Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

A Contract with God (1978)Τον Γενάρη του 1971 κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Bantam μια χαρτόδετη έκδοση των Gil Kane και Archie Goodwin υπό τον τίτλο Blackmark. Τότε κανείς δεν φανταζόταν ότι γεννιόταν το είδος του εικονομυθιστορήματος, περισσότερο γνωστού ως graphic novel, το οποίο έμελλε να αγαπηθεί πολύ από το παγκόσμιο κοινό, αλλά και να αλλάξει το στερεότυπο του μέσου αναγνώστη κόμικς. Εχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τη σφαίρα των περιθωριακών αναγνωσμάτων που απευθύνονται αποκλειστικά σε μοναχικούς πιτσιρικάδες. Εχουν πλέον γίνει mainstream, απευθύνονται κυριολεκτικά στους πάντες, μεταμορφώνονται σε ταινίες και εκδίδονται ταυτόχρονα σε διάφορες χώρες. Οπως λέει ο κ. Τάσος Παπαϊωάννου, κομίστας, «σε παγκόσμιο επίπεδο τα κόμικς έχουν περάσει από όλα τα στάδια και πλέον διανύουν κύκλους. Λογική κατάληξη των πάντων.

Στην Ελλάδα, τώρα, αυτήν τη στιγμή τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Διανύουμε τη δεύτερη χρυσή εποχή των ελληνικών κόμικς, μετά από 20 χρόνια -σχεδόν- αδράνειας, με τη διαφορά πως τώρα υπάρχει μεγαλύτερο εκδοτικό ενδιαφέρον και περισσότεροι δημιουργοί». Οι τιμές τους όμως παραμένουν αρκετά τσουχτερές. Σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικά σε ό,τι αφορά στα graphic novels, συχνά αγγίζουν τα 50 ευρώ, ενώ μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 100 ευρώ. Η λύση για όσους επιθυμούν μεν να διαβάζουν εικονογραφημένες ιστορίες, δεν διαθέτουν όμως τα χρήματα γι’ αυτό, είναι όπως και σε άλλες περιπτώσεις το Διαδίκτυο και οι ιστοσελίδες εκείνες που παρέχουν τη δυνατότητα στο χρήστη να διαβάσει δωρεάν κόμικς.

Ανέκδοτες ιστορίες νέων δημιουργών μπορεί κανείς να βρει εύκολα στο Διαδίκτυο. Ομως, όλο και πιο συχνά γνωστά κόμικς και graphic novels διατίθενται δωρεάν στον Παγκόσμιο Ιστό. Εμπορικοί τίτλοι, όπως η Buffy, οι περιπέτειες των ηρώων των Marvel, DC και Disney μπορούν να εντοπιστούν στο internet. Ακόμη και βραβευμένα με Πούλιτζερ εικονομυθιστορήματα μπορεί να διαβάσει κανείς online, όπως το sequel του «Maus: A survivor's Tale» του Αρτ Σπίγκελμαν, που κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ το 1992 και το οποίο περιγράφει γλαφυρά την προσπάθεια του Πολωνοεβραίου πατέρα του δημιουργού να επιζήσει του Ολοκαυτώματος. Ή τα δύο τεύχη του «Persepolis» της Σατραπί, ένα γαλλόφωνο αυτοβιογραφικό εικονομυθιστόρημα, το οποίο απεικονίζει τα παιδικά χρόνια της δημιουργού στο Ιράν πριν και μετά την Επανάσταση. Τέλος, οι φίλοι των παλιών καλτ ιστοριών, αλλά και όσοι προτιμούν το ελληνικό κόμικ μπορούν να βρουν παλιά σκαναρισμένα κόμικς συλλεκτών ή δωρεάν φανζίν για κάθε γούστο.

H «αυτοκρατορία» των Manga

Anime eyeΤα γιαπωνέζικα κόμικς ονομάζονται Μάνγκα, δηλαδή αστείες εικόνες, και διαφοροποιούνται σύμφωνα με το φύλλο και την ηλικία των αναγνωστών στους οποίους απευθύνονται. Ετσι, λοιπόν, υπάρχουν τα σούχο, που απευθύνονται σε κορίτσια έως 18 ετών και τα σόνεν αντιστοίχως για τα αγόρια. Υπάρχουν τα τζοσέι για τις γυναίκες και τα σέινεν για τους άντρες. Τέλος, υπάρχουν και τα κομόντο για τα παιδιά μέχρι 11 ετών. Υπάρχουν, βέβαια, και τα Hentai είτε σε μορφή Μάνγκα είτε σε μορφή Ανίμε (καρτούν), τα οποία χαρακτηρίζονται για το ευφάνταστο και ενίοτε σκληρό πορνογραφικό περιεχόμενό τους. Απευθύνονται φυσικά σε ενήλικες.

Ιστοσελίδες με δωρεάν κόμικς:

Buffy --||-- Marvel, DC, Dark Horse και κόμικς άλλων γνωστών εταιριών --||-- Ελληνικά --||-- Manga

 

28/05/2010 - e-typos.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;