Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Σχεδόν 90.000 στρατιωτικοί ετοιμάζονται για ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών ανέθεσε για πρώτη φορά σε επιφανή στρατηγό του την αποστολή να κατευθύνει τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο – παρά τους φόβους πως η κίνηση θα πυροδοτήσει μια νέα φάση στρατιωτικοποίησης του Διαδικτύου.

Ο πρόσφατα διορισθείς τεσσάρων αστέρων στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ ανέλαβε τη διοίκηση της φιλόδοξης και αμφιλεγόμενης νέας Διοίκησης του Κυβερνοχώρου του Πενταγώνου, που θα διεξάγει εικονικό πόλεμο στα ηλεκτρονικά δίκτυα του κόσμου.

Η δημιουργία του αξιώματος του ανώτατου «κυβερνο-στρατηγού» έλαβε χώρα μόλις λίγες ημέρες αφότου η αμερικανική αεροπορία αποκάλυψε ότι περίπου 30.000 άνδρες της μεταφέρθηκαν από τον τομέα τεχνικής υποστήριξης «στην πρώτη γραμμή του κυβερνοπολέμου». Αποτελεί απάντηση στην ολοένα και εντεινόμενη αγωνία για την ευάλωτη θέση του αμερικανικού στρατού και άλλων κρίσιμων τομέων έναντι πιθανής επίθεσης στο ίντερνετ.

Παρότι ο Αλεξάντερ δεσμεύτηκε, τον περασμένο μήνα, ενώπιον της αρμόδιας για τις ένοπλες δυνάμεις επιτροπής της Γερουσίας πως η Διοίκηση του Κυβερνοχώρου δεν θα συμβάλει στη στρατιωτικοποίηση του Διαδικτύου, ο πρόεδρος της επιτροπής, γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, σημείωσε ότι τόσο το δόγμα του Πενταγώνου όσο και το νομικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις online απέτυχαν έως τώρα να ανταποκριθούν στους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης του κυβερνοπολέμου.

Συγκεκριμένα, ο Λέβιν εξέφρασε την ανησυχία ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση απειλών στο Διαδίκτυο «ενδέχεται να έχουν ευρείες και ολέθριες επιπτώσεις σε μεγάλη γκάμα αμερικανικών συμφερόντων».

Παρότι ο Αλεξάντερ προσπάθησε να υποβαθμίσει τον επιθετικό χαρακτήρα της διοίκησής του, το Πεντάγωνο υπήρξε πιο σαφές, δηλώνοντας στις 21 Μαΐου ότι η Διοίκηση του Κυβερνοχώρου «θα κατευθύνει τις επιχειρήσεις ειδικευμένων δικτύων του υπουργείου Αμύνης (απασχολώντας στρατιωτικό προσωπικό περίπου 90.000 ατόμων) και θα είναι έτοιμη, όταν δοθεί εντολή, να διεξαγάγει ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, προκειμένου να διασφαλίσει την ελευθερία δράσης των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο και να τη στερήσει από τους αντιπάλους μας».

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Διοίκηση του Κυβερνοχώρου φάνηκαν στις αρχές του χρόνου, όταν η «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκάλυψε λεπτομέρειες της αποκαλούμενης επιχείρησης «dot-mil» της μονάδας κυβερνοπολέμου του Φορτ Μιντ, που είχε αποστολή να κλείσει μια ιστοσελίδα-παγίδα στημένη από τους Σαουδάραβες και τη CIA, η οποία στόχευε κατά ισλαμιστών εξτρεμιστών με πιθανές επιθετικές προθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας. Το Πεντάγωνο επείσθη ότι το φόρουμ χρησιμοποιήθηκε για τον συντονισμό της διείσδυσης μαχητών της τζιχάντ στο Ιράκ. Παρά τις σθεναρές αντιρρήσεις της CIA, η ιστοσελίδα δέχτηκε την επίθεση της μονάδας του Φορτ Μιντ, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας περίπου 300 άλλοι σέρβερ στη Σαουδική Αραβία, στη Γερμανία και στο Τέξας. Η επιχείρηση έγινε χωρίς να ενημερωθούν τα μέλη της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, «εξοργίστηκαν» όταν έμαθαν ότι καταστράφηκε ένα εργαλείο καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Οι πρώτες μεγάλης κλίμακας επιθέσεις

Το σχέδιο για τη δημιουργία της αμερικανικής διοίκησης του κυβερνοχώρου, που θα εξαπολύει και θα αναχαιτίζει επιθέσεις στο Διαδίκτυο, προτάθηκε αρχικά από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υιοθετήσει την πολιτική υπέρ της ασφάλειας του Διαδικτύου, περιγράφοντάς την, πέρυσι, ως «μια από τις πλέον σοβαρές προκλήσεις για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια, που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες». Τα δίκτυα του Πενταγώνου δέχονται «εκατοντάδες επιθέσεις κάθε μέρα», αναγνώρισε ο νεοδιορισθείς διοικητής του κυβερνοπολέμου του Πενταγώνου, στρατηγός Αλεξάντερ, ομολογώντας ότι έχει θορυβηθεί από την αύξηση, «ειδικά φέτος». Ο κυβερνοπόλεμος έχει αναπτυχθεί ταχύτατα σε κλίμακα και τεχνογνωσία, με την Κίνα να κατηγορείται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για μεγάλες πρόσφατες επιθέσεις, περιλαμβανομένης της επίθεσης κατά του Google και 20 άλλων εταιρειών πέρυσι, όπως και εκείνης των χάκερ της Titan Rain το 2003 – δηλαδή για μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικών δικτύων. Ρώσοι και Βορειοκορεάτες χάκερ κατηγορήθηκαν επίσης για ευρείας κλίμακας επιθέσεις.

Η Μόσχα κατηγορήθηκε ότι σχεδίασε τις μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο της Εσθονίας το 2007 – τον δεύτερο μεγαλύτερο κυβερνοπόλεμο που διεξήχθη ποτέ.

 

30/05/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;