρια το μήνα για ένα χρόνο και εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών εάν ο χρήστης δεν μείνει ευχαριστημένος!), ο ekant δοκιμάζει την τύχη του στην τουιτεροχώρα:

Auto Follow People’s Friends: Αρχικά, εντοπίζει κάποιους χρήστες του twitter με πολλούς followers (αρχικά και για να μην τον ψιλιαστούν στο Twitter έως 50, μετά έως και 500) ή τουλάχιστον αυτούς που τον ενδιαφέρουν (target group). Το σύστημα προτείνει να ακολουθεί αυτόματα σχετικά λίγους χρήστες, καθώς το Twitter θα τον μπλοκάρει.

Έπειτα, το σύστημα φροντίζει να κάνει αυτόματα follow όλους τους followers του χρήστη που όρισε (την ώρα που ο χρήστης έχει «πει» ότι κοιμάται).

Σε δύο, ας πούμε,  ημέρες, όσοι δεν ανταποκριθούν ανταποδίδοντας το follow (follow back), όπως ορίζουν οι κανόνες ευγένειας στο Twitter, τότε το TwitterOrganizer αναλαμβάνει να τους κάνει unfollow αυτομάτως.

Έτσι, κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός των followers (όχι όμως με τον ρυθμό αύξησης των following αλλά πολύ-πολύ μεγαλύτερο).

Ο ekant έχει ρίξει τα δίχτυα του σε 6.085 χρήστες (following) και έχει αποκτήσει 6.020 followers (και φυσικά, δεν είμαι ανάμεσά τους). Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ekant έχει μόλις 17 tweets!

Κάτι τέτοιοι λογαριασμοί μάλλον είναι χρήσιμοι, εξάλλου το spam αποδίδει  -λέτε να γραφτούμε συνδρομητές στο TwitterOrganizer και να κάνουμε follow τον ekant και να ρίξουμε τα δίχτυα μας στους χιλιάδες followers του μέρα με τη μέρα;


Μαύρες Λίστες για να κάνετε Block και Unfollow

Στο μεταξύ, το φαινόμενο έχει γίνει αντιληπτό και έτσι έχουν αναπτυχθεί υπηρεσίες που προσφέρουν λύσεις για τη βέλτιστη διαχείριση των λογαριασμών μας στο twitter. Κάπως έτσι, έχουν εξαφανιστεί εργαλεία όπως το προαναφερόμενο TwitterOrganizer, και έχουν δημιουργηθεί μαύρες λίστες με λογαριασμούς spam στο Twitter. Δείτε για παράδειγμα το Twerpscan.

Ο τίμιος τρόπος να προσελκύσετε followers στο twitter είναι να παραπέμπετε με κάθε μέσο που διαθέτετε στο προφίλ σας, όπως θα κάνατε για να γνωστοποιήσετε ευρύτερα το δικτυακό σας τόπο. Προσθέστε το twitter σας στην (ηλεκτρονική και έντυπη) κάρτα σας, στο δικτυακό σας τόπο, στο μπλογκ σας, αγοράστε διαφημιστική προβολή. Η (σκληρή) αλήθεια είναι ότι οι λογαριασμοί με τους περισσότερους followers στο Twitter ανήκουν σε διάσημους ανθρώπους ή σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς. Μην περιμένετε δηλαδή να σας ακολουθούν κατά χιλιάδες επειδή γράφετε συχνά, ωραία ή ακόμα και χρήσιμα tweets. Ωστόσο, το Twitter είναι ένα εργαλείο μαζικής αλλά και άμεσης επικοινωνίας και εάν θέλετε πράγματι να το αξιοποιήσετε μπορείτε να αρκεστείτε σε λίγους και καλούς...

 

26/05/2010 - tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;