Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

αγελάδες...Οι κτηνοτρόφοι ίσως κάποτε κάνουν μπίζνες με τη Σίλικον Βάλεϊ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα μελέτη της Hewlett-Packard. Οι αχανείς εκτάσεις, στις οποίες συνήθως βρίσκονται οι φάρμες τους, είναι πεδίον... εξοικονόμησης λαμπρόν για τις μεγάλες εταιρείες όπως Google, Microsoft, Yahoo κ.ά.

Οι ιντερνετικοί κολοσσοί αναζητούν φθηνή γη για να χτίσουν τα νέα κέντρα τους και θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στις εκτάσεις των καουμπόηδων. Οι αγελάδες είναι η πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους. Πώς; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ηewlett-Ρackard, 10.000 αγελάδες ισοδυναμούν με μια μονάδα παραγωγής ενός μεγαβάτ. Η κοπριά μιας μέσης αγελάδας θα μπορούσε να κρατάει αναμμένη για μία ολόκληρη ημέρα μια λάμπα 100 βατ.

Βέβαια απαιτείται ειδικός εξοπλισμός διαχωρισμού της μεγαλύτερης δυνατής ποσότητας μεθανίου από την κοπριά, ώστε να δημιουργηθεί το λεγόμενο βιοκαύσιμο. Η αγορά του κοστίζει γύρω στα 5 εκατ. δολάρια και χρειάζονται 30.000 δολάρια τον χρόνο για συντήρηση. Η HP πάντως επισημαίνει, για παράδειγμα, ότι κάποιες αμερικανικές πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και το Τέξας έχουν ήδη τέτοιες κεντρικές μονάδες επεξεργασίας της κοπριάς. Συν ατελείωτες φθηνές εκτάσεις. Και επιφυλάσσεται να δοκιμάσει η ίδια τα όσα προτείνει.

 

29/05/2010 - tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;