Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Μια νέα (ψηφιακή) εποχή ξεκινάει και για την ανάγνωση βιβλίων; Πάνω από πέντε εκατομμύρια ψηφιακά βιβλία έχουν «κατεβάσει» από το Διαδίκτυο οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες μέσα στις 65 μέρες από την κυκλοφορία του iPad της Apple, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, Στιβ Τζομπς.

http://media2.feed.gr/filesystem/images/20100609/engine/assets_LARGE_t_420_11847658_type11495.jpg
Το iPad θα προσπαθήσει να βάλει και το βιβλίο στην ψηφιακή εποχή. Ωστόσο, το να αντικαταστήσει το βιβλίο μοιάζει απίθανο...

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο παγκόσμιο συνέδριο της εταιρείας, η Apple έχει πουλήσει περισσότερες από δύο εκατομμύρια συσκευές από τις αρχές Απριλίου, οπότε κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ και σε 9 ακόμα χώρες από το τέλος του περασμένου μήνα. Στην Ελλάδα δεν διατίθεται ακόμα στο εμπόριο, αλλά αναμένεται προσεχώς.

Ανάμεσα στα προτερήματα του καινούργιου μηχανισμού είναι, βεβαίως, ότι ο νέος αναγνώστης κουβαλάει λιγότερο βάρος, ενώ ταυτόχρονα έχει μαζί του όλα τα αγαπημένα του βιβλία - και μαζί όλα τα προτερήματα ενός μικρού υπολογιστή. Από την άλλη το iPad δεν είναι ούτε πανάλαφρο -ζυγίζει 680 γραμμάρια- ούτε πάμφθηνο - στη Βρετανία κοστίζει 700 λίρες.

Η όψη του νέου γκάτζετ φαίνεται να ενθουσιάζει τους λάτρεις της νέας τεχνολογίας, καθώς είναι λαμπερό και έχει όμορφα χρώματα, αλλά το μεγάλο του ατού μοιάζει να μηδενίζεται εκεί που το χρειάζεται κανείς πιο πολύ. Δηλαδή, στις διακοπές. Αν δηλαδή ο χρήστης θέλει να διαβάσει στην παραλία, απλώς αποκλείεται, αφού το iPad είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιηθεί κάτω από τον λαμπερό ήλιο.

Και για όσους φοβούνται μήπως το βιβλίο εξαφανιστεί, η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας Ναντίν Γκόρντιμερ υποστήριξε τις χάρτινες σελίδες και τη μυρωδιά του βιβλίου έναντι των νέων ψηφιακών τεχνολογιών: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο για το βιβλίο, και θα αποτελούσε μεγάλη απώλεια και κίνδυνο αν το βιβλίο εξαφανιζόταν και αντικαθίστατο με κάτι που έχει μπαταρία».

Δεν έχει πρόβλημα με τα κινητά και τους υπολογιστές, όπως συμπλήρωσε, αλλά «η ποίηση, τα μυθιστορήματα και τα διηγήματα έχουν τη φαντασία στην καρδιά τους»...

 

09/06/2010 - ethnos.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;