10 Ιουνιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Τέσσερις φοιτητές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κατάφεραν να βρουν σε ελάχιστο χρόνο χρηματοδοτικά κεφάλαια ύψους 200.000 δολαρίων για να ξεκινήσουν την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου: το στήσιμο ενός «ανοιχτού» εναλλακτικού Facebook.
Το Diaspora αυτοπεριγράφεται ως ένα «κοινωνικό δίκτυο που θα σέβεται την ιδιωτική ζωή του καθενός και θα ελέγχεται από τον κάθε χρήστη προσωπικά» - μια σαφής και εσκεμμένη αντιδιαστολή με την πολιτική του Facebook, που έχει βρεθεί εσχάτως στο στόχαστρο για την αμφιλεγόμενη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των μελών του.
Οι τέσσερις φοιτητές (που θυμίζουν τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τους συμφοιτητές του στο Χάρβαρντ, όταν πρωτοξεκίνησαν το Facebook) χρησιμοποίησαν το εξειδικευμένο site Kickstarter για να βρουν τα χρήματα για το δικό τους ξεκίνημα, σύμφωνα με το BBC και τους Guardian.
Οι τέσσερις νέοι δήλωσαν πως «ίσως να μην ακούσετε πολλά από εμάς τους επόμενους μήνες –αν και θα προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε τακτικά. Όμως η σιωπή μας σημαίνει ότι θα εργαζόμαστε σκληρά».
Στη διάρκεια του καλοκαιριού οι τέσσερις σκοπεύουν να αναπτύξουν το ανοικτό λογισμικό (open source) που θα επιτρέπει τη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου, όπου ο κάθε χρήστης θα αποθηκεύει τα δικά του προσωπικά στοιχεία και θα έχει άμεσο και αποκλειστικό έλεγχο στο το μοιράζεται με ποιόν.
«Υπάρχουν όλες αυτές οι συγκεντρωτικές υπηρεσίες (σ.σ. κοινωνικά δίκτυα) όπου οι άνθρωποι παραχωρούν τις προσωπικές πληροφορίες τους. Θέλουμε να ξαναδώσουμε στους χρήστες τον έλεγχο αυτών που μοιράζονται», δήλωσε ο Μαξ Σάλτσμπεργκ, ένας από τους τέσσερις φοιτητές (οι τρεις σπουδάζουν πληροφορική κι ο ένας μαθηματικά).
Αρχικά οι τέσσερις σχεδίαζαν να αντλήσουν μόνο 10.000 δολάρια για το ξεκίνημα τους, όμως, χωρίς να το πολυκαταλάβουν, μέσω του Kickstarter, βρέθηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα περίπου 6.500 άτομα, διατεθειμένα να τους χρηματοδοτήσουν με 200.642 δολάρια – πράγμα που δείχνει ότι πολύς κόσμος επιθυμεί ένα εναλλακτικό κοινωνικό δίκτυο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Ζάκερμπεργκ ήρθε ήδη σε επαφή με τους τέσσερις με άγνωστη πρόθεση (μερικοί λένε ότι πρόσφερε κι αυτός χρηματοδότηση!).
04/06/2010 - enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV