Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

facebook logoΣε μόδα τείνει να εξελιχτεί στις ισλαμικές χώρες της Ανατολής το «φίμωμα» του Facebook. Μετά το Πακιστάν, και το Μπαγκλαντές ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε προσωρινό μπλοκάρισμα του μεγαλύτερου στον κόσμο κοινωνικού δικτύου, λόγω της παρουσίασης σε αυτό «βλάσφημων» σκίτσων κατά του προφήτη Μωάμεθ, αλλά και «απαράδεκτων» εικόνων των μουσουλμάνων ηγετών της χώρας.

Τη σχετική εντολής απαγόρευσης έδωσε η Ρυθμιστική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών του Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, με το σκεπτικό ότι τα καρτούν για τον Μωάμεθ «πλήττουν τα θρησκευτικά αισθήματα του μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Χασάν Μαχμούτ Ντελβάρ, «μερικοί σύνδεσμοι στο site περιείχαν επίσης απεχθείς εικόνες των ηγετών μας, μεταξύ αυτών του ‘πατέρα του έθνους’ Σεϊχη Μουτζιμπούρ Ραχμάν, του σημερινού πρωθυπουργού Σεϊχη Χασίνα και του ηγέτη της αντιπολίτευσης».

Το Facebook, όπως διευκρινίστηκε, θα ξαναλειτουργήσει στο Μπαγκλαντές μόνο όταν έχουν μπλοκαριστεί μόνιμα οι «προσβλητικές» ιστοσελίδες.

Οι κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας ήδη συνέλαβαν ένα άτομο ως υπεύθυνο για τις εικόνες των πολιτικών ηγετών που διακωμωδήθηκαν στο Facebook και τον διώκουν. Σύμφωνα με τις Αρχές, το άτομο αυτό χρησιμοποίησε τουλάχιστον έξι λογαριασμούς του Facebook για να δημοσιεύσει τις εικόνες, για το ακριβές περιεχόμενο των οποίων δεν δόθηκαν λεπτομέρειες.

Παράλληλα, χιλιάδες μουσουλμάνοι της χώρας κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντάκα, ζητώντας από την κυβέρνηση να απαγορεύσει το Facebook, κατηγορώντας το για «αντι-ισλαμική προπαγάνδα».

Την αφορμή για όλα αυτά (όπως και στο Πακιστάν) έδωσε μια καμπάνια από ανώνυμους εμπνευστές στο Facebook, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, με τίτλο «Ο καθένας μπορεί να σκιτσάρει τον Μωάμεθ».

Οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημη οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη τους, όπως άλλωστε και του Θεού (Αλλάχ), ακόμα κι αν αυτή δεν γίνεται με κακόβουλη πρόθεση.  

Από την άλλη όμως, πραγματοποιήθηκε αντι-διαδήλωση από φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Ντάκα, ζητώντας από τις Αρχές της χώρας να άρουν το μπλοκάρισμα του Facebook.

Πέρυσι το Μπαγκλαντές είχε μπλοκάρει το YouTube για αρκετές μέρες. Η χώρα έχει σήμερα περίπου ένα εκατομμύριο χρήστες του Facebook, κατ’ εκτίμηση το ένα έκτο των συνολικών χρηστών Ίντερνετ. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχουν δικούς τους λογαριασμούς στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

 

31/05/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;